19 Mayıs 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türkiye özellikle pandemiden sonra çözüm ülkesi oldu

Türkiye özellikle pandemiden sonra çözüm ülkesi oldu

Haberton - Haberton
10 Nisan 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
‘Türkiye özellikle pandemiden sonra çözüm ülkesi oldu’

‘Türkiye özellikle pandemiden sonra çözüm ülkesi oldu’

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Şölen İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Erdoğan Çoban, “Türk şirketleri küresel krizler karşısında o kadar kuvvetli ki bunun gerçekten ben çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Hem coğrafyanıza hem de yakın coğrafyaya bakarsak. Bu avantajı kullanmalıyız” dedi.

2012 yılından bu yana Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi, bu yıl 15’inci kez Türkiye ve dünyanın saygın siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini ağırlıyor.

Bu yıl ‘Büyük Dönüşüm: Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Küresel Sisteme Geçişin Pusulası’ temasıyla düzenlenen zirvenin ana sponsorluğunu Tera Finans Grubu üstleniyor.

Zirvenin ikinci paneli, ‘Küresel Ticarette Yeni Dengeler ve Türkiye İçin Yol Haritası’ başlığıyla düzenlendi. Şölen’in sponsor olduğu panelin moderatörlüğünü yapan Lc Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berna Akyüz Öğüt, küresel gelişmelerden bahsederek bunların Türkiye ekonomisine etkilerine değindi.

Şölen İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Erdoğan Çoban, son dönemde artan maliyet baskılarına ve küresel tedarik zincirindeki kırılmalara dikkat çekti.

Kakao fiyatlarının son iki yılda yaklaşık beş kat arttığını belirten Çoban, “En büyük hammaddemiz olan kakaoyu 2 bin pound seviyesinden 10 bin pound seviyesine almak zorunda kaldık. Bu, bizim gibi büyük üreticiler için ciddi bir maliyet şoku anlamına geliyor. Ancak bu süreci etkin şekilde yönetiyoruz. Bu tablo, gıda güvenliği açısından küresel tedarik zincirlerinin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu net şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Her sektörün kendine özgü zorlukları bulunduğunu vurgulayan Çoban, Türkiye’nin bu yeni dönemde öne çıkan üç temel avantajına işaret etti. Türkiye’nin lojistik açıdan stratejik bir konumda bulunduğunu belirten Çoban, Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya sevkiyat sürelerinin 30-45 günlerden krizlerle birlikte 2-3 aya kadar uzadığını, buna karşın Türkiye’den aynı pazarlara 2-3 gün içinde erişim sağlanabildiğini ifade etti.

Güvenilirliğin de en az maliyet kadar kritik hale geldiğini vurgulayan Çoban, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalar ve jeopolitik konumu sayesinde bu alanda güçlü bir pozisyona sahip olduğunu dile getirdi. Gıda arz güvenliği konusunda ise Türkiye’nin stratejik bir partner olabileceğini belirten Çoban, artan korumacılık eğilimleri ve iklim değişikliğinin yarattığı risklerin bu alanı daha da kritik hale getirdiğini söyledi.

Türkiye’nin bu süreçte bölge ülkeleriyle stratejik gıda anlaşmaları geliştirmesi gerektiğine dikkati çeken Çoban, şunları kaydetti:

“Türk şirketleri küresel krizler karşısında o kadar kuvvetli ki bunun gerçekten ben çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Hem coğrafyanıza hem de yakın coğrafyaya bakarsak. Bu avantajı kullanmalıyız. Çünkü Türkiye, özellikle pandemiden sonra bakarsak, çözüm ülkesi oldu. Yani Türkiye, en büyük krizlerin normale çeviren bir ülke pozisyonuna giriyor. Biz de Şölen olarak, Türkiye’nin stratejik pozisyonunun bizim avantajımız olduğunu düşünüyorum.”

Talep Artışı Düşük Emisyon Kaynaklarıyla Karşılanmalı

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, jeopolitik gerginliklere değinerek 70’lerden bu yana böyle bir dönem yaşanmadığını söyledi. Erdem, şöyle konuştu:

“Hemen hemen her ülkenin ekonomisine yansır bir durum söz konusu oldu. Enerjiyi farklı kaynaklardan almaya çalıştıkları için fiyatlarda yükselme oldu. Dünyanın en büyük petrol üretim, refinaj sistemleri var. Orada çalışanların da güvenliğinin sağlanması lazım. Savaşın insani boyutu var. Buradan üretilen ürünlerin dünyaya ulaştırılması lazım. Başka kaynaklardaki üretimlerin artırılması, rotaların değiştirilmesi gibi yollar uygulanabilir. Bunlar kısmi çare oldu ama çok da etkili olmadı. Ateşkesin devamı ve belki de sonra kalıcı barışın sağlanmasıyla körfezden geçen serbest bir yapıya kavuşması olabilir. Yenilebilir enerji kaynaklarına erişimin hızlı olmadığını da görüyoruz. Bildiğimiz bir şey var. Talep artışı devam edecek. Bizim bunu daha az emisyon kaynaklarıyla karşılamamız lazım.”

Küresel Ticaret Kuralları Yeniden Yazılıyor

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Cem Kural ise değerlendirmesinde, son yıllarda küresel ölçekte ardı ardına yaşanan kırılmalara işaret etti. Pandemi sürecinin ardından yeni bir ekonomik düzene geçildiğini belirten Kural, mevcut savaş ortamının da bu dönüşümü derinleştirdiğini anlattı.

Küresel ticaret kurallarının yeniden yazıldığına dikkati çeken Kural, dayanıklı tüketim sektörünün bu değişimi doğrudan hissettiğini vurguladı. Faaliyet gösterilen ülkelerde yerel regülasyonların sık sık değiştiğini, bu yerel etkilerin küresel ticarete doğrudan yansıdığını belirten Kural, pandemi döneminde yaşanan talep patlaması ve arz sıkıntılarının ardından talebin normalleşmeye başladığını ancak bu sürecin savaşın etkileriyle yeniden sekteye uğradığını dile getirdi.

Cem Kural, geçmişte rekabetin Kore ve Japonya merkezli konuşulurken bugün Çin eksenine kaydığını belirterek, rekabetin dinamik yapısının devam edeceğini vurguladı. Kural, bu süreçte asıl belirleyici unsurun globalleşme ile birlikte operasyonel mükemmelliğin sağlanması olduğunu ifade ederek, yapay zeka destekli verimlilik artışlarının tüm değer zincirine entegre edilmesinin kritik hale geldiğini sözlerine ekledi.

Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Pazarı 2026’Da 6,15 Trilyona Ulaşabilir

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, teknolojinin günlük yaşamla giderek daha fazla entegre hale geldiğini vurgulayarak, küresel bilgi ve iletişim teknolojileri (Bit) pazarının mevcut durumu ve büyüme dinamiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyümenin ana itici güçlerinin veri merkezleri, yapay zekâ odaklı yazılımlar ve servisler olduğunu belirten Hantaloğlu, 2025 yılında küresel Bit pazarının yüzde 10 büyüyerek 5,5 trilyon dolara ulaştığını, 2026 yılında ise yüzde 11’lik büyümeyle 6,15 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye özelinde bilgi teknolojileri tarafında güçlü bir ivme yakalandığını vurgulayan Hantaloğlu, iletişim segmenti hariç tutulduğunda pazarın son 4-5 yılda yaklaşık iki kat büyüyerek 10 milyar dolardan 23 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti. Bilgi ve iletişim teknolojileri toplam pazar büyüklüğünün ise 2025 yılı için henüz resmi olarak açıklanmadığını, ancak kendi öngörüsünün yaklaşık 40 milyar dolar seviyesinde olduğu bilgisini paylaştı

Etiketler: ÇinEkonomiSavaşTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk Polis Teşkilatı’ndan Anıtkabir’e ziyaret

Sonraki Haber

Ara seçimden kaçmak, ‘Anayasayı ihlal’ suçuyla birlikte siyasi bir tükenmişliğin de itirafıdır

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sporculardan 19 Mayıs'ta Akkuyu NGS'ye ziyaret
İş Dünyası

Sporculardan 19 Mayıs’ta Akkuyu NGS’ye ziyaret

19 Mayıs 2026
Konya Şeker’den 567 milyon 200 bin TL'lik avans ödemesi
İş Dünyası

Konya Şeker’den 567 milyon 200 bin TL’lik avans ödemesi

19 Mayıs 2026
6 bin 600 nüfuslu ilçeye bayramda 500 bin turist gelmesi bekleniyor
İş Dünyası

6 bin 600 nüfuslu ilçeye bayramda 500 bin turist gelmesi bekleniyor

19 Mayıs 2026
Küresel Kadın Zirvesi’ne geri sayım başladı
İş Dünyası

Küresel Kadın Zirvesi’ne geri sayım başladı

19 Mayıs 2026
ROKETSAN'ın ileri teknoloji sistemleri EFES Tatbikatı'nda sergileniyor
İş Dünyası

ROKETSAN’ın ileri teknoloji sistemleri EFES Tatbikatı’nda sergileniyor

18 Mayıs 2026
İshakoğlu: Hyundai elektrik motorlarını Ruha Elektrik ile Türk sanayisinin hizmetine sunacağız
İş Dünyası

Hyundai elektrik motorlarını Ruha Elektrik ile Türk sanayisinin hizmetine sunacağız

18 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Özgür Özel: Ara seçim Meclis'in görevidir

Ara seçimden kaçmak, 'Anayasayı ihlal' suçuyla birlikte siyasi bir tükenmişliğin de itirafıdır

En Güncel Haberler

Kırım Tatar Lideri Kırımoğlu: Putin'i memnun etmek istiyorsa Trump Alaska’yı versin
Dış Haberler

Putin’i memnun etmek istiyorsa Trump Alaska’yı versin

19 Mayıs 2026
Kastamonu’da bal arısı hastanelik etti
Yerel Haberler

Kastamonu’da bal arısı hastanelik etti

19 Mayıs 2026
Trump: Anlaşma olmazsa yeniden saldırılara dönebiliriz
Öne Çıkan

Anlaşma olmazsa yeniden saldırılara dönebiliriz

19 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sokakta belediye çalışanını öldüren şüpheli tutuklandı

19 Mayıs 2026
Yaşam

Çorum’da 90 yaşındaki kadın, marşlarla bayramı kutladı

19 Mayıs 2026
Yaşam

Samsun’da 19 Mayıs törenlerine yoğun ilgi

19 Mayıs 2026
Yaşam

Ataşehir’de uyuşturucu operasyonu: 595 bin sentetik ecza hap ele geçirildi

19 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çorlu'da şehit 2 polis memuru için konvoy düzenlendi

Çorlu’da şehit 2 polis memuru için konvoy düzenlendi

- Haberton
19 Mayıs 2026

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde hakkında tedavi görmesine yönelik mahkeme kararı bulunduğu öne sürülen Orhan A.'nın (24) silahlı ve bıçaklı saldırısında şehit...

“Bir milletin kaderi o gün değişti”

Bahar geldi ama kabus başladı: Sürekli hapşırıyor, gözlerinizi açamıyorsanız nedeni bu olabilir

“Ya başaramazsam?” çocuklarda sınav kaygısı sessizce büyüyor: Ailelerin en sık yaptığı hata ortaya çıktı

Sürekli yorgun, gergin ve mutsuz musunuz? Suçlu “Kortizol” olabilir

Güncel Haber

Kırım Tatar Lideri Kırımoğlu: Putin'i memnun etmek istiyorsa Trump Alaska’yı versin

Putin’i memnun etmek istiyorsa Trump Alaska’yı versin

19 Mayıs 2026
Kastamonu’da bal arısı hastanelik etti

Kastamonu’da bal arısı hastanelik etti

19 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton