27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Topkapı Sarayı’nda ‘harem odaları’ ziyarete açıldı

Topkapı Sarayı’nda ‘harem odaları’ ziyarete açıldı

Haberton - Haberton
22 Mayıs 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Topkapı Sarayı'nda 'harem odaları' ziyarete açıldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Topkapı Sarayı’nın ‘harem odaları’, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından yeniden ziyarete açıldı.

Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde devam eden restorasyon çalışmalarından ikisi daha başarıyla tamamlandı. Topkapı Sarayı’nda bugün yeniden ziyarete açılan I. Ahmed ve III. Ahmed Has Odaları’nın açılışında konuşan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, restorasyonu yapılan odaların öneminden bahsederek yoğun bir ziyaretçi akını beklediklerini söyledi.

2 ÖNEMLİ ODANIN RESTORASYONU TAMAMLANDI

Yapılan çalışmalardan bahseden Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Burayı önemli kılan hususlar özellikle 17. yüzyılın başında ve 18. yüzyılın başında saraya eklenen 2 tane özel padişah has odası olmasından kaynaklanıyor. Zaten hemen yanında bulunduğumuz alanda şu an da ziyarete açık olan daha eski 3. Murat Has Odası. Dolayısıyla Topkapı Sarayı’nda dönem içinde I. Ahmed ve III. Ahmed döneminde yapılan 2 tane çok önemli has odayı, bugün sizlerin huzurunda restorasyonunun tamamlandığını bilgilendirmiş oluyoruz.

Bu bizim için çok önemli çünkü burada yürütülen restorasyon çalışmalarını en az 10 yıllık geçmişi var. Gerçekten içinde bulunduğumuz I. Ahmed Has Odası takdir edersiniz ki 1600’lü yılların başında, hemen yanımızda bulunan Yemiş Odası da 1700’lü yılların başından itibaren varolagelmiş mekanlar. Tabi Topkapı Sarayı’nda yaşam bittikten sonra bu mekanlar ciddi anlamda kullanım dışı kalmıştı. Uzun yılların getirmiş olduğu ciddi restorasyon ihtiyaçları vardı. Gerek yapısal gerek tezyinatta ortaya çıkan bu restorasyon ihtiyaçları biraz evvel zikretmiş olduğum 10 yıllık süreçte tamamlandı ve bugün tekrar ziyaretçiyle buluşturulacak hale geldi” dedi.

‘İLGİNİN ÇOK YOĞUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Restorasyonu tamamlanan odaları anlatan Başkan Yıldız, “Topkapı Sarayı olarak son derece şanslıyız. Yılda 3,5 ila 4 milyon ziyaretçinin ziyaret ettiği bir mekan ama bu 2 mekan da gerçekten ziyaretçilerimizin çok büyük ilgisini çekeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü içinde bulunduğumuz I. Ahmed Has Odası gerek çini süslemeleri gerek sedef süslemeleriyle son derece özgün bir oda. Buradaki dolap kapaklarındaki sedeflerin, Sedefkar Mehmet Ağa tarafından, Sultan Ahmet Camii’nin de mimarıdır, yapıldığını biliyoruz. Kuşak yazılarında Fetih Suresi’nde Kur’an-ı Kerim’in son surelerine kadar pek çok ayetin yer aldığını biliyoruz. Yine padişah için düzenlenen kalemişlerden beyitler olduğunu görüyoruz.

Dolayısıyla son derece tezyinatlı bir odayla karşı karşıyayız. İçerisinde 2 tane selsebil bulunuyor. Bununla birlikte tabi burasının aynı zamanda belgelerde I. Ahmed okuma odası olarak da kullanıldığını biliyoruz. Zaten bugün de tefrişi de ona göre yapıldı. Bu özellikleriyle çok özel bir mekan ziyaretçiyle buluşacak. Hemen yanımızda yer alan Yemiş Odası ise zaten dünya çapında ünlü bir mekan. Lale Devrinin bütün süsleme tezyinatını içinde barındıran III. Ahmed için hazırlanan bir oda.

Dolayısıyla ilginin çok yoğun olacağını düşünüyorum. Burada ziyarete açık olan III. Murat odasıyla içinde bulunduğumuz odanın arasında yaklaşık 60 yıllık bir dönem farkı var ama yanımızda bulunan odayla 100 yıldan fazla fark var. Dolayısıyla aslında Osmanlı klasik dönem mimarisinin tam zirve dönemi ile bitiş dönemi arasındaki çok önemli bir 200 yıllık kesiti kapsayan 3 mekan ziyaretçiyle bir arada buluşmuş olacak bu yönüyle çok önemli. Üç farklı dönemindeki padişahı zevklerinin beğenilerinin ve Osmanlı mimari unsurlarına nasıl yansımış olduğunu burada ziyaretçilerimiz anlayacaklar.” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kahramanmaraş’ta ormanda yangın çıktı; müdahale sürüyor

Sonraki Haber

Kurbanlıklar İstanbul’a geldi; ilk satışlar yapıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakanlıktan dizi sektörü destek kriterlerine düzenleme
Kültür ve Sanat

Bakanlıktan dizi sektörü destek kriterlerine düzenleme

26 Haziran 2026
Niloya çok çalışarak her mesleğin yapılabileceğini çocuklara aktarıyor
Kültür ve Sanat

Niloya çok çalışarak her mesleğin yapılabileceğini çocuklara aktarıyor

26 Haziran 2026
Ankara'da 'Türkiye Yüzyılı’nda Kardeşlik Konseri' gerçekleştirildi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ‘Türkiye Yüzyılı’nda Kardeşlik Konseri’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Sümela Manastırı'nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı
Kültür ve Sanat

Sümela Manastırı’nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı

25 Haziran 2026
Vanlı tiyatrocu, '30 günde 30 farklı tek kişilik oyun' ile rekora hazırlanıyor
Kültür ve Sanat

Vanlı tiyatrocu, ’30 günde 30 farklı tek kişilik oyun’ ile rekora hazırlanıyor

25 Haziran 2026
Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kurbanlıklar İstanbul'a geldi; ilk satışlar yapıldı

Kurbanlıklar İstanbul'a geldi; ilk satışlar yapıldı

En Güncel Haberler

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı
Yerel Haberler

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hatay'da orman yangını, büyümeden söndürüldü

Hatay’da orman yangını, büyümeden söndürüldü

- Haberton
27 Haziran 2026

Hatay’ın Antakya ilçesinde çıkan orman yangını, ekipler tarafından büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın, akşam saatlerinde Antakya ilçesi Serinyol Mahallesi...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton