11 Mayıs 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı

Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı

Haberton - Haberton
11 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partili İdris Şahin et ve süt verileri üzerinden iktidara tepki gösterdi: “Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı. Sütün değerini üreticide koruyamazsanız, etin fiyatını tüketicide asla düşüremezsiniz” dedi.

DEVA Partisi Ankara Milletvekili Av. İdris Şahin iktidarın tarım politikalarını ve TÜİK’in açıkladığı et ile süt üretimindeki düşüş verilerini değerlendirerek ekonomi yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanının çizdiği pembe tabloların gerçeklerle uyuşmadığını belirten Şahin kırmızı et ve çiğ süt üretimindeki gerilemenin açık bir yönetim zafiyeti olduğunu vurguladı.

“Et ve sütteki gerileme liyakatsizliğin ve öngörüsüzlüğün resmî belgesidir”

Türkiye’nin sofrasında her geçen gün büyüyen krizin artık iktidarın hamasi söylemleriyle gizlenemeyecek kadar açık olduğunu ifade eden Şahin “Bir yanda Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘2026 için tarıma doğrudan ve dolaylı 939 milyar lira ayırdık, çiğ sütte Avrupa’da üçüncü, sığır etinde birinciyiz’ diyerek çizdiği pembe tablolar; diğer yanda ise iktidarın kendi kurumu olan TÜİK’in açıkladığı son verilerde acı gerçekler durmaktadır. Resmi verilere göre geçtiğimiz yıl kırmızı et üretiminde yüzde 10,5, çiğ süt üretiminde ise yüzde 4,9 oranında bir gerileme yaşanmıştır. Bu çelişki, akılla ve matematikle izah edilemeyecek bir yönetim zafiyetinin, liyakatsizliğin ve öngörüsüzlüğün resmî belgesidir” dedi.

“Üretici ahırını kapatıyor, vatandaş kasabın önünden geçemiyor”

Rakamların sadece kâğıt üzerindeki istatistiklerden ibaret olmadığını ve üreticinin feryadını yansıttığını belirten Şahin “Bu tablo; evladının bardağından eksilen sütün, vatandaşın sofrasından kalkan etin ve yem maliyetleri altında ezilip ahırını kapatmak zorunda kalan üreticimizin sessiz feryadıdır. Yem ateşi ahırı yaktı, dumanı vatandaşın mutfağını sardı.

İktidar mensupları yıllardır üreticimizin yanındayız, gıda arz güvenliğimiz teminat altındadır diyerek milletimize masal anlatmaktadır. Nitekim Sayın Tarım Bakanı da geçtiğimiz günlerde çıkıp 2026’da tarımsal kayıplarımızı geri alacağız diyerek aslında ortada bir başarısızlık olduğunu örtülü bir şekilde itiraf etmiştir.

Bizler aklın, vicdanın ve yönetim ciddiyetinin bir gereği olarak soruyoruz. Madem bu kadar büyük kaynaklar ayırdınız, madem Avrupa birincisisiniz; neden kırmızı et üretimi böylesine dramatik bir şekilde, yüzde 10,5 düştü? Üretici neden hayvanını besleyemez, vatandaş neden kasabın ve marketin önünden geçemez hale geldi? Devlet yönetimi, kürsülerden rakamlarla övünmekle değil, o rakamların milletin cüzdanına ve mutfağına nasıl yansıdığıyla ölçülür” ifadelerini kullandı.

“Bu krizin sorumlusu kasaplar değil, ekonomiyi iflasa sürükleyen iktidardır”

İktidarın günü kurtarmaya çalışan politikalarının milli güvenliği tehlikeye attığı uyarısında bulunan Şahin açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “İktidarın tarım politikası, alın teri döken üreticiyi koruyan, akla ve bilime dayalı bir planlama olmaktan çıkmış; günü kurtarmaya çalışan, ithalat lobilerini besleyen geçici bir pansuman sürecine dönüşmüştür. Kredi borcu sarmalındaki çiftçinin, artan maliyetler altında nefes alamayan besicinin hali ortadayken, başarı hikayeleri yazmak gerçeklikten tamamen kopmaktır. Her fırsatta tarım milli güvenlik meselesidir diyen iktidar, bizzat bu ciddiyetsiz ve günübirlik politikalarla milli güvenliğimizi tehlikeye atmaktadır.

Süt üreticisi zarar ettiği için damızlık hayvanlarını kesime gönderirse, yarın daha büyük bir et krizine ve ithalata mahkûm olacağımız temel bir ekonomi kuralıdır. Hayvancılık yapan aile işletmeleri birer birer kapanırken, gençlerimiz umutsuzlukla köylerini terk ederken gıda arz güvenliğinde sorun yok demek, milletin aklıyla alay etmektir. Şunu çok net ifade etmek mecburiyetindeyiz. Karşı karşıya olduğumuz bu et ve süt krizi; iktidarın hedef şaşırtmak için iddia ettiği gibi kasabın, zincir marketin veya aracının değil, bizzat ekonomiyi iflasa sürükleyen yanlış politikaların eseridir. Üretimi bitiren bu sistemin yegâne siyasi sorumlusu da iktidarın ta kendisidir.

Türkiye’nin ihtiyacı olan şey; kameralar önünde savrulan milyarlık destek lafları değil, üreticiye öngörülebilirlik sağlayan, hakkaniyetli, adil ve sürdürülebilir bir tarım politikasıdır. Üreticimiz sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor. Tarımı nutuklarla değil, liyakatli kadrolarla ve üreticimizle omuz omuza vererek yönetin. Aksi takdirde aklın yolu birdir; sütün değerini üreticide koruyamazsanız, etin fiyatını tüketicide asla düşüremezsiniz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

1539’dan bu yana kullanılan tıbbi aletler, şifahanede sergileniyor

Sonraki Haber

Hayat bir imtihan ise sınavı beklememeyi öğrenmek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mustafa Sarıgül kanun teklifi verdi; Geliri olmayan gençler sigortalı sayılmalı
Politika

Mustafa Sarıgül kanun teklifi verdi; Geliri olmayan gençler sigortalı sayılmalı

11 Mayıs 2026
"Şimşek Sarmalı"; Vergiler artarken borç bitmiyor
Politika

“Şimşek Sarmalı”; Vergiler artarken borç bitmiyor

11 Mayıs 2026
Yankı Bağcıoğlu'ndan SAHA EXPO ve Milli Savunma Sanayisi ile ilgili açıklama
Politika

Yankı Bağcıoğlu’ndan SAHA EXPO ve Milli Savunma Sanayisi ile ilgili açıklama

11 Mayıs 2026
Hayvancılık yapanlar ayakta kalma mücadelesi veriyor
Politika

Hayvancılık yapanlar ayakta kalma mücadelesi veriyor

11 Mayıs 2026
Dışişlerinden Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına kınama
Politika

Dışişlerinden Pakistan’da meydana gelen terör saldırısına kınama

10 Mayıs 2026
Girişimlerimizi küresel sahnede destekliyoruz
Politika

Girişimlerimizi küresel sahnede destekliyoruz

10 Mayıs 2026
Sonraki Haber

Hayat bir imtihan ise sınavı beklememeyi öğrenmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Uzmanından LGS ve YKS adaylarına tavsiyeler: Düzenli tekrar yapın
Gündem

Uzmanından LGS ve YKS adaylarına tavsiyeler: Düzenli tekrar yapın

11 Mayıs 2026
Eyüpsultan'de taksicinin boynuna ip geçirilerek gasbedildiği anlara ait yeni görüntüler ortaya çıktı
Öne Çıkan

Eyüpsultan’de taksicinin boynuna ip geçirilerek gasbedildiği anlara ait yeni görüntüler ortaya çıktı

11 Mayıs 2026
Gökhan Böcek: 1 milyon avro istendi, babam 'gereğini yap' dedi
Öne Çıkan

Muhittin Böcek’in oğlundan şok ifade: “1 milyon avro istediler”

11 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gökyüzünü süsleyen pelikanların geçişi kamerada

11 Mayıs 2026
Yaşam

Kayseri’de 300 bin domates fidesi dağıtıldı; metrelerce kuyruk oluştu

11 Mayıs 2026
Yaşam

Osmaniye’de otoyolda ilerleyen otomobil alev alev yandı

11 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunus sürüsü dronla görüntülendi

11 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ücretsiz girişli halk plajı sayısı 23'e yükseliyor

Ücretsiz girişli halk plajı sayısı 23’e yükseliyor

- Haberton
11 Mayıs 2026

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Bitlis Adilcevaz, Sinop İnceburun ve Samsun Yakakent’te çalışmaları süren 3 yeni halk plajı ile birlikte ücretsiz...

Tıkanan lavabo ve giderler kimyasal kullanmadan nasıl açılır?

Aç karnına spor yapmak yağ yakar mı?

Mental detoks nedir? Zihni temizlemek mümkün mü?

Toxic ilişki nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Gökyüzünü süsleyen pelikanların geçişi kamerada

Gökyüzünü süsleyen pelikanların geçişi kamerada

11 Mayıs 2026
Uzmanından LGS ve YKS adaylarına tavsiyeler: Düzenli tekrar yapın

Uzmanından LGS ve YKS adaylarına tavsiyeler: Düzenli tekrar yapın

11 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton