Türkiye-Polonya Dostluk Antlaşması’nın 100’üncü yılı münasebetiyle “Szymanowski’den Rey’e” isimli senfoni konseri gerçekleştirildi. Konserde, Türk ve Polonyalı müzisyenlerin eserleri dinleyicilerle buluştu.
Türkiye ile Polonya arasındaki Dostluk Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “Szymanowski’den Rey’e” isimli senfoni konseri gerçekleştirildi. Konser, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iş birliğiyle düzenlendi. Konsere; Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Polonya İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak, İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Barbaros Büyüksağnak, diplomatik temsilciler ve çok sayıda davetli katıldı.
“KONSER, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTANE İLİŞKİLERİN SÜRDÜRÜLECEĞİNİN İŞARETİDİR”
Konser öncesi sahneye Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang çıktı. Büyükelçi Lang, “Türkiye ile Polonya uzun yıllara dayanan ortak bir geçmişe sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına şahitlik ettiğimiz bu yıl, aynı zamanda Polonya ile Türkiye arasındaki Dostluk Antlaşması’nın da 100’üncü yılı olması münasebetiyle iki ülke arasındaki ilişkiler açısından öneme sahiptir. Polonya, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan devletlerden biri ve aynı zamanda yeni kurulan Türkiye ile Dostluk Antlaşması imzalayan ilk Avrupa ülkesidir. Bu özel konser, Polonya ile Türkiye arasındaki uzun yıllara dayanan bir göstergesi olup, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin gelecekte de sürdürüleceğinin işaretidir” diye konuştu.
SZYMANOWSKI, REY VE CHOPIN’DEN ESERLER İCRA EDİLDİ
Konser, Polonya ve Türkiye’nin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Konserin ilk bölümünde Karol Szymanowski ve Cemal Reşit Rey’in eserleri; soprano Elzbieta Nowotarska-Lesniak, mezzo-soprano Asude Karayavuz, tenor Ufuk Toker ve piyanist Çağdaş Özkan tarafından icra edildi. Konserin ikinci bölümünde ise Polonya’nın en ünlü bestecilerinden Frederic Chopin ve Türk besteci Turgay Erdener’in eserleri, şef Murat Cem Orhan önderliğindeki orkestra tarafından çalındı.
“SAHNEDE; SANATLA TOPLUMLARI, KÜLTÜRLERİ BİRLEŞTİRDİK”
Şef ve CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan, “Konserin içeriği itibariyle çok anlamlı bir konser planladığımızı ve hazırladığımızı hissediyorum. Zira kültürleri paylaşmak çok kıymetli. Biz bu konserle sahnede; sanatla toplumları, kültürleri birleştirdik. Polonyalı sanatçılar Türk eserleri, Türk sanatçılar da Polonya eserleri söylediler. Polonya’dan ve Türkiye’den bale süitleri çalındı. Sahnede bir kültür alışverişi, paylaşımı vardı” ifadelerini kullandı.
Konser sonrası Polonya’nın 11 Kasım Bağımsızlık Günü dolayıyla resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona diplomatik temsilciler, iş insanları ve davetliler katıldı.