25 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı

Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı

Haberton - Haberton
11 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partili İdris Şahin et ve süt verileri üzerinden iktidara tepki gösterdi: “Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı. Sütün değerini üreticide koruyamazsanız, etin fiyatını tüketicide asla düşüremezsiniz” dedi.

DEVA Partisi Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin iktidarın tarım politikalarını ve TÜİK’in açıkladığı et ile süt üretimindeki düşüş verilerini değerlendirerek ekonomi yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanının çizdiği pembe tabloların gerçeklerle uyuşmadığını belirten Şahin kırmızı et ve çiğ süt üretimindeki gerilemenin açık bir yönetim zafiyeti olduğunu vurguladı.

“Et ve sütteki gerileme liyakatsizliğin ve öngörüsüzlüğün resmî belgesidir”

Türkiye’nin sofrasında her geçen gün büyüyen krizin artık iktidarın hamasi söylemleriyle gizlenemeyecek kadar açık olduğunu ifade eden Şahin “Bir yanda Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘2026 için tarıma doğrudan ve dolaylı 939 milyar lira ayırdık, çiğ sütte Avrupa’da üçüncü, sığır etinde birinciyiz’ diyerek çizdiği pembe tablolar; diğer yanda ise iktidarın kendi kurumu olan TÜİK’in açıkladığı son verilerde acı gerçekler durmaktadır. Resmi verilere göre geçtiğimiz yıl kırmızı et üretiminde yüzde 10,5, çiğ süt üretiminde ise yüzde 4,9 oranında bir gerileme yaşanmıştır. Bu çelişki, akılla ve matematikle izah edilemeyecek bir yönetim zafiyetinin, liyakatsizliğin ve öngörüsüzlüğün resmî belgesidir” dedi.

“Üretici ahırını kapatıyor, vatandaş kasabın önünden geçemiyor”

Rakamların sadece kâğıt üzerindeki istatistiklerden ibaret olmadığını ve üreticinin feryadını yansıttığını belirten Şahin “Bu tablo; evladının bardağından eksilen sütün, vatandaşın sofrasından kalkan etin ve yem maliyetleri altında ezilip ahırını kapatmak zorunda kalan üreticimizin sessiz feryadıdır. Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı.

İktidar mensupları yıllardır üreticimizin yanındayız, gıda arz güvenliğimiz teminat altındadır diyerek milletimize masal anlatmaktadır. Nitekim Sayın Tarım Bakanı da geçtiğimiz günlerde çıkıp 2026’da tarımsal kayıplarımızı geri alacağız diyerek aslında ortada bir başarısızlık olduğunu örtülü bir şekilde itiraf etmiştir.

Bizler aklın, vicdanın ve yönetim ciddiyetinin bir gereği olarak soruyoruz. Madem bu kadar büyük kaynaklar ayırdınız, madem Avrupa birincisisiniz; neden kırmızı et üretimi böylesine dramatik bir şekilde, yüzde 10,5 düştü? Üretici neden hayvanını besleyemez, vatandaş neden kasabın ve marketin önünden geçemez hale geldi? Devlet yönetimi, kürsülerden rakamlarla övünmekle değil, o rakamların milletin cüzdanına ve mutfağına nasıl yansıdığıyla ölçülür” ifadelerini kullandı.

“Bu krizin sorumlusu kasaplar değil, ekonomiyi iflasa sürükleyen iktidardır”

İktidarın günü kurtarmaya çalışan politikalarının milli güvenliği tehlikeye attığı uyarısında bulunan Şahin açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “İktidarın tarım politikası, alın teri döken üreticiyi koruyan, akla ve bilime dayalı bir planlama olmaktan çıkmış; günü kurtarmaya çalışan, ithalat lobilerini besleyen geçici bir pansuman sürecine dönüşmüştür. Kredi borcu sarmalındaki çiftçinin, artan maliyetler altında nefes alamayan besicinin hali ortadayken, başarı hikayeleri yazmak gerçeklikten tamamen kopmaktır. Her fırsatta tarım milli güvenlik meselesidir diyen iktidar, bizzat bu ciddiyetsiz ve günübirlik politikalarla milli güvenliğimizi tehlikeye atmaktadır.

Süt üreticisi zarar ettiği için damızlık hayvanlarını kesime gönderirse, yarın daha büyük bir et krizine ve ithalata mahkûm olacağımız temel bir ekonomi kuralıdır. Hayvancılık yapan aile işletmeleri birer birer kapanırken, gençlerimiz umutsuzlukla köylerini terk ederken gıda arz güvenliğinde sorun yok demek, milletin aklıyla alay etmektir. Şunu çok net ifade etmek mecburiyetindeyiz. Karşı karşıya olduğumuz bu et ve süt krizi; iktidarın hedef şaşırtmak için iddia ettiği gibi kasabın, zincir marketin veya aracının değil, bizzat ekonomiyi iflasa sürükleyen yanlış politikaların eseridir. Üretimi bitiren bu sistemin yegâne siyasi sorumlusu da iktidarın ta kendisidir.

Türkiye’nin ihtiyacı olan şey; kameralar önünde savrulan milyarlık destek lafları değil, üreticiye öngörülebilirlik sağlayan, hakkaniyetli, adil ve sürdürülebilir bir tarım politikasıdır. Üreticimiz sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor. Tarımı nutuklarla değil, liyakatli kadrolarla ve üreticimizle omuz omuza vererek yönetin. Aksi takdirde aklın yolu birdir; sütün değerini üreticide koruyamazsanız, etin fiyatını tüketicide asla düşüremezsiniz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

1539’dan bu yana kullanılan tıbbi aletler, şifahanede sergileniyor

Sonraki Haber

Hayat bir imtihan ise sınavı beklememeyi öğrenmek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

CHP'li Emir: Kılıçdaroğlu'nun 45 gün içinde kurultayı toplaması gerekir
Politika

Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultayı toplaması gerekir

24 Haziran 2026
‘Can Dalton’ için Rusya’ya iade talebi yenilendi
Politika

‘Can Dalton’ için Rusya’ya iade talebi yenilendi

24 Haziran 2026
Bu ülkede aklanmanın yeri; iktidar partisinin binası değil, mahkemelerdir
Politika

Bu ülkede aklanmanın yeri; iktidar partisinin binası değil, mahkemelerdir

24 Haziran 2026
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü: Cemil Tugay'ı yeniden parti saflarına davet ettim
Politika

CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü: Cemil Tugay’ı yeniden parti saflarına davet ettim

24 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İSİPAB Konferansı'na katıldı
Politika

Numan Kurtulmuş, İSİPAB Konferansı’na katıldı

24 Haziran 2026
Malatya'da CHP'nin yeni il yönetimi, kapıyı çilingire açtırarak içeri girdi
Politika

Malatya’da CHP’nin yeni il yönetimi, kapıyı çilingire açtırarak içeri girdi

24 Haziran 2026
Sonraki Haber

Hayat bir imtihan ise sınavı beklememeyi öğrenmek

En Güncel Haberler

Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem
Dış Haberler

Venezuela’da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem

25 Haziran 2026
Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem
Dış Haberler

Japonya’da 6.9 büyüklüğünde deprem

25 Haziran 2026
Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı
Yerel Haberler

Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı

25 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kars’ta yüzlerce kişi ağıtlar yakıp, sine vurarak Kerbela şehitlerini andı

25 Haziran 2026
Yaşam

Sakarya’da tren raylarının yer altına alınması için ilk adım atıldı

24 Haziran 2026
Yaşam

Düştüğü havuzda çamura saplanan inek kurtarıldı

24 Haziran 2026
Yaşam

Diyarbakır sıcağında, minibüsüne kurduğu ‘sulu klima’ ile yolcularını serinletiyor

24 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Esenyurt'ta çarpışan otomobil ve motosiklet alev alev yandı: 2 yaralı

Esenyurt’ta çarpışan otomobil ve motosiklet alev alev yandı: 2 yaralı

- Haberton
25 Haziran 2026

Esenyurt'ta seyir halindeki otomobil ile motosiklet kafa kafaya çarpıştı. Kazanın ardından araçlar alev alev yanmaya başladı. Yangın, olay yerine gelen...

Sık unutkanlık neyin habercisi olabilir? Uzmanlardan kritik uyarılar

Karın şişkinliğini hafife almayın: Uzmanlar uyardı

Bankadan arıyoruz diyenlere dikkat! Telefon dolandırıcılığında yeni tuzak büyüyor

Ghosting neden bu kadar arttı? Modern ilişkilerin görünmeyen krizi büyüyor

Güncel Haber

Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem

Venezuela’da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem

25 Haziran 2026
Japonya'da 6.9 büyüklüğünde deprem

Japonya’da 6.9 büyüklüğünde deprem

25 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton