Unutamamak bir hastalık olabilir Hipertimezi… Hayat doğduğun anda yazılmaya başlayan boş bir defter yaşadıkların hatıra bazen olaylar beynimize öyle bir kazınır ki hiçbir şeyi unutmayız.
Durumu abartmayalım bazı insanlar çabuk unuturlar hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler bazıları asla unutmaz orada o noktada takılı kalırlar. Bu onlara acı ve ıstırap verir. Büyük bir kaza bir ölüm ağır bir hastalık adına ne derseniz deyin.
Beyin sonsuz keşfedilmemiş bir diyar bilim adamları beynin keşfedilmemiş sırlarını özelliklerini yıllardır araştırıyor. Bazen insan beyni bizi şaşırtıyor anlık olayları unutmuyor. Yıllar geçse de bazı anlarda yaşıyor. Beyin her insanda farklı olaylara farklı tepkiler verir on yıl önce bir insanın üstündeki elbiseyi detayı tarihi hatırlayan birini duyarsanız çok şaşırırsınız. Hafıza bir kayıt makinesi gibi işleyebilir. Bunun tıp dilinde bir adı var.
Hipertimezi bu kişinin beyni normal insanlar gibi çalışmaz nörolojik bir bozukluktur. Sınıf öğretmeninin adını okul numarasını herhangi bir zamanda bir dizinin bölümlerini anlatabilir. Bu kişinin fotoğraf hafızası zayıftır matematik sayı dizilerini ezberleyemez basit şeyleri aklında tutamaz. İnsanoğlu yaşadığı deneyimlere kendini kaptırır. Yaşadığı acı verici olaylar bazı kişilerde saklı kalır onu tetikleyen olaylarda sürekli açığa çıkar.
“Hipertimezili kişiler kendilerine bir tarih verildiğinde o tarihin hangi güne düştüğünü ve o tarihte kişisel bir bilgi olup olmadığını hatırlayabilirler. Bu bireyler yaşadıkları günleri mükemmele yakın ayrıntılarla hatırlarlar. Bunun yanı sıra bazı kişisel öneme sahip kamusal etkinlikleri de hatırlayabilirler. Bu kontrol edilemeyen dürtü sayesinde bir tarihle karşılaştıklarında o günün anılarını tekrar yaşıyor gibi hatırlayabilirler. Bu anımsama tereddüt ya da bilinçli bir çaba olmadan gerçekleşir.”
Sebep ve tetikleme her kişide farklıdır. Ancak bu bir genetik bir hastalık mıdır? Yoksa yaşamsal olaylar kişiyi bu pozisyona mı sokuyor bu henüz ispatlanmamış bir durum. Ama şu bir gerçek kişi beynini bu şekliyle yoruyor ve geleceğe karşı umutları yaşam sevinci beklentilerini askıya alıyor. Anı yaşamayı kaybediyor
Hayatında bir davranış yapsa geçmişteki bir anı ile tekrar canlanıyor. Mesela kitap okurken ilk okuduğu kitapları ardından diğer kitapları bir bir sıralanıyor. Bu yüzden de düşünmeye çok zaman ayırırlar. Hayatı kaçırırlar. Hayat anı yaşamaktır sevgiyle kalın mutluluk kapınızda misafir olsun.