“Yeni Hayırsızada katliamına hayır” pankartı önünde bir araya gelen topluluk adına Yaşam Ol Derneği’nden Hatice Şen Özköse açıklamada bulundu.
Üsküdar Belediyesi önünde hayvan hakları savunucuları bir araya geldi ve sokak hayvanlarının barınaklara toplanmaması için ilgili kurumlara çağrıda bulundu.
Üsküdar ve Kadıköy’lü hayvan hakları savunucuları, ASGL Dayanışması, Kadıköy Hayvan Koruma Gönüllüleri Platformu, Tibaş Parkı Gönüllüleri, ÜPAP Üsküdarlı Patiler Platformu, Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Savunması, Yaşam Ol Derneği başta olmak üzere bölgedeki STK’ların destek verdiği basın açıklamasında Koşuyolu Muhtarı Eylem Bilir de hazır bulundu.
Hayırsızada’ya Atıf
“Yeni Hayırsızada katliamına hayır” pankartı önünde bir araya gelen topluluk adına Yaşam Ol Derneği’nden Hatice Şen Özköse açıklamada bulundu.
Küçük bir çocuğun sahipli köpeklerce yaralanması sonrasında, sosyal yaşama uyumlu, vatandaşlarca beslenen, kısır ve küpeli sokak köpeklerinin hedef haline getirilerek, münferit bir olayın yurt genelindeki masum hayvanların üzerine yıkıldığı belirtildi.
Açıklamada, hem “tehlikeli ırk” olarak lanse edilen bazı köpek türlerinin hem de sokak hayvanlarının nüfus artışında baş suçlunun, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda belirtilen görevlerini tam olarak yerine getirmeyen belediyeler olduğunun altı çizildi.
Belediyeler Sanki Hafriyat Boşaltıyor Gibi
Belediyelerin yeterli denetim ve kısırlaştırma yapmazlarsa, sokaktaki nüfusu kontrol edemeyecekleri belirtildi. Ayrıca çoğu belediyenin, barınak olarak bilinen geçici hayvan bakım merkezi bulunmadığı ve topladıkları hayvanları ya komşu ilçeye ya da ıssız arazilere hafriyat boşaltır gibi boşalttıklarına dikkat çekildi.
Barınağı bulunan belediyelerde ise, bu barınakların, mimari, hijyen, ehil personel sayısı ve veteriner hekim istihdamı açısından çok sorunlu olması nedeniyle, buraların ölüm ve hastalığın kol gezdiği birer hapishaneye dönüştüğü belirtildi.
Hayvanları Vermeyecekler
Hayvan hakları savunucularının, hayvan sevgisi ve yaşam hakkına duyulan saygı paydasında birleştiklerine, sokak hayvanlarının sokaklarında yaşaması için mücadele verildiğine dikkat çekilirken, yasanın göz göre göre çiğnenmesine, ortak yaşam alanlarını paylaşıp sevgiyle baktıkları hayvanların ölüme gönderilmesine izin vermeyecekleri açıklandı.
Belediyeler Değişmeli
Belediyelere çağrıda bulunan hayvan hakları savunucuları, geçici hayvan bakım merkezlerinin düzeltilmesini, buraların hayvanların gerçekten tedavi göreceği yerler haline getirilmesini istedi. Şehrin dışında, gözlerden uzak bu yerlerin, gönüllü ve vatandaşın girişine açık, alınan hayvanın tedavi aşamalarının izlendiği, şeffaf birer birim haline getirilmesi; alınan, tedavi edilen ve salınan hayvanların görüntülerinden oluşan, kamuya açık birer görsel veritabanı oluşturulması gereğine dikkat çekildi.
Bilimsel ve Etik Tel Yol
Açıklamada kısırlaştırılan ve tedavi edilen hayvanların alışık oldukları ortama geri bırakılmalarının bilimsel, yasal, vicdanî ve etik bir gereklik olduğu tekrarlandı. Ortak yaşam için, köpeklerle ilgili vatandaşları bilgilendirici, eğitici faaliyetlerin belediyelerce ihmal edildiğine dikkat çekildi. Köpeği salt hastalık taşıyıcısı olarak gösteren dönemlerin geride bırakılıp, köpeklerin vücut dilini ve onlara nasıl davranılması gerektiğini anlatan broşür ve konferanslar sayesinde korkunun yerini bilgi ve emniyet duygusunun alacağı vurgulandı.
Pet Üretim ve Satışı Dursun
Kedi ve köpekler için “üret-sat, kullan-at” modelinin derhal durdurularak, hayvan üretim vanalarının kapanması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, belediyeler, gönüllülerle işbirliği içinde olmaya, çerçevesi yasayla çizilmiş görevlerini yerine getirerek, tedavi-kısırlaştırma ve bakım hizmeti vermeye davet edildi.
Verilen Sözler Tutulsun
Üsküdar Belediyesi yetkililerinin, sokak hayvanları için 2 hafta içinde 7-24 hizmet hazırlığında olduğu bilgisi verdikleri belirtilerek, hem Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen’e, hem de Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Şerdil Dara Odabaşı’na 2019 yerel seçimleri öncesi altına imza attıkları sözleri eksiksiz yerine getirmeleri çağrısı tekrarlandı, gönüllülerin bunun takipçisi oldukları hatırlatıldı.
Kentlerini ve hayatlarını sokak hayvanlarıyla paylaşmaya devam edeceklerini belirten hayvan korumacılar, “bu dünya sadece biz insanlara ait değil!” mesajıyla açıklamalarını bitirdiler.