Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Türkiye, gelenekleri ve kültürüyle yabancıların ilgisini çekiyor. Çoğu yabancı ön yargı veya bilgi eksikliği nedeniyle Türkiye’yi farklı bir gözle hayal ediyor. Peki yabancılar Türkiye’yi nasıl görüyor?
Türkiye, coğrafi konumu ve tarihi geçmişi dolayısıyla olumlu, olumsuz birtakım özellikler taşıması, dünya üzerinde Laik Müslüman tek ülke olması, öte yandan turizm cenneti olarak sıfatlandırılması gibi nedenlerle çelişkilerle dolu bir imaja sahiptir. Türkiye’de yaşayan insanlar olarak bizler, ülkemiz hakkında elbette tarihi, kültürel ve sosyolojik olarak pek çok bilgiye sahibiz. Peki ya yabancılar?
Ülkemize gelen YouTuber’ların videolarını izlediğinizde hepsinin ortak izlenimlerinin şu yönde olduğunu göreceksiniz: Misafirperver insanlar, lezzetli yemekler ve olağanüstü doğa… Neredeyse hepsi ülkemizdeki doğal güzellikleri anlata anlata bitiremiyor. Ancak Türkiye’yi ziyaret eden yabancılar ile etmeyen yabancıların görüşleri farklı yönde.
Fransızlar, Türkiye’yi “Arap ülkesi” olarak görüyor
Almanlar Türkiye’yi ”tatil yapılabilecek ucuz bir ülke” olarak görürken, güneşi az gören İngiltere halkı ise Türkiye’yi en çok ”sıcak iklimi” ile tanıyor.
Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalılar ”lüks, güvenli ve hoşgörülü bir ülke” olarak tanımlarken, ziyaret etmeyenler ise bunun tersini düşünüyor.
“Tatil” denildiğinde Rusların aklına ilk Türkiye gelirken, Danimarka vatandaşlarının yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye hakkında bilgiye sahip olmadığını belirtiyor.
Ülkemizi hiç görmeyen Fransızlar, Türkiye’yi bir ”Arap ülkesi” olarak düşünürken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) halkı ise Türkiye’yi ”Avrupalı” olarak tanımlıyor.
ABD’de, Türkiye, ”tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal zenginlikleriyle ön plana çıkan bir turizm destinasyonu” olarak tanınıyor.
“Hamam kültürü” yabancıların ilgisini çekiyor
Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşan hamamlar, ülkemizi ziyaret eden pek çok yabancı turistin uğrak noktası. Çünkü turistler için ülkemizdeki hamam kültürü son derece ilgi çekici. Ancak tarihi hamamlarımızı yabancılar için ilgi çekici hale getiren tek şey, asırlardır yaşattığımız hamam kültürü değil. Pek çok tarihi hamamımızın eşsiz mimari güzellikleri de turistlerin dikkatini çeken unsurlar arasında.
Ayrıca Türkiye’deki tuvaletler, turistlere son derece şaşırtıcı görünüyor. Çünkü ülkemizde uzun yıllardır yaygın olarak kullanılan ‘alaturka’ tuvaletler, yabancı turistlerin aşina olduğu bir şey değil. Bu nedenle özellikle Türkiye’nin batısından uzak bölgelerine seyahat eden yabancılar, tuvaletlerin oldukça şaşırtıcı olduğunu düşünüyor.
Yabancılar, Türk yemeklerini keyifle tüketiyor. Ancak ilginç buldukları bazı lezzetlerimiz de var.. Kabul etmek gerekirse bazı yemeklerimizi herhangi bir yabancının hayal etmesi dahi mümkün değil. Örneğin süt, vanilya, yaprak sarması ve tavuk etinden hazırladığımız tatlımız tavukgöğsü, yabancıların gözünden bakıldığında bir hayli tuhaf görünüyor.
Pek çok yabancı, başkenti İstanbul sanıyor
Şüphesiz, İstanbul’un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Osmanlı İmparatorluğu, Roma ve Bizans gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır. İstanbul’un başkentlik dönemi, 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sona ermiştir. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan şehir, kültürel zenginliği, doğal güzellikleri, köklü tarihi, dillere destan yapıları ve uçsuz bucaksız denizi ile dünya çapında nam salmışken, pek çok yabancı tarafından da hala başkent olarak düşünülmektedir..