Piyasalar açısından oldukça hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanırken, şimdi gözler 2023 yılının olası kritik gündem maddelerinde. Finans Uzmanı Emre Şirin, 2023 yılı yatırım tavsiyelerini Haberton’a açıkladı.
Dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ışığında artan enflasyon rakamları ile birlikte insanlar doğru yatırım aracını seçmekte oldukça zorlanmaya başladı. Yıl sonu piyasaları durgun bir şekilde devam ederken dünyada yaşanan enflasyonist ortamdan en fazla vatandaşlar etkilendi. 2022 yılını piyasalar açısından değerlendiren ENA Strateji Danışmanlık ve Eğitim kurucusu Finans Uzmanı Emre Şirin, şöyle konuştu;
“Borsamızın 2022 yılı içerisinde beklenilenin üzerinde bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Bunun da temel sebebini enflasyonist ortam ve insanların diğer yatırım araçlarından istediğini alamayınca borsaya yönelmesi olarak değerlendirebiliriz.
Dolar/TL üzerinden bakacak olursak, Dolar 18,60 seviyelerini gördü fakat hükumetin kur politikası gereği burada ciddi bir getiri olmadı. Ama Ons fiyatlarının son haftalarda gösterdiği yukarı yönlü performans özellikle gram gümüş ve gram altın tarafında rekorların kırılmasını sağladı. Dolayısıyla Ons’ta dipten bir dönüş hareketinin olması altın ve gümüş tarafından ciddi bir getiri sağladı. Yine önümüzdeki seçim sürecinde borsamızda yukarı yönlü bir performans görebileceğimizi düşünüyorum”
2023 altın ve gümüş yılı olacak
Tüm parayla, tek platforma yatırım yapmanın riskli olduğunu belirten Şirin, “2023 yılında da yatırım stratejileri dönemsellik arz edecektir, uluslararası konjonktürleri de değerlendirmek gerekiyor. Fakat şöyle bir gerçek var ki; dünyadaki enflasyonist süreç merkez bankalarının son bir yıldır ortaya koyduğu sıkı para politikasına rağmen çok da çözülebilmiş değildir.
Örneğin, enflasyonun talep tarafı faiz politikalarıyla yönetilebilir ancak enflasyonu oluşturan unsurlardan birisi de maliyetlerdir. Bu maliyeleri yaratan en önemli sebepler ise pandeminin getirdiği sıkıntıların devamı, tedarik zincirlerindeki kırılmalar, enerji ve gıdada yaşanan sıkıntılar olarak sıralanabilir.
Ayrıca şunu da görüyoruz; merkez bankaları küresel çapta faiz artış sürecinin sonuna yaklaşıyor. Artık daha ufak artışları görecek olsak da zirve seviyelerine yakınız. Bundan sonra da daha genişleyici politikalar öne çıkacak çünkü artık dünya ekonomisinin resesyona girme süreci yaşanmak istenmiyor. Dolayısıyla da bu döngünün sonuna geldiysek, enflasyon istenildiği düzeyse çözülemediyse ve enflasyonun maliyet tarafını tetikleyen durumu devam ediyorsa demek ki enflasyon dünyanın önünde ciddi bir sorun olarak kalmaya devam edecektir. Bu anlamda 2023’te dünyada altın ve gümüşün ön planda olmasını bekleyebiliriz.”
Borsanın yukarı yönde hareket etmesi için hükumetin de desteklediği bir yapı olduğuna değinen Şirin, şöyle devam etti;
“Türkiye’de de seçim sürecine giriyoruz. Burada özellikle hükumet politikasına baktığımızda dolarizasyonun azalması isteniyor, yani insanların dolarize olması istenmiyor. Bunun sağlanabilmesi için de insanlara TL bazı bir getiri sunulması lazım. Ancak gördüğümüz gibi politika faizleri düşük, mevduat faizleri enflasyonun oldukça altında.. Burada da TL bazında para kazanmak adına kalan tek mecra borsa olarak karşımıza çıkıyor.
Geçtiğimiz yıl kasım ayında kur korumalı mevduata başlandığında bunun etkili bir yöntem olacağı ve doların artmasını engelleyeceği düşünülmüştü ama tabi bunun getirdiği ciddi bir yük var. Dolayısıyla ekonomi yönetimi bunun altına girmek istemiyor ancak dile de getiremiyor çünkü getirdiği kur korumalı mevduatın onlar açısından sağlıklı bir yöntem olmadığını söylemek mümkün. Dolayısıyla da yavaş yavaş borsa tarafına yönlendirmeler başladı. Bu yüzden de borsa yukarıda tutulmaya ve ileri gitmeye devam edecektir.
Türkiye’de asgari ücret düzenlemesi yakın zamanda yapılacak. Bu düzenlemede tabi sadece asgari ücretlilerin değil tüm ücretlilerin geliri artırılacak. Tüm bu yapılar da enflasyonist sürecin devam etmesine neden olacaktır.”
Seçim arifesinde dalgalanmalar olabilir
Piyasalarda manipülasyonların söz konusu olduğunu aktaran Şirin, “Seçimden sonra iktidar kim olursa olsun, hükumet normal ortadoks politikalarına dönmek zorunda kalacaktır. Bu neyi getirir? Faiz artışlarını beraberinde getirebilir, ilk etapta borsaları negatif etkileyebilir ancak seçim sonrası yine toparlayacağını düşünüyorum. Yılın geneline bakacak olursak; altın, gümüş ve borsa ön planda olacak gibi görünüyor.
Ayrıca piyasalarda haber akışları son derece önemlidir. İnsanlar bir haber akışının her şeyi değiştireceğini bilerek yatırım yapmalılar. Piyasada herhangi bir şey gerçekleşecek ise mutlaka piyasa aktörleri mazeretini yaratır. Şunu da net bir şekilde ortaya koymak gerekiyor; dünya ciddi bir dönüşümün içerisinde. Dünya ekonomisi yeni bir çağa giriyor diyebiliriz. Bu anlamda şuan gördüğümüz enflasyonun çok ötesinde bir enflasyonu bence dünya görmeye devam edecek. Çünkü FED gibi majör merkez bankaları evet sıkılaşma döngüsüne girdi fakat hala biliyoruz ki çok ciddi bir para arzı var.
Bilançolar istenildiği gibi küçültülemedi ve küçültülemeyecek durumda. Enflasyonist yapıyı dikkate alarak küresel çapta değerli metallerin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Ayrıca dünya 2023’te bu paradigma değişiminin içinde mutlaka piyasalar açısından ciddi oynaklıklara sahne olacaktır. Bunları da göz ardı etmeden yatırım yapmak gerekir” dedi.