24 Ağustos 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Uluslararası şirketlerin sayısı 89 bine ulaştı

Uluslararası şirketlerin sayısı 89 bine ulaştı

Haberton - Haberton
21 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye'ye son 23 yılda 290 milyar dolar doğrudan yatırım geldi ve Türkiye'deki uluslararası şirketlerin sayısı 89 bine ulaştı. Yani 23 yıl önce sadece 5 bin 600 şirket vardı" dedi.

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı'nda ABD Ticaret Odası heyeti ve ABD iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-ABD ekonomik ve ticari ilişkileri ela alındı. Toplantıda konuşan Bakan Bolat, küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü performansını sürdürdüğünü belirterek, ekonominin son 22 çeyrektir kesintisiz büyüme kaydettiğini ve 2025 yılı itibarıyla 1,6 trilyon dolarlık milli gelire ulaşıldığını ifade etti. Türkiye'nin ihracatta yakaladığı ivmenin sürdüğünü vurgulayan Bolat, 2025 yılında 390 milyar dolarlık ihracat hedefinin başarıyla gerçekleştirildiğini, 2026 yılının ilk çeyreğinde ise ihracatın 63 milyar doların üzerine çıktığını belirtti.

Türkiye-ABD Ticaret Hacmi 38,6 Milyar Dolara Ulaştı

Bakan Bolat, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda önemli bir ivme kazandığını kaydederek, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2025 yılında 38,6 milyar dolara ulaştı. ABD, Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracat pazarı ve dördüncü büyük ithalat ortağı konumunda bulunuyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından ortaya konulan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi doğrultusunda çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

Toplantı Çok Verimli Geçti

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Bolat, "53 kişilik bir iş insanları heyeti vardı ve hemen hemen hepsi de Türkiye'de yatırımları olan şirketlerdi. Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Hamdi Ulukaya Bey'in başkanlığında; aynı zamanda ABD Ticaret Odası'nın üç başkan yardımcısı ve şirketlerin yöneticileri, temsilcileri vardı. Çok verimli geçti. 5-6 bakanımızı daha bugün ziyaret ediyorlar. Bunlar tabii Türkiye'de yatırım yapan değerli şirketler; çok önemli istihdam, vergi, Türkiye'ye ihracat kazancı anlamında da ülkemiz ekonomisine değer katıyorlar. Türkiye'nin güvenli bir liman olması; istikrarlı bir siyasi yapıya, istikrarlı bir ekonomiye sahip olması; ekonomisini son 23 yılda dolar bazında 6 kat büyüterek 1,6 trilyon dolarlık bir ekonomiye, milli gelire ulaşmamız; kişi başına milli gelirin 18 bin doları aşması; mal ve hizmet ihracat ve ithalat toplamının geçen yıl 820 milyar dolar gibi büyük bir rakama ulaşması, neredeyse 1 trilyon doların eşiğine yaklaşması gibi gelişmeler Türkiye'yi cazip kılıyor. Özellikle bölgemizde; kuzeyde, güneyde, doğuda, batıda olan çatışmalar, savaşlar; buna karşın Türkiye'nin istikrarlı bir ekonomiye ve istikrarlı bir siyasi yönetime sahip olması, güçlü bir liderliğe sahip olması, Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyadaki saygın konumu ve özellikle barış görüşmelerindeki yapıcı katkıları, Dışişleri Bakanlığımızın dengeli dış politikası ekonomik fırsatlarla birleştiğinde Türkiye'nin cazibesini artırıyor" diye konuştu.

Türkiye'de 1,2 Milyon Vatandaşımıza İstihdam Sağlıyorlar

Geçen yıl Türkiye'ye 13 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım geldiğini vurgulayan Bolat, "Bu yıl da bunun Körfez Savaşı'nın bitiminden sonra hızlanmasını bekliyoruz. Aynı zamanda Orta Doğu'da ve Körfez'de yaşananlar karşısında Türkiye'nin bölgedeki güvenli, istikrarlı bir ada; istikrarlı, güvenli bir liman hüviyeti daha da pekişmiş oldu. Bu ziyaret de bunu göstermekte zaten. İnşallah ülkemiz ekonomisi için ve iki ülke arasındaki ilişkiler için başarılı geçeceğine inanıyorum. Zaten somut sonuçlar, uzun süredir ülkemize akan yabancı yatırımlarda ortaya çıkıyor. Türkiye'ye son 23 yılda 290 milyar dolar doğrudan yatırım geldi ve Türkiye'deki uluslararası şirketlerin sayısı 89 bine ulaştı. Yani 23 yıl önce sadece 5 bin 600 şirket vardı. Bunlar Türkiye'de 1,2 milyon vatandaşımıza istihdam sağlıyorlar. İhracatımıza 70 milyar doların üzerinde katkı sağlıyorlar. Vergi ödüyorlar, üretim yapıyorlar. Türkiye ekonomisinin gelişme ve büyümesinde, tıpkı yerli milli şirketlerimizin fazlasıyla yaptığı gibi uluslararası sermaye ve yatırımlardan da istifade etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çabalarımızın amacı bu" diye konuştu.

Etiketler: ABDDonald TrumpRecep Tayyip ErdoğanTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Araştırma: 10 kişiden 8’i bahara temizlikle giriyor

Sonraki Haber

Gülistan Doku’nun mezar yeri için ekipler harekete geçti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu, ASELSAN Genel Müdürü Akyol'u kabul etti
Politika

ASELSAN Genel Müdürü Akyol’dan Bakan Uraloğlu’na ziyaret

24 Ağustos 2026
En büyük hayali Kabe'yi ziyaret etmekti, gerçek oldu
Politika

Bakan Uraloğlu’ndan Özgür Özel’ yanıt: “Eserlerimizin ulaştığı yerlere sizin hayalleriniz dâhi ulaşamaz”

24 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Fırat Kalkanı Harekatı'nın yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Fırat Kalkanı Harekatı’nın yıl dönümü mesajı

24 Ağustos 2026
Burhanettin DURAN Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Mevlit Kandili’ mesajı

24 Ağustos 2026
Akıncı'da gişe adaları ve kanopiler kaldırılıyor
Politika

Akıncı’da gişe adaları ve kanopiler kaldırılıyor

24 Ağustos 2026
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, görevine iade edildi
Politika

Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, görevine iade edildi

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Gülistan Doku'nun mezar yeri için ekipler harekete geçti

Gülistan Doku'nun mezar yeri için ekipler harekete geçti

En Güncel Haberler

Kaza geçirenlere yardım için duran temizlik işçisi, ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı
Gündem

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor
Dış Haberler

Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor

24 Ağustos 2026
Rıza Akpolat beraatini istedi: “Dosyada hiçbir somut delil yok”
Öne Çıkan

Rıza Akpolat beraatini istedi: “Dosyada hiçbir somut delil yok”

24 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yalçın Sevim Akademi’den YKS’de büyük başarı!

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yunus Emre Enstitüsü, Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yılında Ahlat’ta ziyaretçilerle buluşuyor

24 Ağustos 2026
Yaşam

Bodrum’da hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, sahillerde yoğunluk yaşandı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Mevlid-i Nebi Haftası’nda bu yıl “Peygamberimiz ve Güzel Ahlak” teması işlenecek

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

14 aydır tutuklu olan Ceyhan Kayhan: “Suçlu olmadığıma inanıyorum”

- Haberton
24 Ağustos 2026

Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize ettiği iddia edilen ve liderliğini Aziz İhsan Aktaş’ın yaptığı öne sürülen “suç örgütü”...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Kaza geçirenlere yardım için duran temizlik işçisi, ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor

Kremlin: İngiltere, Ukrayna krizinin barış sürecini engellemek için düzenli adımlar atıyor

24 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton