Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yangınlarda yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarla savaşıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son yangınların 16’sının ‘büyük yangın’ kategorisinde olduğunu belirterek, “Hava koşulları yangının daha geniş alanlara yayılmasına ortam sağlıyor. Yangınlarda yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarla savaşıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Twitter’daki hesabından Bakan Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklama paylaşıldı. Bakan Pakdemirli, küresel ısınmanın etkilerinin gün geçtikte dünyanın her noktasında kendini hissettirdiğini ve Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında olduğunu söyledi. Pakdemirli, “Ormanlarımızın yaklaşık yüzde 54’ü yangına hassas alanlardan oluşuyor. Küresel iklim krizi ile sıcaklıklar gün geçtikçe artıyor ve bu durum özellikle yangına hassas alanlarımız üzerindeki riski daha da artırıyor” dedi.
Bakan Pakdemirli, en zorlu yangınlar ile büyük mücadele verildiğini belirterek, “Hava koşulları yangının daha geniş alanlara yayılmasına ortam sağlıyor. Yangınlarda yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarla savaşıyoruz. Yangın bölgelerimizden Marmaris’te 3 Ağustos günü hava sıcaklığı 45.5 dereceyle sıcaklık rekoru kırdı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988’de 45.2 olarak ölçülmüş. Bu koşulların yanında aynı anda birçok yerde büyük yangın çıkması da mücadelemizi zorlaştıran unsurlardan biri” açıklamasında bulundu.
‘274 YANGINI KONTROL ALTINA ALMAYI BAŞARDIK’
Bakan Pakdemirli, kontrol altına alınan yangınlarla ilgili şunları kaydetti:
“Son 2 yılda toplam 5 büyük orman yangını meydana gelmişken, son yangınların 16’sı büyük yangın kategorisinde idi. Aynı anda bu kadar çok yangının çıkması ekiplerimizin geniş bir alana yayılmasına neden oldu. Orman Genel Müdürlüğü’müz böyle tablolara karşı hazırlıklı olarak dönüşümlü bir sistem uygulayarak ekiplerimizi zinde tuttu. Diğer yandan yangınların yerleşim yerlerine yakın olması da kontrolü güçleştiren bir nokta. Orman Genel Müdürlüğü’müzün önceliği, insanlar, meskûn mahal ve diğer canlıların güvenliği oluyor. Bu güvenliği sağlamak amacıyla ekiplerimiz öncelikli müdahalelerini bu noktalarda yapıyor. Tüm bunlara rağmen havadan ve karadan verilen büyük mücadele sonucu 274 yangını kontrol altına almayı başardık.”
‘YANGINLARI TEK MERKEZDEN KOORDİNE ETTİK’
Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki tüm orman yangınlarının Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi’ndeki uzmanlar tarafından takip ve koordine edildiğini belirtti. Pakdemirli, “Merkezde insansız hava araçları (İHA) görüntüleri canlı olarak izlenmekte, meteorolojik veriler dikkate alınmakta ve yangınlar haritalar üzerinden sürekli takip edilerek, gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır. Yangın Yönetim Merkezi’mizdeki uzmanlar gerekli talimatları yereldeki koordinasyon birimlerine iletiyor. Koordinasyon birimlerimizdeki yönetim kadrosu orman yangınlarıyla mücadele uzmanları ve pilotlardan oluşuyor. İHA’lardan gelen veriler ve yer ekiplerindeki yangın amirlerinden gelen bilgiler, Yangın Yönetim Merkezi’nde işlenerek talimat haline getiriliyor. Merkezden gelen talimatlar yereldeki koordinasyon birimimiz tarafından ekiplere iletilerek, orman yangınlarına mücadeledeki sevk ve idare gerçekleştiriliyor” dedi.
‘ANLIK MÜDAHALELERDE BULUNDUK’
Bakan Pakdemirli, yangınlara büyüklüğüne, riskine ve yerleşim yerlerini tehdit ağırlığına göre müdahaleler yapıldığını kaydederek, şunları söyledi:
“Tarihimizin en büyük yangınlarına da merkezimize İHA’lardan gelen görüntüler, Türkiye genelindeki 776 yangın gözetleme kulesinden gelen bilgiler ve ihbarlar doğrultusunda anlık müdahalelerde bulunduk. Havadan ve karadan yürütülen mücadele sonucu yangınlardan 274’ünü kontrol altına aldık. Her yıl Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planı ile ulusal, il valilikleri yangın komisyon kararları ile yerel düzeyde Orman Yangınlarıyla Mücadele Eylem Planları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.
Orman yangınları ile daha etkili mücadele etmek için illerde valilerin, ilçelerde ise kaymakamların başkanlığında, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele ve Koordinasyon Toplantısı’ düzenlenmektedir. Bu toplantıda, olası orman yangınlarının önlenmesine, çıkan yangınların kısa sürede en az zararla söndürülmesine, kurumlar arası koordinasyon ve iş birliğinin etkinleştirilmesine yönelik çalışmalar ile kurumlar itibarıyla yapılması gerekli hususlar belirlenir. Vatan toprağını korumak amacıyla bu doğal afetle mücadele eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
‘288 ORMAN YANGINININ 285’İ KONTROL ALTINDA’
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlarla mücadelede son duruma ilişkin Twitter’daki hesabından açıklama yaptı. Bakan Pakdemirli, “Orman yangınları ile mücadelemiz 15 gündür devam ediyor. 53 ilimizde çıkan 288 orman yangınının 285’ini kontrol altına aldık. Muğla, Burdur ve Antalya’da devam eden 3 yangını da kontrol altına almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
‘TAMAMINI HİBE OLARAK KARŞILAYACAĞIZ’
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarından zarar gören vatandaşlara verilecek desteklere ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, orman yangınlarından zarar gören vatandaşların yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti. Yangında vatandaşların ölen küçükbaş ve büyükbaşları ile arı kovanlarının hibe olarak karşılanacağını belirten Pakdemirli, açıklamasında şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımızın orman yangınlarında telef olan küçükbaş, büyükbaş hayvanları ile zarar gören arı kovanlarının tamamını hibe olarak karşılayacağız. Yangınlardan zarar gören illerimizdeki tespitlerimizi tamamladık. Adana ve Mersin’de üreticilerimizin hibelerini teslim etmeye başladık. Antalya’da hasar tespit çalışmalarını tamamladık, ödemeler 12 Ağustos tarihinde yapılmaya başlanacak. Antalya’ya 9 milyon TL, Muğla’ya 5 milyon TL’den fazla Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) ödeneği aktardık. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında şu ana kadar 120 milyon TL sigorta bedeli ihbarı aldık, 6 milyon TL’si cuma günü olmak üzere tüm ödemelere başlıyoruz. Yangınlarda kısmen zarar gören, budama ve bakım çalışmalarıyla üretime devam edebilecek zeytinlikler için tekniğe uygun budama yapanlara dekara 100 TL destekleme ödemesi yapacağız.”
‘YÜZDE 100 ARTIRARAK ÖDEYECEĞİZ’
Bakan Pakdemirli, yangınlardan etkilenen arıcılara kovan desteğini yüzde 100 artırarak ödeyeceklerini kaydederek, “Zarar gören bitkisel üretim alanlarının yeniden tesisi için ihtiyaç duyulan tohum, fide ve fidanları çiftçilerimize hibe edeceğiz. Yangından zarar gören her köye, mahalleye özel Entegre Tarımsal Kalkınma Projeleri hazırlıyoruz. Bölgeye özel toprak, su, orman ve mera, kaynaklarıyla birlikte değerlendirilerek çiftçilerimizin gelirini yükseltecek, üretimin katma değerini artıracak uygulamaları başlatıyoruz. Yangınlardan etkilenen arıcılarımıza kovan desteğini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Yangından zarar gören çam balı üreticilerimize 30 TL/kilo bal üretim desteği vereceğiz” ifadesini kullandı.