Son 15 yıldır hayatımızda sıkça duyduğumuz bir kavram yapay zeka. Peki Yapay zeka nedir, hayatımızda nasıl yerlerde karşımıza çıkar? Yapay zeka ve gelecek kavramları arasındaki bağ nedir?
Yazımıza yapay zekanın genel tarihçesiyle başlayalım. Yapay zeka tarihte birçok kez dillendirilen , ancak bir gelişme kaydedilemeyen bir konuydu. Hatta bazı insanlar dalga geçiyordu. Bilgisayarlar insanlar gibi düşünebilir miydi?
1950’lilerde Alen Turing bir iddia ortaya atarak, bilgisayarlarında insanlar gibi düşüneceğini söyledi ve çalışmalara başladı. Uzun bir çalışma dönemi geçiren Turing, bilgisayarlara test yapmaya başladı. Basit sorular soruyor ve evet-hayır şeklinde cevaplar alıyordu.
Turing’in bu iddiası , mühendisleri ve büyük şirketleri hareketlendirmişti. IBM firması da yapay zeka alanında geliştirmelere başlamıştı. Hatta büyük bütçeler ayırmıştı. Yıllar geçmiş Alan Turing’in iddiası 1997’de IBM firmasının süper-bilgisayarı Derin Mavi tarafından gerçekleşmişti. O yılların satranç şampiyonunu mağlup etmişti.
Geçmişte böyle çalışmalar yapıldı? Peki günümüzde Yapay zeka ne için kullanılıyor? Ve nerelerde kullanılıyor?
Yapay zeka günümüzde çoğunlukla sanayi olmak üzere birçok iş alanında kullanılmakta.
İHA, SİHA gibi savunma sanayinde, Telefonlarımızda ki yüz tanıma sistemlerinde ve birçok sistemde kullanılmakta. Bazıları sistemlerde Yapay zeka hayatımızı kolaylaştırırken, diğer sistemlerde insanın yerini alıyor. Bu durum ileride insanı obezite ve işsiz canlılara dönüştürebilir.
Robotların Yükselişi adlı kitapta Martin Ford’un anlattıklarına göre, Amerika’da en çok iş havuzu olan Garsonluk artık robot garsonlar tarafından yapılmakta. Yani yapay zeka insanların fazla beceri zorluk gerektirmeyen işlerini ele geçirmiş durumda.
Amerika’da daha da ileri giderek, yılda 1milyon’dan fazla insan doktorların hatalarından dolayı öldüğünden dolayı, yapay zekalı robot doktorlar geliştirilmeye başlanmış ve doktorlardan daha doğru teşhisler koymaya başlamış durumda.
İleride yapay zeka insanın yerini alır mı bilinmez ama, bu gelişmeler korkutucu.
Okuduğunuz için Teşekkürler.