29 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yankı Bağcıoğlu’ndan kritik sualtı ve deniz tabanı altyapısının güvenliği ile ilgili açıklama

Yankı Bağcıoğlu’ndan kritik sualtı ve deniz tabanı altyapısının güvenliği ile ilgili açıklama

Haberton - Haberton
26 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yankı Bağcıoğlu'ndan kritik sualtı ve deniz tabanı altyapısının güvenliği ile ilgili açıklama
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, kritik sualtı ve deniz tabanı altyapısının güvenliği ile ilgili yazılı bir basın açıklaması hazırladı.

Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu’nun yazılı basın açıklaması şöyle:

KRİTİK SUALTI / DENİZ TABANI ALTYAPISININ GÜVENLİĞİ

Bölgemizde yaşanan çatışmalarda karadaki veya deniz üzerindeki kritik altyapı tesislerinin güvenliği sürekli gündeme geliyor. Ancak, bu tesisler kadar belki de daha önemli stratejik altyapılar sualtı ve deniz tabanında bulunuyor.

Dijital çağın görünmeyen omurgası olan denizaltı fiber optik kablolar, küresel internet trafiğinin % 99’unu taşımakta ve dünya ekonomisinin işleyişi açısından hayati bir rol üstlenmektedir.  

2025 yılı itibarıyla uzunluğu 1,5 milyon kilometreyi aşan bu ağ, günlük 12 trilyon doları aşkın finansal işlemin kesintisiz gerçekleşmesini sağlamaktadır.  

Sualtı enerji hatları, küresel enerji arzının sürekliliği ve tedarik güvenliği açısından kritik bir rol oynamaktadır. Deniz aşırı petrol ve doğal gaz üretimini karaya bağlayan boru hatları ile ülkeler arası elektrik iletimini sağlayan deniz altı kabloları, enerji ticaretinde jeopolitik geçiş noktalarına bağımlılığı azaltan stratejik bir altyapı sunar. 

Ancak yüksek maliyetleri, onarım zorlukları ve sabotaj ile hibrit tehditlere açıklığı nedeniyle sualtı enerji hatları, ekonomik değerlerinin ötesinde güvenlik boyutu yüksek kritik hedefler arasında yer almaktadır.

Baltık Denizi ve Tayvan açıklarında yaşanan sabotaj vakaları, sualtı / deniz tabanı altyapısının fiziksel saldırılar ve siber casusluk faaliyetleriyle ne kadar kırılgan olduğunu açıkça göstermektedir. Bu tür tehditler; iletişim kesintilerine, veri güvenliğinde ihlallere, ekonomik kayıplara ve ulusal güvenlik risklerine yol açabilmektedir.  

Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında stratejik bir geçiş noktasıdır ve bu altyapının geçtiği önemli deniz yollarının tam merkezindedir. Bu nedenle, sualtı / deniz tabanı iletişim ve enerji hatlarının korunması ülkemiz için yalnızca bir teknik zorunluluk değil, aynı zamanda bir ulusal güvenlik önceliği haline gelmiştir.  

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi (2024-2028) ve Türk Telekom’un “Siber Vatan” vizyonu doğrultusunda, Türkiye’nin siber savunma kapasitesinin deniz boyutunda da güçlendirilmesi gerekmektedir.  

Bu çerçevede, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) filosunda yer alan Mukavemet destek gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan TCG Alemdar, TCG Işın ve TCG Akın gemileri, sualtı altyapı güvenliği için önemli yetenekler sunmaktadır. İleride ilave edilecek yeni platformlar, bu kapasiteyi daha da güçlendirecektir.  

Milli güveliğimiz açısından hayati önemde olan bu konuya ilişkin önerilerimiz müteakip maddelerdedir.

Konunun güvenlik boyutu göz önüne alındığında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı’nın eş güdümlü çalışmasıyla, NATO’nun Denizaltı Kritik Altyapı Güvenliği Merkezi modeline benzer bir koordinasyon merkezi oluşturulması uygun olacaktır.  

Bu merkez, sualtı altyapısının korunması için gerekli stratejilerin geliştirilmesi, tehditlerin erken tespiti ve müdahale kapasitesinin artırılması amacıyla kamu kurumları, savunma sanayii ve özel sektör arasında iş birliğini koordine etmelidir. Ortaya çıkan yetenek ihtiyaçlarına odaklanılarak, yerli teknolojilerin geliştirilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmelidir.  

Bu merkez, mevcut platformların kabiliyetlerinin güçlendirilmesi; gelişmiş sonarlar, milli insansız sualtı araçları (ROV) ve yapay zekâ tabanlı analiz sistemleriyle donatılması üzerinde çalışmalıdır.  

Benzer özelliklerde ilave platformlar tedarik edilerek, sualtı / deniz tabanı altyapı gözetleme kapasitesi artırılmalıdır.  

Ulusal bir Sualtı / Deniz Tabanı Altyapı Koruma Stratejisi oluşturulmalı; bu strateji, kamu-özel sektör iş birliğiyle desteklenmelidir.  

Kamuoyunun farkındalığı artırılmalı; sualtı / deniz tabanı altyapısının önemi ve karşı karşıya olduğu riskler, stratejik bir bilinç düzeyinde ele alınmalıdır.  

Yerli teknoloji yatırımlarına öncelik verilmeli, sualtı / deniz tabanı tehdit algılama ve müdahale sistemleri alanında dışa bağımlılık azaltılmalıdır.  

Türkiye’nin dijital egemenliği ve ulusal güvenliği, sadece siber ortamda değil; denizlerin derinliklerinde de korunmalıdır.

Sualtı / deniz tabanı altyapısına yönelik her tür tehdit, stratejik bağımsızlığımız için doğrudan bir risk unsuru oluşturmaktadır.

Bu nedenle, önerilen koordinasyon merkezinin kurulması ve mevcut platformların etkin kullanımıyla yetenek ihtiyaçlarına odaklanan bir yol haritasının hayata geçirilmesi, geleceğe yönelik bir güvenlik vizyonunun temel taşı olacaktır.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yüksekova’da heyelan sonrası kapanan yol yeniden ulaşıma açıldı

Sonraki Haber

Elif Esen’den orman yangınları hakkında soru önergesi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, öğrenci affına yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşmeleri tamamlandı

29 Temmuz 2026
Zonguldak Belediye Başkanı ve 16 meclis üyesi CHP'den istifa etti
Politika

Zonguldak Belediye Başkanı ve 16 meclis üyesi CHP’den istifa etti

28 Temmuz 2026
DEM Parti'li Hatimoğulları: Çerçeve yasa mutabakatla çıkmalı
Politika

DEM Parti’li Hatimoğulları: Çerçeve yasa mutabakatla çıkmalı

28 Temmuz 2026
Özgür Özel duyurdu: "Yeni Parti'nin kuruluşu tamamlandı"
Politika

Özgür Özel duyurdu: “Yeni Parti’nin kuruluşu tamamlandı”

28 Temmuz 2026
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk kapalı grup toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu
Politika

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk kapalı grup toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

28 Temmuz 2026
Bakan Kacır: Model fabrikalarımızın sayısını 16'ya çıkaracağız
Politika

Model fabrikalarımızın sayısını 16’ya çıkaracağız

28 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Elif Esen’den orman yangınları hakkında soru önergesi

Elif Esen’den orman yangınları hakkında soru önergesi

En Güncel Haberler

Kayıp olarak aranırken suda cesedi bulundu
Yerel Haberler

Kayıp olarak aranırken suda cesedi bulundu

29 Temmuz 2026
Niğde'de üç aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Niğde’de üç aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı

29 Temmuz 2026
Manisa’da makilik alandaki yangın ormana sıçramadan kontrol altına alındı
Yerel Haberler

Manisa’da makilik alandaki yangın ormana sıçramadan kontrol altına alındı

29 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Yumaklı’dan şiddetli rüzgar uyarısı

29 Temmuz 2026
Yaşam

Motosiklet duvara çarptı, genç sürücü öldü

28 Temmuz 2026
Yaşam

Odasında ölü bulundu

28 Temmuz 2026
Yaşam

Kayseri’de 77 yaşındaki kadın, yamaç paraşütü yaptı

28 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kırşehir’de otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Kırşehir’de otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

- Haberton
29 Temmuz 2026

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde otomobilin traktöre arkadan çarptığı kazada Mehmet B. hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Kaza, saat 22.00 sıralarında Çiçekdağı...

Sahte SMS’leri nasıl ayırt edebilirsiniz? Uzmanlardan dolandırıcılık mesajlarına karşı hayati uyarılar

Neden sürekli canımız tatlı çekiyor? Uzmanlar en sık görülen nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Yalnızlık hissi neden son yıllarda arttı? Uzmanlar dijital çağın görünmeyen tehlikesine dikkat çekiyor

Çocuğunuzda dikkat eksikliği olabilir mi? Uzmanlar erken fark edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Güncel Haber

Kayıp olarak aranırken suda cesedi bulundu

Kayıp olarak aranırken suda cesedi bulundu

29 Temmuz 2026
Niğde'de üç aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı

Niğde’de üç aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı

29 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton