Ülke futbolu ve ‘World Cup 2022’Futbolseverler iyi bilir; uluslarını temsil eden takımın Dünya Kupası’na katılmasının ne kadar önemli ve heyecan verici olduğunu.
Peki ya biz? Doğru, unutmuşum… En son 2002’de katılmıştık değil mi?
Henüz 10 yaşındaydım. O zamanlar öğrencilik hayatımın ilk yılları. Öğretmen masasının arkasındaki dolabın en üst rafında ‘37’ ekran TV vardı. Türkiye’nin ilk maçı Brezilya’yla idi. O yaşlarda olmamıza rağmen sınıftaki bazı arkadaşlarımla gerçekten heyecan yaşıyorduk. Hocamız Aysel Hoca, içeri girdi ve dolabı açıp sonrasında da TV’yi açtı: Maçın ilk yarısını burada izliyoruz çocuklar! ‘’Holeeey!’. Ve bizler Hasan Şaş’ın sarsılmaz Brezilya ağlarını sarsmasıyla futbola aşık olarak büyümeye devam ettik.
Ama büyüdükçe öğrendik ki, Türkiye’nin yalnızca 2 kez katılabildiği bu muazzam turnuvayı biz canlı canlı izlemişiz meğer! Demem o ki, 20 sene geçmesine rağmen çoğumuz hala ‘2002’ ruhunda kaldı. Meğer ne şanslıymışız…
Ülke futbolu gün geçtikçe geriye doğru gitmeye devam ediyor. Zar zor katıldığımız 2016 ve 2020 ‘EURO’ kupalarında da gösterdiğimiz vasat performanslar bunun kanıtı oldu. Gruplarda alınan kötü sonuçlar, disiplinsiz oyunlar, taktiksel eksiklikler ve ciddiyetsiz futbolcular bu düşüşe adeta damga vurdu. Bizler de izleyici ve futbolsever kitlesi olarak futboldan, takımlardan ve hatta futbolculardan soğuduk. Dünya takımlarını izlemek daha keyifli gelmeye başladı ve maalesef ki hala da öyle. Başarıya, sevinmeye, bağırmaya ve haykırmaya aç bıraktılar bizi. Kısacası ne bir futbolsever beslenebildi Türk futbolunu izlerken, ne de adımızı Dünya futboluna altın harflerle yazdırabildik.
İşte tam bu dönemde yaşanan ve facia olarak adlandırılan sonuçlardan sonra A Milli Takım’a getirilen Alman teknik direktör Stefan Kuntz eşliğinde ‘WorldCup 2022’ elemelerinde gruplardan çıkmayı başardık.
Şans, ister inanın ister inanmayın ama şans bir gerçektir. Dünya Kupası Eleme Gruplarından 2. olarak çıkan ülkeler, 2 turdan oluşan play-off sistemiyle aralarında eşleşerek mücadele etmeye hak kazanır. Böylece tek maç usülü oynanacak müsabakayı kazanan takım, bir üst turda diğer bir kazananla eşleşir. Bu eşleşmelerdeki en zor takımlar Portekiz ve İtalya idi. Bize de gelen takım Portekiz, onları yenersek rakibimiz İtalya. Şaka gibi bir eşleşme bu. FIFA’nın 4 yılda bir düzenlediği bu eşsiz organizasyonda, yakın zamanda futbolu bırakması beklenen, yani katılacağı son Dünya Kupası olacak olan Portekiz’in efsanevi futbolcusu Cristano Ronaldo sizce World Cup 2022’ye ne kadar katılmak istiyordur? Türkiye’nin şansı çok çok zor ama futbol bu… Doğru soru şu: Bakalım Türkiye ne kadar katılmak istiyor?