Kars’ta, 30 yıllık fırın ustası Mustafa Kemal Demir’in hazırladığı Trabzon ekmekleri ilgi görüyor. Katkısız oluşu, rengi, şekli, özel maya ve hamurdan üretilen Trabzon ekmeği, uzun süre bayatlamıyor.
Trabzonlu usta Mustafa Demir, “Amacımız insanların yediği ekmekten bir tat alması, zevk alması damak tadının oluşmasıdır” dedi.
Fırıncılık mesleğine memleketi Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde çırak olarak başlayan Mustafa Demir, hamurkarlığı öğrendikten sonra ekmek üretiminde ustalığa yükseldi. 21 yıldan beri usta olarak ekmek üretimi yapan Demir, yaklaşık 15 gün önce Atatürk Caddesi’ndeki Karadeniz Taşfırın’da Trabzon ekmeği yapmaya başladı.
Trabzon ekmekleri tamamen katkısız olan özel maya ve hamurdan yapılan rengi şekliyle göze de hitap eden ekmek kısa sürede Karslıların da beğenisini kazandı. Fırında sadece Trabzon ekmeği üreten Demir, vatandaşları sahte Trabzon ekmekleri karşı da uyardı. Gerçeğinin hafif, sahtesinin çok ağır olduğunu ifade eden Demir, “Elimizde onun hafifliğini hissedeceğiz.
Ekmeğin farklı kılan ekşi mayadır. Ekşi maya dayanıklılığını artırıyor ve uzun süre taze kalmasını sağlıyor. Kars’ta 15 günlük süre içinde gösterilen ilgiden memnunuz. Ekşi mayalı olması ve taş tabanlı kara fırında odun ateşinde pişmesi bir başka özelliğidir. Bizim amacımız yapıp satmak değil, amacımız insanların midesine hitap edebilmektir. Çünkü insan aldanır, mide aldanmaz diyoruz. Amacımız insanların yediği ekmekten bir tat alması, zevk alması damak tadının oluşmasıdır. Her zaman için alın teri nimet diyoruz. Bizim için öncelikli olan konu budur” diye konuştu.
‘HEPSİ VÜCUDA FAYDALI VE KATKI MADDESİZ’
Zayıflatıcı özelliğinin olduğunu belirten Demir, ayrıca mide ve şeker hastalarına faydalı olduğunu belirtti. Kars halkının ekmeği severek tükettiğini anlatan Mustafa Demir, şunları söyledi:
“Kars halkının bu ekmeği sevdiğini biliyoruz. Gerçekten halk bu ekmeği severek yiyor. Biz de daha ileriye götürmek için şu andaki doğal ekmeklerimizi imal etmeye çalışıyoruz. Trabzon ekmeğinin yanı sıra 2 kiloluk balina ekmeğimiz, tam buğday ve tava ekmeğimizi de üretiyoruz. Özellikle sağlık açısından hepsi vücuda faydalı olup hiçbir zararı olmadığı gibi hiçbir katkı maddesi de içinde bulunmamaktadır. Tam buğday ekmeğimizde kullandığımız unlar Kars’ın yöresel buğdaylarından karabuğdaydır. Özellikle su değirmende çekiliyor. Onları da ekmeğimize katarak daha güzel bir hal almasını sağlıyoruz.”
‘UZUN SÜRE BAYATLAMIYOR’
Fırın sahibi Mustafa Kaya da “Trabzon ekmeklerinin en önemli özelliği içinde bulunan kendi doğal mayası sebebiyle uzun süre bayatlamaması. Buğday ekşi maya ile mayalandığı için uzun süre bayatlamıyor. Müşterilerimizin yoğun istek ve talebi üzerine ekmek üretimine başladık. Karslı hemşehrilerimiz bu ekmeği çok sevdi. Şu anda ilgi son derece güzel” dedi.
Ekmeği severek tükettiklerini Fevzi Eminoğlu, üreticilere teşekkür etti. İbrahim Süleymanoğlu da, “Ekmeği Trabzon’dan biliyoruz. Uzun bir süre tazeliğini muhafaza ettiği için tercih edildiğini daha önceden duymuştuk. Bu fırında da üretildiğini duyduk ve ekmeği almaya karar verdik” dedi.
Trabzon Ekmeği Nasıl Yapılır?
Yaklaşık Zaman: 45 dakika
Hazırlanışı
3 adımda Trabzon ekmekleri hazırlamanız mümkün!
Ön hazırlık
Mayayı bir kaseye alın ve üzerine yarım çay bardağı ılık suyu ilave edin. Kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dakika bekletin.
Hamurun hazırlanışı
Unu derin bir kaba eleyip üzerine sarı unu ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Üzerine beklettiğiniz mayayı ilave edin. Tuz, toz şeker, ılık su ve zeytinyağını ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 40-45 dakika bekletin.
Şekillendirme ve Pişirme
Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Mayalanan hamuru kısa bir süre yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayırıp üzerini kapatın ve bekletin. Hamuru unlanmış tezgahta yuvarlayarak ekmek şekli verin ve fırın tepsisine alın. Üzerine eliniz ile hafifçe bastırarak biraz yassılaştırın. Üzerini kapatıp 20 dakika daha bekletin.
Ayırdığınız hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölün ve her birini tezgah üzerinde eliniz ile yuvarlayarak 30 cm boyutunda uzatın. Yan yana koyup saç örgüsü şeklinde örün ve fırın tepsisindeki hamurun ortasına yerleştirin. Keskin bir bıçak ile hamuru saç örgüsünün yanından boydan boya 2-3 mm derinliğinde çizin ve pişirin.
Fırından çıkarıp sıcak veya soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet Olsun!
Tahmini maliyeti: 0.50 TRY
Tedarik:
- Aktif maya
- Ilık su
- Un
- Sarı un
- Tuz
- Toz şeker
- Zeytinyağı
Aletler:
- 1 Adet Kase
- 1 Adet Çay Bardağı
- 1 Kaşık
- 1 Derin Kap
- 1 Fırın Tepsisi
Malzemeler: 2 tatlı kaşığı aktif maya 0,5 çay bardağı ılık su 1 su bardağı un 5 – 5,5 su bardağı sarı un 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz şeker 1 yemek kaşığı zeytinyağı