27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yanacak yer kalmadığı için yangınlar söndü!

Yanacak yer kalmadığı için yangınlar söndü!

Haberton - Haberton
31 Temmuz 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Yanacak yer kalmadığı için yangınlar söndü!
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, “AK Parti, sorumlu kim kavgasıyla vakit harcarken, yanacak yer kalmadığı için yangınlar söndü” dedi.

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınlarına ilişkin soru önergesi vererek konuyu Meclis’e taşıdı. 2025 yılında Türkiye’de orman yangınlarından etkilenen alanın tahmini en az 41.458 hektar olduğunu ve en büyük kaybı yaşayan ilin ise 20.391 hektarla İzmir olduğunu söyleyen Yücel,

“Yangın söndürmede görevli olan, canını hiçe sayan emekçi itfaiye erlerimize teşekkür ediyoruz. Plastik şişe, damacana, ne varsa kapıp yangın söndürmeye giden bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Satılan yangın söndürme uçaklarına kamu kurum ve kuruluşlarının koordinasyon konusundaki yetersizlikleri de eklenince haliyle ortaya dinmeyen bir öfke çıkıyor. Yangınlara her gün bir yenisinin daha eklenmesinden duyduğumuz rahatsızlık, sorumluların hesap vermesi noktasını çok daha elzem ve önemli kılıyor. “Cebimizde uçak, arazöz yok” diyen bakanı bir süreliğine ciddiyete davet ediyorum, sorularımızın ivedi şekilde cevaplanmasını istiyorum. Mikrofonu eline alan her AKP’li ismin sorumluluğu CHP’li Belediyelere atmasından da yangınların yanacak yer kalmadığı için sönmesinden de bıktık usandık. Artık karşımızda koltuk sevdalısı değil sorumluluk sahibi bir iktidar görmek istiyoruz” dedi.

Gönüllüler başta olmak üzere, yangın söndürmede yer alan görevlilerin eğitimleri konusunda kafalarda soru işaretleri olduğuna dikkat çeken Yücel, “yeteri eğitim verilse 10 şehidimiz olur muydu” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

AZERBAYCAN EKİPLERİNİN İMKANLARINI, TÜRK EKİPLERİNDEN DUYABİLMEYİ İSTERDİK

“Antalya’daki yangın söndürme çalışmaları için yardıma gelen Azerbaycan ekiplerinin aleve dayanıklı kıyafetlerini, konum takibi yapabilen cihazlar taşıdıklarını, nabız ve oksijen seviyesi gibi hayati parametreler yönünden anlık olarak izlendiklerini Gazeteci İsmail Saymaz’dan okuduk ve dinledik. Bu imkanları Türk itfaiye erleri kullanabildiği için öğrenmeyi isterdik. Bu sistem neden bizde yok çünkü Türkiye’de insan hayatının değeri yok. Fosforlu yelekle, tişörtle alevlerin arasına dalıyorlar. Bu işi beceremedikleri gibi bir de orman yangınlarından büyükşehirleri sorumlu tutarak, üzerindeki sorumluluğu inkâr ediyorlar. Bu kirli siyaset tarzıyla hiçbir yere varamazlar. Kırsal bir bölgedeki mahallenin yakın çevresindeki orman alanlarında çıkan yangından Orman Genel Müdürlüğü sorumludur. Yangın yerleşim alanlarına sıçrarsa büyükşehirin yetki alanına giriyor. Bu rağmen yine de Belediyelerimizde görev alan yangın söndürme ekiplerimiz sahadaydı ve canla başla yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Son dönemde yaşanan bütün yangınlara bakıyoruz, hepsi ormanlık alanda başlayıp sonrasında yerleşim alanlarına sıçramıştır. Yani yangınlardaki sorumluluğun kimde olduğunu belirleyen ilk ölçüt, yangının nerede başladığıdır. AKP iktidarı kirli siyaseti bir kenara bırakıp, bizim sorumluluğumuzda değil sizin sorumluluğunuzda kavgasıyla vakit kaybetmeseydi, bu yangınlar belki de yerleşim yerlerine sıçramadan engellenecekti. Onlar bu hırsları ile oyalanırken yanacak yer kalmadığı için yangınların söndüğüne şahit olduk. Öte yandan CHP’li Belediyeler iyi bir şey yapmasın anlayışıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2 binin üzerinde itfaiye eri alımına izin vermeyerek bugünlerin zeminini hazırlayan da yine AKP iktidarıdır.

Önerge metninde, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde orman yangınlarına kısa sürede müdahalede havadan su atma kapasitesinin 27 uçak ve 105 helikopterle toplam 438 tona, arazöz sayısını 650’den 1.686’ya, iş makinesi sayısını ise 140’tan 831’e çıkarıldığına değinen Yücel, şunları söyledi:

SON 15 YILDA BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI

“Bu verilere göre Türkiye’nin orman yangınlarına etkin şekilde müdahale edebiliyor olması gerekmektedir. Ancak haziran ayının başından itibaren İzmir’den Hatay’a, Manisa’dan Bursa’ya kadar farklı pek çok noktada orman yangını çıkmış, yangınlar hızla yayılmıştır. Son olarak Eskişehir’de çıkan orman yangınında 5’i orman işçisi, 5’i AKUT gönüllüsü olmak üzere 10 kişi şehit olmuştur. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun 2024 yılında yaptığı açıklamaya göre 2011 – 2020 yılları arasında, yılda ortalama 2.631 orman yangınında, ortalama 8.999 hektar ormanlık alan yanmışken, 2023 yılında 2579 yangında 15.520 hektar alan yanmıştır. 2024 yılı Orman Genel Müdürlüğü Faaliyet Raporu’na göre ise 2024 yılında 3.797 adet orman yangını çıkmış ve 27.487 hektar alan yanmıştır. Bu rakamlar bize orman yangınları konusunda son 15 yılda bir arpa boyu yol alınamadığını aksine orman yangınları sonucunda kül olan alanların her yıl daha da arttığını göstermektedir.”

CHP’Lİ DENİZ YÜCEL’DEN SORU ÖNERGESİ…

Yücel’in Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu önerge ise şöyle;

1)Eskişehir’de çıkan yangında kaybettiğimiz 10 şehidimize, yangınlara müdahale konusunda eğitim verilmiş midir? Eğer verildiyse; bu eğitimler hangi kurum tarafından ve ne kadar süre ile verilmiştir? Şehit düşen 10 vatandaşımızın yangına müdahale eğitimi eğer yetersizse, bu vatandaşlarımızı göz göre göre ölüme kim göndermiştir?

2)Eskişehir’deki yangına müdahalede hayatını kaybeden 10 şehidimiz, yangına kişisel koruyucu donanımları olmaksızın günlük kıyafetleri ile mi müdahale etmiştir? Eğer kişisel koruyucu donanımları yok ise; bunun sebebi nedir?

3) İzmir’de Çeşme, Ödemiş, Seferihisar ve Foça’daki yangınların elektrik hatlarından çıktığı İzmir Valisi tarafından ifade edilmiştir. Bu bölgede elektrik dağıtımı yapan şirketler hakkında soruşturma başlatışmış mıdır? Başlatıldıysa soruşturma ne aşamadadır?

4)2025 yılı Haziran ayı başından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar çıkan orman yangınlarının kaçı hakkında soruşturma başlatılmıştır?

5)Bakanlığınız envanterinde yangınla mücadelede kullanılacak hava aracı (uçak, helikopter, İHA) sayısı kaçtır?

6) Bakanlığınızın envanterinde bulunan hava araçlarının kaçı gece görüşlüdür?

7) Bakanlığınızca 2025 yılında yangınla mücadelede kullanılmak üzere kiralanan hava aracı sayısı kaçtır?

8) Bakanlığınızca 2025 yılında yangınla mücadelede kullanılmak üzere kiralanan hava araçları kimlerden ya da hangi kurum ve kuruluşlardan kiralanmıştır?

9)  Bakanlığınızın orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralama yolu ile temin ettiği hava araçları için yapılan ihale bedelleri ne kadardır? Bu ihalelerle kiralanan hava araçlarının tamamı şu anda aktif bir şekilde kullanılmakta mıdır?

10) Yangın işçiliği, eğitim isteyen bir meslektir ve işçilerin bölgeyi tanımalarının önemi tartışılmazdır. Ormanlarda 12 ay boyunca çalışacak kadrolu işçilerin gerekliliği çok açıktır. Bu nedenle de istihdamın arttırılması çok önemlidir. Şu anda kadrolu olarak yangınlara müdahale eden işçi sayısı kaçtır? Kadrolu yeni işçi alımı yapılacak mıdır?

Etiketler: OrmanYangın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cezaevlerinde yaşanan sağlık hakkı ihlalleri vicdanları yaralamaktadır

Sonraki Haber

Fatih Altaylı 3 Ekim’de hakim karşısına çıkacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

27 Ağustos 2026
Bakanlar Kacır ve Çiftçi bir araya geldi
Politika

Bakan Kacır ile Bakan Çiftçi bir araya geldi!

27 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da esnafı ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’da esnafı ziyaret etti

27 Ağustos 2026
İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: "Türk milleti ihanet yasasını not etti"
Politika

İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: “Türk milleti ihanet yasasını not etti”

27 Ağustos 2026
CHP’li Saraç: Asgari ücret 45 bin lira olmalıdır
Politika

CHP’den asgari ücret için dikkat çeken çıkış! “Minimum 45 bin lira olmalı”

27 Ağustos 2026
AK Parti'li Ayan: Türkiye, COP31 sorumluluğunu diyalog, uzlaşı ve eylem temelinde yürütecek
Politika

Türkiye’den COP31 için dünyaya mesaj: “Diyalog değil, artık eylem zamanı”

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Fatih Altaylı 3 Ekim'de hakim karşısına çıkacak

Fatih Altaylı 3 Ekim'de hakim karşısına çıkacak

En Güncel Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"
Spor Haberleri

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı
Gündem

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

İzmir’de orman yangını; büyük ölçüde kontrol altında

- Haberton
27 Ağustos 2026

İzmir Ödemiş'te çıkan orman yangını, ekiplerin fedakâr çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı. İzmir’in Ödemiş ilçesinde saat 15.00 sıralarında çıkan orman...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
Samsunsporlu Ohlenschlaeger: "Kendi hikâyemi yazmak istiyorum"

Samsunsporlu Ohlenschlaeger: “Kendi hikâyemi yazmak istiyorum”

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton