Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türksat 5B uydumuz, 5 aylık yolculuğun sonunda, 17 Mayıs’ta yörüngesine ulaştı. Performans ve yörünge testleri başarı ile tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle 84 milyonun katılımı ile 14 Haziran Salı günü Türksat 5B’yi hizmete alacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat Genel Müdürlüğü’nün Gölbaşı yerleşkesinde, 19 Aralık 2021’de uzaya fırlatılan Türksat 5B haberleşme uydusuna ilişkin açıklamada bulundu. Karaismailoğlu, 100 yılda yapılacak işlerin 20 yıla sığdırıldığını belirterek, “Şimdi de uydu ve uzay maratonunda önemli bir gelişmeye tanıklık etmek için gün sayıyoruz.
Ülkemizin ‘yüksek verimli uydu’ sınıfının en yenisi olan Türksat 5B’yi kısa süre sonra 84 milyonun huzurunda hizmete alacağız. Haberleşme gibi stratejik bir alanda, verinin milli imkanlarla elde edilmesinin, saklanmasının her geçen gün daha da önem kazandığı bir zamanda yapacağımız bu atılım bizleri heyecanlandırıyor.
Türksat 5B uydumuz, 5 aylık yolculuğun sonunda, 17 Mayıs’ta yörüngesine ulaştı. Performans ve yörünge testleri başarı ile tamamlandı. Uydumuzun hizmete alınma vakti artık geldi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle 84 milyonun katılımı ile 14 Haziran 2022 Salı günü Türksat 5B’yi hizmete alacağız. Böylece ülkemizin aktif haberleşme uydu sayısı da 5’e yükselecek” dedi.
‘TÜRKSAT UYDU FİLOSUNUN EN GÜÇLÜSÜ’
Bakan Karaismailoğlu, 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek olan uydunun; Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika ile Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri de içine alarak geniş bir kapsama alanına sahip olacağını söyledi.
Uydunun yüksek veri kapasitesi ile karasal altyapı ile erişilemeyene ulaşacağını, internet altyapısını genişleteceğini kaydeden Karaismailoğlu, “35 yılı aşkın süre hizmet verecek Türksat 5B ayrıca Türksat 3A ve Türksat 4A’nın Ku-Bant yedekliğini sağlayacak. Kapasitelerini de artıracak. Sabit uydu servisi uydularıyla karşılaştırıldığında Türksat 5B’nin kapasite verimliliği en az 20 kat fazla. Türksat 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından da Türksat Uydu Filosu’nun en güçlüsü olacak” diye konuştu.
‘TÜRKSAT 6A’YI 2023’TE UZAYA GÖNDERECEĞİZ’
Son 20 yılda tüm ulaşım ve haberleşme altyapılarını önemli oranda tamamladıklarını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, “Ne söz verdiysek yaptık. Bu süreçte, ülkemizin uydu ve uzay konusundaki bilimsel ve teknik altyapısını katbekat artırdık. Türkiye, 1 yıl içinde Türksat 5A ve Türksat 5B gibi iki önemli uydusunu başarı ile uzaya gönderen sayılı ülkeler arasında yerini aldı.
Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde hedefimiz, kendi uydusunu projelendiren, entegrasyon ve testlerini yapan dünyada sayılı ülkeler arasına girmektir. Bu hedefimize uygun olarak, yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın entegrasyon ve testleri TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde devam ediyor.
Projenin mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testlerinin önemli bir kısmı tamamlandı. Uçuş modelindeki geliştirme faaliyetleri tamamlandı. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak Türksat 6A’yı, cumhuriyetimizin 100’üncü yılında uzaya göndereceğiz. Bize dijital devrimi tam anlamıyla yaşatacak yerli ve milli uydumuz Türksat 6A ile ülkemizin uydu kapsama alanı çok daha genişleyecektir” dedi.