16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye’nin 125 milyar doları heba olmuştur

Türkiye’nin 125 milyar doları heba olmuştur

Haberton - Haberton
17 Aralık 2020 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika, İyi Parti Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'nin 125 milyar doları heba olmuştur

Türkiye'nin 125 milyar doları heba olmuştur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Merkez Bankası başkanı biz kura müdahale etmeyeceğiz dedi. Merkez Bankasının böyle bir karar alması çok geç olmuştur. Türkiye’nin 125 milyar doları kime nasıl gittiği belli olmayacak şekilde heba olmuştur.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında, yarın tamamlanması beklenen bütçe görüşmelerini ve ülke ekonomisinde gelinen son durumu değerlendirdi.  

Usta, açıklamasına 2016 yılında Kayseri’de yapılan bombalı saldırının yıldönümü dolayısıyla şehitlere rahmet dileyerek ve terörün her türlüsünü kınadıklarını belirterek başladı. 

Bütçe görüşmelerinde İYİ Parti olarak teknik ve siyasi açıdan değerlendirmeleri yaptıklarını belirten Usta, görüşmelerin kendileri açısından verimli geçtiğini belirtti. Bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı’nın hiç bulunmadığını en azından birinci ve son gününde bulunması gerektiğine dikkat çekti. 

İdarenin, yürütmenin yasama üzerinde, Meclis üzerinde bir etkisini olduğunu biliyoruz ancak, bu bütçe görüşmelerinde bu vesayete bir de hakaret eklendiğine dikkat çeken Usta, açıklamasında şunları söyledi:    

“Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bir kısım bakanlar milletvekillerine karşı, Meclis’e karşı çok ağır ithamlarda bulundular, ifadelerde bulundular, tepki gösterilmesine rağmen bu tutumlarından vazgeçmediler. Bütün gücü bir satırlık kararname olan bir cumhurbaşkanı yardımcısı bir milletvekiline ve Meclis’in kurumsal kimliğine karşı bu tür ifadelerin kullanılması doğru değil. Bu dilin Türkiye’ye bir faydası yok. Bu ifadeler ancak Türkiye’nin düşmanlarını sevindirir.  Onların ekmeğine yağ sürmemek lazım. 

Merkez Bankası başkanı biz kura müdahale etmeyeceğiz dedi. Merkez Bankasının böyle bir karar alması çok geç olmuştur. Türkiye'nin 125 milyar doları kime nasıl gittiği belli olmayacak şekilde heba olmuştur.
Merkez Bankası başkanı biz kura müdahale etmeyeceğiz dedi. Merkez Bankasının böyle bir karar alması çok geç olmuştur. Türkiye’nin 125 milyar doları kime nasıl gittiği belli olmayacak şekilde heba olmuştur.

MERKEZ BANKASI’NIN KURA MÜDAHALE ETMEME KARARI ÇOK GEÇ OLMUŞTUR

Merkez Bankası başkanı dün bir sunum yaptı konvansiyonel bur sunum olmakla beraber piyasanın özlediği bir sunumdu. Merkez Bankası Başkanı sıkı para politikasının devam edeceğini söyledi bunun anlamı faiz artışı devam edecektir.  Türkiye’de yüzde 15 faiz yetmeyecek ve bir faiz artışı olacaktır. Yüksek faiz Türkiye ekonomisinin ve milletin vergilerinin sömürülmesi demektir. Kaçınılmazdır Türkiye köşeye sıkışmıştır. Keşke işler bu noktaya kadar gelmemiş olsaydı. Merkez Bankası başkanı biz kura müdahale etmeyeceğiz dedi. Türkiye 125 milyar dolarını heba ettikten sonra Merkez Bankasının böyle bir karar alması çok geç olmuştur. Türkiye’nin 125 milyar doları kime nasıl gittiği belli olmayacak şekilde heba olmuştur.    

Kararları zamanında almak lazım. Zamanında alınmayan kararlar çok daha maliyetli şekilde bize geri dönmektedir. Modern Merkez Bankaları hükümeti belli konularda ikaz eder. Bizde hala Merkez Bankasının çekincesi vardır. Bağımsız bir Merkez Bankası ben para politikasını sıkılaştırıyorum hükümette benim para politikamla uyumlu bir maliye politikası uygulamak zorundadır bunu bu netlikte Merkez Bankası Başkanı söyleyemedi. 

TÜRKİYE’DE KAMU BANKALARI CİDDİ RİSK ALTINDADIR

Türkiye’de kamu bankaları ciddi risk altındadır. Bu bankalar özel banka olsaydı çoktan TMSF bunlara el koyardı. Kamu bankaları sermayesini kaybetmiştir, Hazine ile ciddi bir çapraşık ilişkiye girmiştir, kimin eli kimin cebinde belli değil, ciddi bir kambiyo zararı vardır. Faizlerin artmasıyla kamu bankaları buradan önemli ölçüde etkilenecektir. Burada tavsiyemiz şudur; bundan sonraki işler şeffaf hale getirilmelidir, hükümetin kamu bankaları üzerinden elini çekmesi lazım. 

Para politikası ekonomiyi tamamen düzeltmez sadece araçlardan bir tanesidir. Para politikası reformlarla desteklenmelidir. Hükümet bir reform lafı etti fakat sesi çıkmadı. Piyasa bir iki hafta bir ay kredi verir bu icraata dökülmediği zaman sıkıntı başlar.   Herkes sözden ziyade hükümetin icraatına bakıyor. Biz İYİ Parti olarak ülkenin faydasına olan herşeyi destekleyeceğimizi söyledik. Döviz gelirlerimizi artırıp, döviz giderlerimizi azaltacak yönetmeleri bulmamız lazım. Bu üreterek olacaktır, ihracata odaklanarak olacaktır, içeride ürettiğimiz ürünleri ithal etmekten vazgeçerek olacaktır. Eğer piyasalara güven verebilirsek daha uzun vadeli daha sağlıklı kaynaklar mutlaka Türkiye’ye gelecektir. Gelişmiş ülkelerin 11 katı faiz veren bir ülkeyiz. Bunun da çok uzun süre sürmemesi lazım mutlak suretle dünya standartlarına çekmemiz lazım. Faizlerin yüksek olması hem içeride ekonominin daralması demektir hem de Ülkenin kaynaklarının yabancıların eline geçmesi demektir. Üretimi ve güveni artıracak reformları yapmadığımız sürece faizleri aşağı çekemeyiz. Bunları biran önce yapmamız gerekir. 

EKONOMİK GÜVENLİK KONUSU SÜREKLİ İKTİDAR TARAFINDAN ISKALANIYOR  

Ekonomik güvenlik konusu sürekli iktidar tarafından ıskalanıyor. Dış güçler iç güzler filan yok siz ülkeyi yönetiyorsunuz siz tedbirleri almak zorundasınız. Sürekli mazeret üreterek ülke yönetilemez. Ekonomik güvenlik s-400 kadar önemlidir, ekonomik güvenlik patriot kadar önemlidir, ekonomik güvenlik f 35 kadar önemlidir. Kırılganlığımızı azaltmadığımız sürece dış politikada da elimiz kolumuz bağlı olacaktır. 

Vatandaş borçlu, firmalar borcu, devlet borçlu. Borcun tek çözümü gelirin artmasıdır, gelirin artmasının ana kaynağı büyümenin olmasıdır.  Sayın Cumhurbaşkanı esnafa ilişkin destek paketi açıkladı fakat bu son derece cılız bir pakettir. Paketin toplam maliyeti 5 milyar TL. Bu devletin bir haftalık faiz ödemesi. Buradan ne kadar cılız olduğunu anlayabiliriz. Üç ay 100 lira basit usulde vergilendirilen mükelleflere verilecek, halbuki gerçek usulde vergilendirilen esnafımızda zor durumda onların da bu destekten faydalandırılmaması kabul edilebilir bir şey değil. Kira desteği bizim de öngördüğümüz bir şeydi. Bizim taleplerimizin bir kısmı çıktı. Ancak ayları sınırlandırılmış, rakamlar küçültülmüş şekilde çıktı, bunu kabul etmiyoruz. 

Verilen kredilerin ödenmesi konusunda da esnafı rahatlatmamız lazım. Bankalarla görüşülüp sürenin uzatılması ve faizinin hükümet tarafından üstlenilmesi gerekir. Kira stopajları mutlaka sıfırlanmalıdır. Biz bunları söylüyorsak, sorumluluk sahibi kişiler olarak bunların mutlaka yapılması gerekir. Bunlar bütçe dengelerini bozacak bir şey değildir. Bunlar bir yıl içerisindeki giderlerdir, bir defalık bir açık verilmesi çok sorun olmaz. Diğer taraftan esnaf kapısına kilit vurduktan sonra bunun ekonomiye maliyeti çok yüksek olacaktır. 

Çiftçi bezdi, aşırı yüksek faiz uygulanıyor, yüzde 40’lara varan faiz yükü altında çiftçi ezilmektedir. Tarım Kredi Kooperatifleri adeta tefecilik yapmaktadır. Bu konuda mutlak suretle bir tedbir alınmalıdır. 

Asgari ücret teklifimiz oldu net 3000 TL olsun bunun firmalara da maliyetinin olmaması için maliyet sabit kalsın dedik. Bu modelin detayları çalışıldı, gelir etkisi vergi etkisini çıktıktan sonra Hazine’ye 71 milyar civarında maliyeti olacak fakat bunun yapılmasıyla hem vatandaş firmalar rahatlamış olacaktır.”  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dut fidanları üreticilerle buluşmaya hazırlanıyor

Sonraki Haber

PttAVM.com kaliteli hizmette vites yükseltti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz

16 Mayıs 2026
Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti
Politika

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında sessiz fakat çok derin bir devrim gerçekleştirdi
Politika

Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında çok derin bir devrim gerçekleştirdi

16 Mayıs 2026
Politika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

16 Mayıs 2026
Bakan Tekin, 'Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı'nın ilk dersini verdi
Politika

Bakan Tekin, ‘Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı’nın ilk dersini verdi

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
PttAVM.com kaliteli hizmette vites yükseltti

PttAVM.com kaliteli hizmette vites yükseltti

En Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz

16 Mayıs 2026
Devrilen traktörün altında kalan çocuk, yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Devrilen traktörün altında kalan çocuk, yaşamını yitirdi

16 Mayıs 2026
TIR'la çarpışan otomobildeki anne ve kızı öldü, baba ağır yaralı
Yerel Haberler

TIR’la çarpışan otomobildeki anne ve kızı öldü, baba ağır yaralı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Yaşam

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir'e geldi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

- Haberton
16 Mayıs 2026

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için geldiği Nevşehir'de valiliği ve belediyeyi ziyaret etti. Fener Rum Patriği Bartholomeos, çeşitli ziyaretler kapsamında...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık annelerin yüreğine ateş düşmesin diyoruz

16 Mayıs 2026
Devrilen traktörün altında kalan çocuk, yaşamını yitirdi

Devrilen traktörün altında kalan çocuk, yaşamını yitirdi

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton