Tüketiyormuyuz hala!… En son ne zaman duyarlı olduk? Hiç mi? Evet katılıyorum. Dünya üzerinde son yaşananlar ve gittikçe dijitalleşen hayatımızın bizleri getirdiği nokta apaçık tehlikenin gitgide büyüdüğü gerçeğini ortaya koyuyor.
İsraf hususunda da, tüketim hususunda da bilinçli olmaktan çokça uzağız. Bütün dünya bize kalacakmışçasıne ve sanki emanet değilmişçesine inatla ve ısrarla savurmaya, kişisel haklara saygıdan uzak kalmaya devam ediyoruz.
Oysa ki hayatın her alanında ve varoluş sahnesinde perdeyi açan bizler, toplumsal refahın yükselmesi için temel standartları uygulayan bireyler oluyorken neden bu denli kaosun içerisindeyiz? Bugün dünyanın ticarette, ulaşımda ve genel hizmet kanallarında konuşulan ortak dil olan tüketim, beraberinde üretim sürecinin de ayrılmaz parçası olan verimliliği arttırma konusunda ne yazık ki gelişmiş değil ve buna bir de çevresel faktörlerin yer edindiği olumsuz sonuçlar eklenince inanılmaz bir eksiklik tablosu ortaya çıkıyor.
Son yüzyılda önem kazanan tüketici koruma kavramı, bizlerin geleneksel örf-adet kurallarına birçok alanda uyum sağlıyor olsa da bunun için atılan adımlar da yatsınamaz. Tüketiciyi korurken öte yandan belirli standartlarda kaliteli hizmet ve ürün sunan üreticileri de doğrudan koruma kapsamına alıyor ve bu sayede ülke ekonomisi de koruma kalkanı içerisine giriyor.
Öyle ki 1995 yılında ülkemizde tüketici ve satıcıyı doğrudan güven kapsamına almak amacıyla kurulan THH (Tüketici Hakem Heyeti) kurumu, bu hususlar çerçevesinde haklı-haksız gibi temel terimleri esas alarak hem ürün, hizmet, kalite bağına bakarak hemde yalın ve doğrudan hizmet çerçevesi içerisinde kanunsal yönden gerekli akışı sağlamaya devam ediyor.
Her birimiz biliyoruz ki, tüketim bir amaç değil ihtiyaç ve sınırsız tüketimin getirdiği/doğuracağı tahribat nedeniyle toplumsal anlamda da sorunların artacağı gerçeği asla ertelenemez ve ne yazık ki bu şekilde devam edildii taktide önüne de geçilemez bir hal alacak.
Dilerim önce vicdanımızı sonra da insanlığımızı düşünerek atılan her adımda üsteleneceğimiz görevler sayesinde hem bilinçli tüketimi hem de tüketici haklarının korunabilmesi açısından farkındalık yaratmaya başlarız.