7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Topkapı Sarayı’nın dünyaca ünlü saat koleksiyonu gün yüzüne çıkıyor

Topkapı Sarayı’nın dünyaca ünlü saat koleksiyonu gün yüzüne çıkıyor

Haberton - Haberton
7 Ekim 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Topkapı Sarayı'nın dünyaca ünlü saat koleksiyonu gün yüzüne çıkıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Saraylar Başkanlığı, Topkapı Sarayı’nın dünyaca ünlü saat koleksiyonunu ilk kez ziyaretçilerle buluşturuyor.

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Osmanlı Devleti’nin gerçekten cihanşümul bir döneminde oluşturulmuş olan bu koleksiyon, gerek satın almalar gerekse diplomatik hediyeler yoluyla edinilmiş, pek çoğu dünyada tek örnek olan saatleri barındırıyor. Saatlerin her birinin kendine özgü hikayesi var. Koleksiyonun önemli bir kısmı Türk saatçiliğine ışık tutacak nitelikte eserlerden oluşuyor” dedi.

Osmanlı hanedanına dört asır boyunca ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı, yalnızca bir yönetim merkezi değil; kültürel, sanatsal ve teknik mirasın da taşıyıcısı konumunda. Saray’ın en değerli hazinelerinden biri olan saat koleksiyonu, mekanik ustalığı ve sanatsal zenginliğiyle dünya saatçilik tarihinde özel bir yere sahip. Milli Saraylar Başkanlığı’nın yürüttüğü titiz belgeleme, restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonucunda bu özel koleksiyon, modern ve estetik bir sergileme düzeniyle yeniden hayat buldu. Topkapı Sarayı’nın İkinci Avlusu’nda yer alan Has Ahırlar bölümü, ‘Topkapı Sarayı’nda Zaman ve Sanat’ temasıyla Saat Müzesine dönüştürüldü. Bu alanda, koleksiyonun yüzde 80’ini oluşturan 300’ü aşkın eser, ilk kez kapsamlı bir biçimde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Topkapı Sarayı Saat Müzesi, hem saat meraklılarını hem de sanat tutkunlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Müzede; Osmanlı dönemi saat ustalarından Ahmed Eflaki Dede ve Süleyman Leziz’in imzasını taşıyan eserlerin yanı sıra, Sultan II. Abdülhamid’e armağan edilen Rus yapımı ‘grifon’ figürlü masa saati, duvar saatleri, dönemin teknolojik yeniliklerini temsil eden oturtma saatler ve dünyada benzeri bulunmayan cep saatleri gibi nadide örnekler yer alıyor. Müze, hem Osmanlı hem de Avrupa saat sanatının seçkin örneklerini bir araya getiriyor. Eserler; Türk Saatleri, Boy Saatleri, Duvar Saatleri, Cep Saatleri, Masa Saatleri, Oturtma Saatler, Dekoratif Formlu Saatler, Ölçüm Aletleri ile Atölye ve Tamir Aletleri olmak üzere tematik başlıklar altında sınıflandırılıyor. Türk saatçiliğine adanmış özel bölümde, Osmanlı ustalarının tüm eserleri ilk kez ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

‘TÜRK SAATÇİLİĞİNE IŞIK TUTACAK ESERLERDEN OLUŞUYOR’

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Bu sergi, önemli bir ilke imza atıyor. Topkapı Sarayı’nın saat koleksiyonu, Milli Saraylar envanterinde yer alan ve dünyaca ünlü bir koleksiyon. 380 adet tarihi saatten oluşuyor. Geçmişte sınırlı ölçüde sergilense de ilk kez bu kadar kapsamlı bir biçimde, bir müze konseptiyle ziyaretçiye sunuluyor. Restorasyon süreci yaklaşık üç yıl sürdü. Hem mekanın, yani Has Ahırlar bölümünün 16. ve 17. yüzyıldan kalma yapısının restorasyonu hem de saatlerin tek tek taşınabilir şekilde onarımı titizlikle gerçekleştirildi. Yaklaşık 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan seçkimizde, 380 saatlik koleksiyonun 300’ü bir bütün olarak burada sergileniyor. Bunların 200’den fazlası ise depolardan ilk kez çıkarıldı. Konservasyon ve restorasyon süreçleri büyük bir başarıyla tamamlandı. Eserlerin tamamı çalışır durumda ve sergilenmeye hazır.

Koleksiyon, Osmanlı Devleti’nin ihtişamlı döneminde oluşturulmuş; diplomatik hediyeler ve satın almalar yoluyla elde edilmiş, dünyada benzeri olmayan saatleri içeriyor. Her birinin kendine özgü, ilginç bir hikayesi var. 1600’lerin ortasında Türkiye’de üretilmiş ilk saat de koleksiyonumuzda bulunuyor. Ayrıca 16. yüzyılın başlarında diplomatik hediye olarak ülkemize gelen saatler de burada yer alıyor. Ziyaretçilerimizin bu eşsiz koleksiyona yoğun ilgi göstereceğini düşünüyoruz” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Aydın’da sağanak nedeniyle bazı yollar suyla doldu

Sonraki Haber

‘INMerge Innovation Summit 2025’ sona erdi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AKM’de caz konserleri başlıyor
Kültür ve Sanat

AKM’de caz konserleri başlıyor

6 Ağustos 2026
Antalya'da Aspendos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda 'sağlık tanrısı' Asklepios ile iyileşmenin simgesi oğlu Telesphoros’u birlikte betimleyen 2,20 metre boyunda mermer heykel grubu bulundu.
Fotoğraf: Ankara, (DHA)
Kültür ve Sanat

Aspendos’ta ‘sağlık tanrısı’ ve oğlunun heykeli bulundu

6 Ağustos 2026
Edirne'de Gazi Mihal Bey Hamamı'nın restorasyonunda ilk etap bitti
Kültür ve Sanat

Edirne’de Gazi Mihal Bey Hamamı’nın restorasyonunda ilk etap bitti

6 Ağustos 2026
Vizyondaki filmler 7-14 Ağustos 2026: İşte bu hafta vizyona giren 7 film
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 7-14 Ağustos 2026: İşte bu hafta vizyona giren 7 film

6 Ağustos 2026
4 kişilik aile, 'Troya' gösterisinde birlikte sahneye çıktı
Kültür ve Sanat

4 kişilik aile, ‘Troya’ gösterisinde birlikte sahneye çıktı

5 Ağustos 2026
Pluxee Sinema Günleri'nin ağustos programı açıklandı
Kültür ve Sanat

Pluxee Sinema Günleri’nin ağustos programı açıklandı

5 Ağustos 2026
Sonraki Haber
'INMerge Innovation Summit 2025' sona erdi

'INMerge Innovation Summit 2025' sona erdi

En Güncel Haberler

Komşuların haber alamadığı kadın, evdeki çöp yığınları arasında bulundu
Yerel Haberler

Komşuların haber alamadığı kadın, evdeki çöp yığınları arasında bulundu

7 Ağustos 2026
Eskişehir'de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

7 Ağustos 2026
Eskişehir'de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da sıcak ve nem bunalttı

6 Ağustos 2026
Yaşam

9 yaşındaki otizmli Asilhan, Kur’an okumayı öğrendi

6 Ağustos 2026
Yaşam

Tekerlekli sandalyeli genel cerrahın yaşam öyküsü Amerikan tıp dergisinde

6 Ağustos 2026
Yaşam

Gölde kaybolan kişinin cansız bedeni bulundu

6 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM'de fezleke tartışması! Siyasi partilerden ortak 'Gizlilik' vurgusu

TBMM’de fezleke tartışması! Siyasi partilerden ortak ‘Gizlilik’ vurgusu

- Haberton
6 Ağustos 2026

TBMM Genel Kurulu'nda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın dokunulmazlıklarının kaldırılması için...

Güneş lekeleri kalıcı mı? Nasıl geçer? Ciltte oluşan lekeler hakkında bilinmesi gerekenler

Göz seyirmesi neden geçmez? Uzun süren göz kapağı atmasının olası nedenleri

Aç karnına kahve içmek zararlı mı? Bilimsel araştırmalar ne diyor?

Sosyal medya detoksu gerçekten işe yarıyor mu? Araştırmalar dikkat çeken sonuçlar ortaya koyuyor

Güncel Haber

Komşuların haber alamadığı kadın, evdeki çöp yığınları arasında bulundu

Komşuların haber alamadığı kadın, evdeki çöp yığınları arasında bulundu

7 Ağustos 2026
Eskişehir'de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

Eskişehir’de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton