Unusual Companies İş Geliştirme Müdürü Yavuz Selim Yaşar, “Türkiye’deki girişimciler Hollanda’da 10 günde şirket kurabiliyor” dedi.
Avrupa’nın teknoloji sahnesi, son yıllarda yaşadığı gelişmelerle startup’ların gözdesi olmayı başardı. İlk çeyreğe ilişkin veriler, Avrupa’nın girişimci dostu ülke ve şehirlerini de açığa çıkardı. Rapora göre ilk çeyrekte Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda, Avrupa’da girişimciler için en uygun ortamı sunan ülkeleri olarak sıralandı.
Hollanda merkezli girişimlerin 2024’ün ilk çeyreğinde 825 milyon doları aşkın yatırım aldığını ve Hollanda girişimcilik ekosisteminin popülaritesini artırdığını söyleyen Unusual Companies İş Geliştirme Müdürü Yavuz Selim Yaşar, “Yatırım miktarı, yıllık bazda yüzde 160 artışa işaret ediyor. Bu da Hollanda girişimcilik ekosisteminin artan popülaritesini ortaya koyuyor. Bu trendin arkasındaki en önemli faktör, Hollanda hükümetinin dünyanın dört bir yanından girişimcilere yönelik ılımlı ve teşvik edici tavrı. Yabancı girişimcilerin ülkeye doğrudan yatırım yapması, oturum izni ve daha sonra da Hollanda vatandaşlığı gibi faydalarla teşvik ediliyor. Türkiye’deki girişimciler de artık Hollanda’da 10 günde şirket kurabiliyor ” dedi.
Son 20 yılda üniversite ve özel sektör iş birliklerini artıran, doğrudan yabancı yatırımcılara yönelik kolaylıklar sağlayan ve girişimciliği teşvik eden Avrupa ülkeleri, küresel startup ekosisteminde öne çıkmayı başardı. Küresel risk sermayedarlarının makro koşullar gereği temkinli davrandığı bir dönemde dahi Avrupa’daki girişimler, yılın ilk çeyreğinde 14 milyar dolar yatırım aldı. Dealroom’un yılın ilk çeyreğine ilişkin verileri, Avrupa’nın en girişimci dostu ülkelerinin de Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda olduğunu ortaya koydu. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Unusual Companies İş Geliştirme Müdürü Yavuz Selim Yaşar, “Avrupa, uluslararası pazarları hedefleyen Türk girişimcilerin kolayca erişebildiği ve yatırım yaparak şirketleşebildiği bir kıta. Özellikle Avrupa Birliği üyesi olan, regülasyon anlamında daha ılımlı ve politik atmosfer açısından istikralı ülkeleri değerlendiren girişimciler için Hollanda öne çıkıyor” diye konuştu.
“10 GÜN İÇİNDE ŞİRKET KURULUŞU TAMAMLANIYOR, 1 AY İÇİNDE TİCARİ BANKA HESABI AÇILIYOR”
Hollanda’da şirket kuruluşu ve Hollanda startup vizesi danışmanlığı konusunda uzmanlaşan Unusual Companies’in Türkiye’deki girişimcilere iş fikirlerini Avrupa’nın en güçlü pazarlarından birinde hayata geçirmeleri için her adımda destek olduğunu vurgulayan Yavuz Selim Yaşar, “Hollanda KvK numarası alınması, Hollanda’da yasal iş adresi, UBO beyanı gibi Hollanda şirket kuruluşu adımlarının her birini 10 iş gününde tamamlayan Unusual Companies, startup vizesine başvurmak isteyenlere de stratejik iş planı yazımından kolaylaştırıcı belirlenmesine, başvuru sürecinden pazara giriş stratejisine, her aşamada danışmanlık hizmetleri sunuyor. Girişimcilerin en büyük problemi olan Hollanda’da ticari banka hesabının açılması konusunda da sahip olduğumuz ayrıcalıklı anlaşmalarla girişimcilerin 1 ay içinde online ticari banka hesaplarını açabilmelerine olanak tanıyoruz.”
TÜRK GİRİŞİMCİLERE 1 YIL SÜREYLE OTURMA İZNİ
Hollanda startup vizesi olarak da bilinen, Avrupa Birliği dışındaki girişimcilere oturma izni veren kolaylığın Türkiye girişimcilik ekosisteminde de son dönemde öne çıkan konulardan biri olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Hollanda hükümeti, yenilikçi iş fikirlerini ülkede şirket kurarak hayata geçirmek isteyen girişimcilere, 1 yıl süreyle geçerli oturma izni veriyor. Girişimcilerin bu bir yıllık süre zarfında hükümet tarafından yetkilendirilmiş bir kolaylaştırıcı danışmanlık şirketinin gözetiminde, yeni bir ürün veya hizmeti hayata geçirmeleri gerekiyor. Hollanda startup vizesi kapsamında bireyler, Hollanda ticaret odasına kayıtlı şirketlerini kurarak ürün ve hizmetlerini geliştirebiliyor, büyüyen Hollanda girişimcilik ekosisteminin parçası olabiliyor. 2024 ilk çeyrek verilerine göre en çok yatırım alan girişimler arasında sektörel kırılımda gıda, fintek ve sağlık sektörleri öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki nitelikli göçmenler 1 ay gibi kısa bir sürede Hollanda’ya yerleşebiliyor
Son yılların en yüksek enflasyon oranlarını gören Avrupa ekonomilerinde işsizlik düşse de, nitelikli iş gücüne erişimde zorluklar kalıcı hale geldi. Payroling / Bordrolama hizmeti ile Türkiye’deki nitelikli göçmenlerin 1 ay gibi kısa bir sürede taşınabileceğini ve Hollanda’nın bu anlamda ideal ülkelerden biri olduğunu söyleyen Unusual Payroll Kurucusu Seçkin Canan, “Hollanda’da yüksek nitelikli göçmen başvurusu ve yüzde 30 Kuralı’ndan yararlanma gibi adımların hepsi, kayıtlı işveren hizmeti (EOR) ve bordrolama, sponsor şirket statüsündeki Payroling / Bordrolama şirketi tarafından yürütülüyor. Bu yöntemle örneğin Türkiye’deki bir mühendisin, yazılımcının ya da tasarımcının Hollanda’ya yüksek vasıflı göçmen olarak taşınması 1 ay gibi bir sürede tamamlanıyor” dedi.
21 Avrupa ülkesindeki işverenlerin dörtte üçü, 2023’te doğru yeteneklere sahip, nitelikli çalışanları bulmakta zorluk yaşadı. Nitelikli istihdam ihtiyacına çözüm olan Payroling / Bordrolama firmaları, yüksek nitelikli yabancı çalışanların çok kısa süreler içinde Avrupa’da iş gücüne katılmasını sağlıyor. Türkiye ise bu insan kaynağını sağlayan ülkeler en ön sıralarda yer alıyor.
Küresel enflasyon trendinden etkilenen Avrupa ülkelerinde normalleşme belirtileri görülse de nitelikli iş gücüne erişimde yaşanan zorluklar kalıcılığını korudu. Mart ayının ortalarında yayımlanan bir araştırma, 21 Avrupa ülkesindeki işverenlerin dörtte üçünün (yüzde 75), 2023’te doğru yeteneklere sahip nitelikli çalışanlara ulaşmada zorluk yaşadığını ortaya koydu. 2018’e kıyasla yüzde 42’lik bir artışa işaret eden bu zorluktan en çok etkilenen ülkelerin başında ise İrlanda, Birleşik Krallık, İspanya, Fransa ve Hollanda geldi. Bu durumun Avrupa hükümetlerini dünyanın dört bir yanından yüksek nitelikli göçmenlere kapıları açmaya yönlendirdiğini söyleyen Unusual Payroll Kurucusu Seçkin Canan, “Özellikle teknoloji, ürün yönetimi, dijital pazarlama ve iş geliştirme gibi alanlarda çalışan profesyoneller için Avrupa hem işveren hem de çalışan bazında önemli teşvikler sunuyor. Bu yollarla Türkiye, Hindistan, ABD gibi ülkelerden yüksek nitelikli göç çeken Avrupa, 5 yıl gibi kısa bir sürede teknoloji sektöründeki iş gücünü 2,3 milyonun üzerine taşıdı” dedi.
HOLLANDA’DA İŞ GÜCÜNE ULAŞMA ZORLUĞU 47 PUAN ARTTI
Avrupa’nın yaşadığı iş gücü eksikliğine ilişkin raporda, son dönemde teknoloji sektörünün önemli merkezlerinden birine dönüşen Hollanda’nın dikkat çektiğini dile getiren Seçkin Canan, “2018’le kıyaslandığında Hollanda’daki işverenlerin aradıkları yeteneklere erişme zorluğu 2023’te tam 47 puan arttı. Hollanda’daki her 3 işverenden ikisi (yüzde 66), nitelikli iş gücüne erişme zorluğunu en ciddi ilk üç problem arasında görüyor ve bu oranla 21 ülke içinde ikinci sırada konumlanıyor. Yeteneklere ulaşma güçlüğünden muzdarip Hollanda’daki işverenler hem maaşları artırmaya hem de hükümetin sunduğu yüksek vasıflı göçmen programları aracılığıyla, farklı pazarlardaki yetenek havuzlarından yararlanmaya odaklanıyor” diye konuştu.
EN YÜKSEK YAZILIM MÜHENDİSİ MAAŞI HOLLANDA’DA
Hollanda’da ortalama maaş hesaplanırken, özellikle yüksek vasıflı göçmenler için vergi avantajları da değerlendirilmesi gerektiğini, işverenlere sunulan destek ve teşvik programlarındaki artışın şirketlerin elini rahatlattığını dile getiren ve sundukları hizmetin ayrıntılarını aktaran Seçkin Canan, “Hollanda’da yerleşik, Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Dairesi (IND) onaylı Payroling / Bordrolama şirketimiz Unusual Payroll ile yüksek nitelikli göçmenlerin Hollanda’ya yerleşme süreçlerini yönetiyor, bordrolama hizmeti ile çalışanlarını yurt dışına taşıyan Türkiye’deki işverenlere danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Özellikle girişimcilik ekosistemindeki son atılımlarla teknoloji şirketlerinin Avrupa’daki merkezine dönüşen Hollanda’da ortalama maaşlar çalışanları cezbederken, yatırım fırsatları ve vergi kolaylıkları ise ise işverenler için pazar arayışında Hollanda’yı öne çıkarıyor.
Örneğin Hollanda yüzde 30 Kuralı olarak bilinen teşvik, Hollanda’ya göç eden yüksek vasıflı göçmenlerin, 5 yıl boyunca elde ettikleri maaşın yalnızca yüzde 70’i üzerinden vergilendirilmesini sağlıyor. Yüzde 30’luk kısma uygulanmayan vergi, işverenlerin maaşlar ve yan haklar konusunda daha eli açık davranmasını beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz yıl, iyi yetenekler için rekabet eden şirketler, Hollanda’da ikamet eden yazılım mühendislerine yıllık ortalama 204 bin dolar maaş ödedi. Bu küresel çaptaki en yüksek rakam. Şirketler, Hollanda hükümetinin sunduğu yüzde 30 kuralı gibi yöntemlerle bu esnekliğe sahip oluyor. Bu perspektiften, Hollanda nitelikli göçmenlik için en ideal ülkelerden biri.” diye konuştu.
YÜKSEK VASIFLI GÖÇMEN OLARAK TAŞINMAK 1 AY GİBİ BİR SÜREDE TAMAMLANIYOR
Türkiye’deki girişimcilerin de buradaki çalışanlarını kolayca Hollanda’ya taşıyabileceğini, üstelik bunu yaparken evrak işleriyle ve diğer tüm yasal sorumluluklarla uğraşmak zorunda olmadığını vurgulayan Seçkin Canan, “Hollanda Payroling / Bordrolama hizmeti, Hollanda’da bir sponsor şirketin, bir işletme yerine söz konusu çalışanı işe almasını ve daha sonra bu çalışanı ilgili şirkete kiralamasını tanımlıyor. Kayıtlı işveren Hizmeti (EOR) olarak bilinen bu hizmet, bordro süreçlerini bir başka şirkete yüklenici olarak vermenizi ifade ediyor.
Yüksek vasıflı göçmen statüsündeki çalışan, Hollanda yasalarına uygun şekilde sponsor konumundaki Hollandalı bordrolama şirketi tarafından istihdam ediliyor ve sözleşmeli bir biçimde asıl şirkete dış kaynak olarak sunuluyor. Bu sayede işverenler, iş sözleşmeleri, sosyal güvenlik kaydı, yıllık gelir tabloları, ücret yönetimi ve emeklilik ödemeleri gibi idari görevlerle uğraşmak zorunda kalmıyor. Hollanda’da yüksek nitelikli göçmen başvurusu ve yüzde 30 kuralından yararlanma gibi adımların hepsi, kayıtlı işveren hizmeti (EOR) ve bordrolama, sponsor şirket statüsündeki Payroling / Bordrolama şirketi tarafından yürütülüyor. Bu yöntemle örneğin Türkiye’deki bir mühendisin, yazılımcının ya da tasarımcının Hollanda’ya yüksek vasıflı göçmen olarak taşınması 1 ay gibi bir sürede tamamlanıyor. Hollanda hükümeti tarafından yetkilendirilen bir işveren hizmetleri şirketi olarak, Hollanda İK yönetimi, küresel mobilite hizmetleri, göçmenlik ve vatandaşlığa kabul gibi tüm işveren ihtiyaçlarında Türkiye’deki şirketlerin yanındayız.”