7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Trakya’da son yılların en kurak dönemi

Trakya’da son yılların en kurak dönemi

Haberton - Haberton
3 Kasım 2022
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Trakya'da son yılların en kurak dönemi

Trakya'da son yılların en kurak dönemi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Son yılların en kurak dönemini yaşayan Trakya’da ekim ayında metrekareye ortalama 1 kilogram yağış düştü.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, “Ekim ayında özellikle felaket bir kuraklık yaşadık. Son 30 yıllık verilerimize göre ekim ayı yağışımız ortalama 50-60 kilogram. Bu yıl içinde bölgede aldığımız yağış metrekareye 1 kilogram” dedi.

Türkiye’nin tahıl ambarı Trakya’da son yılların en kurak ekim ayı yaşanıyor. Bölgede üreticiler 15 Ekim’de başlayacakları buğday ekimini kuraklık nedeniyle geciktirirken, bazı üreticiler kuru toprağa ekimlerini yapmaya başladı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, bölgede yaşanan kuraklığı ‘felaket’ olarak niteledi. Kuraklığın Trakya bölgesinde daha çok hissedildiğini ifade eden Prof. Dr. Orta, şunları söyledi:

“Ekim ayında özellikle felaket bir kuraklık yaşadık. Bu, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi bölgemizde, Trakya yöresinde çok daha hissedilir biçimde. Son 30 yıllık verilerimize göre ekim ayı yağışımız ortalama 50- 60 kilogram.

Bu yıl içinde bölgede aldığımız yağış metrekareye 1 kilogram. Ekim ayı çok önemli. Neden çok önemli? Bildiğiniz gibi ülkemizin tüm coğrafyasında kışlık olarak ekilen hububatın ekim zamanı ekim ayı. Ve şu anda çiftçiler felaket zorluk içerisindeler ama çiftçi demek hakikaten sabreden insan demek, sabretmeyi en iyi bilen insan demek. Hallerini bir görseniz, tozun içerisine tohum atmaya çalışıyorlar.

Trakya'da son yılların en kurak dönemi
Trakya’da son yılların en kurak dönemi

Bir taraftan da beklentimiz o ki, hiç yağmur yağmadan bu yıl karlı bir döneme bile geçiş yapabiliriz, yani kışla birlikte tarla tarımı kapanabilir. Üreticiler ekim yapamayabilirler. Bir taraftan da bunun korkusuyla tozun içerisine tohum atmaya çalışıyorlar. Bir taraftan üretim girdilerinin yüksekliği, başta gübre ve mazot olmak üzere, ikincisi bu kuraklık hem işleme maliyetlerini çok artırıyor hem de tamir bakımı da çok artırıyor.

Kurakta toprağı işlemeye çalışan o kadar fazla kırılan dökülen malzemeler, tarım aletleri ve makinelerindeki yıpranmalar, kırılmalar, dökülmeler ki inanılmaz bir tablo var. Ama hep yıllardan beri söylediğimiz özellikle son 5 yıldan beri çok sert söylüyoruz. Bu kuraklık çok sinsi gelir, geldiğinde insanı çaresiz bırakır. Ne kadar süreceği belli olmaz, aman önlem alalım, aman dikkat edelim.

Benim hissiyatım o ilk kez bu yıl insanlar bunu algılıyorlar. Umarız çok uzun sürmesin ama ufukta, tahminlerde önemli yağışlar yok. Havanın soğumasıyla birlikte beklenen yağışların geleceği noktasında ciddi şüphelerimiz var. Bir taraftan bu, bir taraftan da üreticiler tekrar tarlalarını boş bırakmamak üzere hububat ekimini yapmaya çalışıyorlar.” 

KURU TOPRAĞA BUĞDAY TOHUMU EKİLİYOR

Son 10 yılın en kurak ekim ayının yaşandığı Edirne’de üreticiler, kuru toprağa buğday ekiyor. Meteoroloji verilerine göre geçen yıl ekim ayında metrekareye 75 kilogram yağış düşen Edirne, bu yıl sadece 2 kilogram yağış aldı.

Edirneli üretici Mesut Çakır, buğday ekmek için yer hazırlığı yaptığını belirterek, “Bazılarımız ekime başladı ama bu yıl, diğer yıllardan çok kurak bir yıl. Ekiyoruz ama kasım ayının 20-25’ine kadar yağmur düşmediği takdirde önümüzdeki yıl için verim ortalamamız aşağılara inecektir. Yüzde 20- 30 fark eder. Çünkü buğday kışa güçlü girmediği zaman kardeşlenmesi biraz daha az oluyor. Böyle olunca da verime yansıyor.

Kasım ayı içerisinde buğdaylarımızı çıkaracak kadar yağış alırsak bu bizim önümüzü açacaktır. Artık her şey iklimle alakalı. Küresel ısınmadan biz de nasibimizi alıyoruz. En kısa sürede bir yağmur yağarsa üreticimizin yüzü güler. Aksi takdirde verim ortalamamızı etkiler. Bu da ülke olarak buğday açığımızın biraz daha artması demektir” dedi. 

Son yılların en kurak dönemini yaşayan Trakya'da ekim ayında metrekareye ortalama 1 kilogram yağış düştü.
Son yılların en kurak dönemini yaşayan Trakya’da ekim ayında metrekareye ortalama 1 kilogram yağış düştü.

‘TOHUM DA BOZULABİLİR’

Çiftçi Hasan Yapıcı, “Bu sene kuru toprağa ekiyoruz. Bu sene kurak geçti. Yağış bekliyoruz. Zaman geldi, ekimimizi yapıyoruz. Kuru ekim, altında tav yok, yağmur yağarsa çıkacak. Yağmazsa bekleyeceğiz. Kurakta ekim daha düzgün oluyor ama yağmur düşmeden buğdayımız çıkmıyor. Yağış olursa daha iyi olur. Aslında hava sıcak ama zaman geldiği için biz ekimimizi yapıyoruz. Yağmur olmadan bizim işimiz olmaz” diye konuştu.

Ömer Kara ise, “Tohumlarımız geldi. Bundan sonra ekmemiz lazım. Çünkü havalar tutarsa ekim bizim için daha zor olur. Böyle ekiyoruz, yine riskli ekiyoruz. Ekim ayı gerçekten çok kurak geçti, Kasım ayı geldi. Kuraklıktan çok büyük sıkıntımız var. Bu sene daha kötü gibi. Tohum da bozulabilir. Tohum bozulursa daha kötü. Bu tohumu ambara atar gibi atarız, sıkıntı yok. Ama yağış az alırsak sıkıntı oradan doğuyor. Yağmuru bekliyoruz” diye konuştu.

Etiketler: Kuraklık
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

OYAK Çimento, gri çimento ailesine yenisini kattı

Sonraki Haber

Japonya: Kuzey Kore 3 balistik füze fırlattı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Turkcell'in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı
İş Dünyası

Turkcell’in GNÇYTNK programı ile 252 öğrenci kariyerine ilk adımı attı

7 Ağustos 2026
SunExpress'in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı
İş Dünyası

SunExpress’in üç gün üst üste günlük yolcu sayısı 71 bini aştı

7 Ağustos 2026
İş Dünyası

EPDK, Petrol Piyasası 2025 Yılı Sektör Raporu’nu yayımladı

7 Ağustos 2026
Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor
İş Dünyası

Gercüş’te arıcılar son 10 yılın en iyi bal hasadını bekliyor

7 Ağustos 2026
Kaplıcalarıyla ünlü Yalova'daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu
İş Dünyası

Kaplıcalarıyla ünlü Yalova’daki termal tesisler sıcak havaya rağmen doldu

7 Ağustos 2026
Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42'ye çıkacak
İş Dünyası

Türkiye ile Vietnam arasında haftalık yolcu sefer sayısı 42’ye çıkacak

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kuzey Kore 3 balistik füze fırlattı

Japonya: Kuzey Kore 3 balistik füze fırlattı

En Güncel Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun
Spor Haberleri

Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Altay'a ilk destek Folkart'tan

Altay’a ilk destek Folkart’tan

- Haberton
7 Ağustos 2026

3'üncü Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi mali ve idari sıkıntılar nedeniyle hazırlıklarına bugün başlayacak Altay'a ilk can suyu Folkart'tan...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton