İstanbul Kent Üniversitesi öğrencileri, bireylerde işaret dili ve işitme engellilere yönelik sosyal farkındalık yaratmak adına işaret dili ile konser verdi.
İstanbul Kent Üniversitesi bünyesindeki Erişilebilir Eller Kulübü öğrencileri farkındalık yaratmak için işaret dili ile konser verdi. Kulübe üye olan öğrenciler arasında yer alan İstanbul Kent Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü 3’üncü Sınıf öğrencisi Melis Öztürk bu konser için yaklaşık olarak 2 buçuk ay çalıştıklarını aktardı. Sürecin kendileri için keyifli ve öğretici geçtiğini vurgulayan Öztürk, “Psikoloji bölümü de var bizimle çalışan. Çok keyifli geçti hepimiz için. Aslında hiçbirimiz işaret dili bilmiyorduk bu çalışmaya başladığımızda. Hem bizim için çok büyük bir farkındalık oldu hem de şarkılarla eşlik etmesi insanları da çok eğlendirir diye düşündük” dedi.
“ENGELLERİ TOPLUM YARATIR”
İşitme engelli bireylere işaret dili ile psikoterapi de yapan İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Klinik Psikolog Aylin İpek Timur’un kendilerine destek verdiğini aktaran Melis Öztürk, “Ondan öğrendik, duyduk. Aslında bir gün uyandığımızda bir engele sahip olabiliriz. Engelli bireyler için erişilebilir bir dünya yaratabiliriz ve bu yüzden böyle bir farkındalık yapmak istedik” ifadelerini kullandı. Öztürk, öncelikli hedeflerinin işitme engeli olmayan bireyler olduğunu ve onlar üzerinde farkındalık yaratmak istediklerini vurguladı.
“İŞARET DİLİ TEMEL DÜZEYDE BİLE OLSA ÖĞRENİLMELİ”
Kent Tid Band Koro Şefi Öğr. Gör. Aylin İpek Timur ise şöyle konuştu:
“İstanbul Kent Üniversitesi İşaret Dili Korosu Kent TİD Band 2022 – 2023 güz döneminde danışmanı olduğum Erişilebilir Eller kulübü bünyesinde tarafımdan kuruldu. İşaret dili bilmeyen, sadece farkındalık yaratma gücü ve birlikte dönüşüme inanan öğrencilerimizle İşaret dilini yaygınlaştırmak ve bunu en kapsayıcı şekli olan sanat ve müziğin birleştirici gücünü kullanarak yapmayı misyon edindik. Çünkü ne kadar çok kişi temel düzeyde bile olsa işaret dili bilirse bu dünya işitme engelliler için o kadar erişilebilir bir dünya olacaktır. Koromuzda toplamda 22 öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizle bu konsere üç ay boyunca haftalık dörder saat yapılan provalarla hazırlandı.”
“FARKLI YERLERDE BU TÜR KONSERLER VERECEĞİZ”
Timur, “Koro konserleri şimdilik kampüs içi etkinliklerle başlamış olsa da ilerleyen zamanlarda bu konserleri; belediyeler, sanat merkezleri, yardım kuruluşları ile geniş bir kitleye yayılmayı ve hatta sokağa taşmayı hayal etmekteyiz. Ayrıca diğer sanat dallarından da gösteriler ekleyerek, etkisini diğer engel grupları için de farkındalık yaratma düşüncesindeyiz. Bugün burada bulunan korodaki öğrencilerimiz mezun olsalar bile bizim bir parçamız olarak koroya devam edecek, yeni katılacak öğrencilerimizle koro gün be gün büyüyecektir. Diğer bir hedefimiz de bu konserlerin ilerleyen süreçte tüm sosyal dezavantajlı bireylerin yararına sanat ve müzikle çalışmalarını sürdürmektir. Bu hayalimizde büyük destekçimiz olan üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Mehmet Necmettin Atsü’ye minnettar olduğumuzu yinelemek istiyoruz” şeklinde konuştu.