29 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Yapay zeka, insan zihninin yerini tutmaz

Yapay zeka, insan zihninin yerini tutmaz

Haberton - Haberton
8 Kasım 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yapay zeka, insan zihninin ezber bozma yeteneğinin yerini tutmaz

Yapay zeka, insan zihninin ezber bozma yeteneğinin yerini tutmaz

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İAÜ Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Cem Arıdağ, “Yapay zeka, insan zihninin ezber bozma yeteneğinin yerini tutmaz” dedi.

Yapay zekânın sektörün geleceğindeki rolü hakkında açıklamalarda bulunan Cem Arıdağ, reklamcılıkta yapay zekâ kullanımının yaratıcılık açısından üretim aşamasındaki katkılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Arıdağ, “Yapay zekâ, konu yaratıcılık olduğunda, bir gün mutlaka insan zihninin yerini alabilir hatta geçebilir. Fakat şu noktada insan zihninin esnekliğinin, çevikliğinin ve en önemlisi ezber bozma yeteneğinini yerini tutmaz” diyerek yaratıcılığın önemine dikkat çekti.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Cem Arıdağ, yapay zekânın sektörün geleceğindeki rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Arıdağ, reklam harcamaları en yüksek olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, İngiltere gibi ülkelerin örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de sektörün oldukça dinamik, esnek ve göreceli olduğunu belirtti. “Bu da insan faktörünün daha uzun bir süre reklamcılığın içinde kalacağının göstergesidir” diyen Arıdağ, yapay zekânın şu anda daha çok destekleyici ve farklı bakış açıları sunan bir kavram olarak değerlendirildiğini vurguladı.

Özellikle dijital reklamcılık konusunda makine öğrenmesi, yapay zekâ gibi kavramlar sayesinde hedef kitleye tam isabetle ulaşılabildiğinin ve yatırımın dönüşünün de en yüksek noktada alındığının altını çizen Arıdağ, “Sadece hedefleme konusunda değil tasarım yapabilen, senaryo yazabilen yapay zekâ örneklerine de rastlıyoruz. Her ne kadar şimdilik deneysel bir aşamada olsa da gelecekte yapay zekâ hayatlarımızda çok daha fazla rol oynayacaktır ancak kısa vadede özellikle strateji oluşturmada ve teknolojinin sunduğu fırsatları yönetme konusunda insan faktörü değerini koruyacaktır” dedi.

YAPAY ZEKADA ‘YARATICILIK’ KAVRAMI

İAÜ Öğretim Görevlisi Arıdağ, reklamcılıkta yapay zekâ kullanımının yaratıcılık açısından üretim aşamasında farklı bir katkı sağlayıp sağlamayacağı sorusunu bir örnekle açıkladı. Arıdağ, “Veriler dünyasında yaratıcı içgüdülerimizi kaybedecek miyiz? Hayır. Sonuçta teknolojiyi kullanarak verilere ulaşılabiliyoruz. Gönüllülük esasına göre toplanan verilerin hepimizin faydasına olduğu aşikâr. Veri, bilgi demek. O bilgi öngörüye, öngörü ise bir noktada tüketici içgörüsüne dönüşüyor. Bu da hedeflediğimiz kitleye reklamı en doğru şekilde ulaştırmamızı sağlıyor.” diye konuştu.

Kitleye doğru bir bakış açısıyla ulaşılsa da dikkat çekmenin en önemli yolunun yaratıcılık olduğunu aktaran Cem Arıdağ, yapay zekânın konu yaratıcılık

olduğunda bir gün mutlaka insan zihninin yerini alabileceğini hatta geçebileceğini fakat şu noktada insan zihninin esnekliğinin, çevikliğinin ve en önemlisi ezber bozma yeteneğinin yerini tutmadığını söyledi.

“EŞİTSİZLİĞİN ARTTIĞI VE KAYNAKLARIN TÜKENDİĞİ DÜNYADA BİR ŞEYLER DEĞİŞEBİLİR”

İnsan zihni ve yapay zekânın iyi bir ekip olurlarsa her geçen gün eşitsizliğin arttığı, iklimin bozulduğu ve kaynakların tükendiği dünyada iyi anlamda bir şeylerin değişebileceği düşüncesini paylaşan Cem Arıdağ, özellikle pandemi döneminin de tetiklemesi ile birlikte markaların çok daha fazla “sosyal fayda odaklı” olduğuna işaret etti. Arıdağ, “İnsanlar kuşak farklılıklarından bağımsız, markalardan bunu çok daha fazla görmek istiyorlar. Bunca gelişen teknoloji dilerim ki daha iyi bir gelecek için kullanılsın. Bu da ‘iyi bir ekip’ olarak mümkün” ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin son dönemlerde reklamları daha az görmek istediği ve reklamlara gereksinim duymadığına dair yapılan araştırmalara ve reklamcılık sektörünün bitebileceği iddialarına da değinen Arıdağ, “Reklam görmeme seçeneği olduğunda insanlar bunu elbette değerlendirip reklamları kapatıyor. Ancak net olarak söyleyebilirim ki bu sektör yaşamaya devam edecek.

Şekil değiştirecek, değiştiriyor da daha önce de defalarca değiştirdi. Makine öğrenmesi ve yapay zekâ ile hayatlarımıza ‘hiper kişilleştirme’ kavramı girdi. İnsanlar ilgilerinin olmadığı konularda reklam görmek istemeyebilirler ancak ilgilendikleri konuları, ilgilendikleri şekilde, güçlü bir hikâye anlatımıyla onlara ulaştırdığımız sürece bu sektör daha da gelişerek var olmayı sürdürecek” diye konuştu.

Etiketler: Yapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akşener ve Türkkan hakkında suç duyurusu

Sonraki Haber

Anamur’da uyuşturucu ticaretine operasyon

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Alpagut-Atalan Maden Projesi'ne mahkemeden fren: ÇED Olumlu kararının yürütmesi durduruldu
İş Dünyası

Alpagut-Atalan Maden Projesi’ne mahkemeden fren: ÇED Olumlu kararının yürütmesi durduruldu

29 Ekim 2026
İş Dünyası

Pfizer Türkiye Sağlık Politikaları ve İletişim Lideri Kerem Helvacıoğlu oldu 

29 Ekim 2026
İş Dünyası

Pancar üreticilerine 952 milyon lira avans ödemesi

28 Ekim 2026
Alkollü içecek üreticileri üzüm alım miktarını artırdı: Yıllık 300 bin tona ulaştı
İş Dünyası

Alkollü içecek üreticileri üzüm alım miktarını artırdı: Yıllık 300 bin tona ulaştı

28 Ekim 2026
COP31’in ‘Küresel Dijital Dönüşüm ve Teknoloji’ destekçisi Türk Telekom hazırlıklarını sürdürüyor
İş Dünyası

COP31’in ‘Küresel Dijital Dönüşüm ve Teknoloji’ destekçisi Türk Telekom hazırlıklarını sürdürüyor

28 Ekim 2026
İş Dünyası

AJet’ten bayram kampanyası; yurt içi uçuşlarda yüzde 29 indirim

28 Ekim 2026
Sonraki Haber
Anamur'da uyuşturucu ticaretine operasyon

Anamur'da uyuşturucu ticaretine operasyon

En Güncel Haberler

Park halindeki otomobilden saat çaldı; hırsızlık anı kamerada
Yerel Haberler

Park halindeki otomobilden saat çaldı; hırsızlık anı kamerada

29 Ekim 2026
Emine Erdoğan'dan TDT liderleriyle akşam yemeği paylaşımı
Politika

Emine Erdoğan’dan TDT liderleriyle akşam yemeği paylaşımı

29 Ekim 2026
Kırıkkale'de tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü
Yerel Haberler

Kırıkkale’de tartıştığı babasını bıçaklayarak öldürdü

29 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bolu’da coşkulu fener alayı

29 Ekim 2026
Yaşam

Zonguldak’ta yağmur altında coşkulu cumhuriyet yürüyüşü

29 Ekim 2026
Yaşam

Edirne’de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında fener alayı ve havai fişek gösterisi

29 Ekim 2026
Yaşam

MSB’den 29 Ekim resmigeçit töreni paylaşımı

29 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mansur Yavaş: Benim için asıl olan makam değil milletin güvenidir

Mansur Yavaş’tan dikkat çeken açıklama: Makamlar geçici, ilkeler kalıcı! Yolumuz bellidir

- Haberton
29 Ekim 2026

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “Demokrasi milletin iradesine saygı, siyaset ise verilen söze sadakat demektir. Mansur Yavaş'ın durumu...

Cumhuriyet’in 103 Yıllık Yolculuğu: Kuruluş İdeallerinden Günümüze

“Cumhuriyet’in görünmeyen kahramanları: Kimi cephede savaştı, kimi geleceğin Türkiye’sini kurdu!”

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Güncel Haber

Bolu’da coşkulu fener alayı

Bolu’da coşkulu fener alayı

29 Ekim 2026
Park halindeki otomobilden saat çaldı; hırsızlık anı kamerada

Park halindeki otomobilden saat çaldı; hırsızlık anı kamerada

29 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton