Türkiye ile Libya anlaşması sonrası ticaret hacmi yüzde 43 arttı.
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, Türkiye-Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasının ikinci yılını doldurduğunu belirterek, “Son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret hacmi salgına rağmen yüzde 43 artarak 2,3 milyar dolara çıktı. Yıl sonunda ikili ticaret hacminin tarihte ilk kez 3 milyar doları aşacağını düşünüyoruz” dedi
Türkiye ile Libya’nın Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını korumayı amaçlayan ve uluslararası hukuk kurallarına uygun düzenlenen Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası iki yaşını doldurdu. Aradan geçen sürede her iki ülkenin ve ülke halklarının çıkarına olduğu görülen anlaşma sayesinde, Türkiye ile Libya birbirine daha çok yakınlaştı, ekonomik, ticari, siyasi ve askeri alanlar başta olmak üzere birçok konuda ilerleme kaydedildi.
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye ile Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın imzalanmasının ikinci yıl dönümü nedeniyle değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Libya’nın Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını korumayı amaçlayan deniz yetki alanları anlaşmasının imzalanmasının ardından iki yıl geçtiğini dile getiren Karanfil, bu anlaşmanın BM tarafından tescil edildiğine dikkati çekerek, Türkiye’nin yıllardır haklı mücadelesinin uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde kağıda döküldüğü anlaşmanın sadece ülkemizin değil Libya’nın da hak ve çıkarlarını korumayı amaçladığını vurguladı.
Anlaşmanın iki tarafa da önemli kazanımlar sağladığını, sadece ülkelerin değil bölgenin de refahına olduğunu aktaran Karanfil, “Anlaşma ‘Mavi Vatan’ kavramının daha iyi anlaşılmasını sağladı” dedi.
Karanfil, Libya’nın istikrarsızlığının, Türkiye’yi jeopolitik ve jeostratejik açıdan doğrudan etkilediğini belirterek, “Türkiye’nin desteği, Libya’nın da bağımsızlığını ve iç barışını garanti altına alıyor. Akdeniz’deki haklarımızı korumanın jeopolitik ve jeostratejik sınırları Libya’dan başlıyor. Türkiye; Akdeniz, Ege ve Kıbrıs adasındaki hukukunu koruması için Libya’ya ile ilişkilere önem vermeli” diye konuştu.
“ANLAŞMA, EKONOMİK AÇIDAN DA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIMDI”
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Karanfil, anlaşmanın milli güvenlik ve dış konjonktür açısından olduğu kadar ekonomik yönden de çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Türk müteahhitlerin ilk yurt dışı pazarı olan Libya’nın Türkiye ekonomisi için öneminden bahseden Karanfil, şu ifadeleri kullandı:
“Libya, Türkiye’ye 3 günlük deniz mesafesinde yer alması ve oradan da 56 Afrika ülkesine kara yolu bağlantısının bulunması nedeniyle Türkiye için çok ama çok kritik bir ülke. Avrupa’ya da kısa deniz mesafesinde bulunması, yakıt, gayrimenkul, ulaşım ve kira maliyetlerinin düşüklüğü Libya’yı bizim için çok önemli kılıyor. Libya, 75 milyar dolarlık ihracat hedefimizin bulunduğu Afrika’nın kilidi konumda. Bu yüzden anlaşma, ekonomik açıdan da çok önemli bir adımdı.”
“2 YILDA TİCARET HACMİNDE YÜZDE 43’LÜK ARTIŞ”
Anlaşma sayesinde Türkiye ile Libya arasındaki ticaret hacminde ivmelenme yaşandığına dikkati çeken Karanfil, “Eylül sonu itibarıyla, son 2 yılda, Türkiye ile Libya arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 43 artarak 2,3 milyar dolara çıktı. Salgın yaşanmamış olsaydı bu artış çok daha yüksek olacaktı. Yıl sonunda ikili ticaret hacminin tarihte ilk kez 3 milyar doları aşacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Ocak-ekim döneminde Libya’ya ihracatın 2 milyar dolara dayandığını dile getiren Karanfil, “Hem ihracatta hem dış ticarette artış sürecektir. Çünkü Libya’nın Türkiye’ye, Türk ürünlerine, Türk yatırımcılara ve müteahhitlere ihtiyacı var. Stratejik olarak da Libya bizim için çok önemli” dedi.
“EKONOMİK ALANDA YENİ İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Karanfil, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha hızlı ivmelenmesi gerektiğini belirterek, “Artık ticari diplomasiye daha fazla ağırlık vermeli, yeni iş birliği anlaşmalarına imza atmalıyız. Ticaret ve sanayi odalarımız ortak çalışmalar gerçekleştirmeli. Çünkü dediğim gibi Libya 7 milyon nüfusu var ancak 1,3 milyar dolarlık Afrika’nın kilidi konumunda” diye konuştu.
Türk iş adamlarının özellikle Kuzey ve Orta Afrika’ya girişte Libya’yı merkez alabileceğini vurgulayan Karanfil, hem kamu kuruluşlarından hem de özel sektörden iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerinin geliştirilmesi için daha aktif rol oynamaları çağrısında bulundu.
Karanfil, iki yıl önce imzalanan anlaşmada emeği geçenlere teşekkür ederek, “Anlaşma sayesinde ilerleyen dostluğun gelişerek sürdürülmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.