29 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Topkapı Sarayı’ndaki ‘Mabeyn Yolu Çini Sanat Galerisi’ ziyarete açıldı

Topkapı Sarayı’ndaki ‘Mabeyn Yolu Çini Sanat Galerisi’ ziyarete açıldı

Haberton - Haberton
24 Aralık 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Topkapı Sarayı'ndaki 'Mabeyn Yolu Çini Sanat Galerisi' ziyarete açıldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Topkapı Sarayı’nda Harem Bölümü’nde yer alan Mabeyn Yolu Çini Sanat Galerisi ziyarete açıldı.

3 yıl boyunca devam eden çalışmalarda padişahın kullandığı dairelerle haremi birbirine bağlayan geçiş güzergahındaki Mabeyn Yolu olarak bilinen alan, Çini Sanat Galerisi olarak düzenlendi. Çalışmalar kapsamında 9 bin 486 fotoğrafla belgeleme yapılırken, 800 farklı desen envantere alındı. Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Mabeyn ile ilgili restorasyon projelerimiz çerçevesinde bu ara geçiş güzergahını da mekanda bulunan çinilere de atıfta bulunmak amacıyla bir çini galerisi olarak düzenledik.Burada yaklaşık ilk etapta 250 parça çiniyi sergiliyoruz. Çiniler yaklaşık söylemiş olduğum gibi 16. yüzyılla 19. yüzyıl arasını kapsıyor.” dedi.

Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı’nın Harem Bölümü’nde yer alan Mâbeyn Yolu Çini Sanat Galerisi’nde 3 yıldır devam eden hazırlık çalışmaları tamamlandı. Topkapı Sarayı’nda saray içi güvenlik, mahremiyet ve protokol açısından özel bir öneme sahip olan Mâbeyn Yolu, kapsamlı hazırlık sürecinin ardından Mâbeyn Yolu Çini Sanat Galerisi olarak ziyarete açıldı.

9 BİN 486 FOTOĞRAFLA BELGELEME

Topkapı Sarayı çinilerinin önemli bir bölümü, 2018’e kadar Harem’de dağınık şekilde depolarda saklanıyordu. Millî Saraylar, 2 bini aşkın kasada muhafaza edilen çinileri, Aziziye yapılarında kurduğu 2 depoya taşıyarak saklama alanını 700 metrekareye çıkardı. 2021’de kurulan Çini Restorasyon Atölyesiyle tasnif ve belgeleme çalışmaları başlatıldı. 9 bin 486 fotoğrafla belgeleme yapıldı; 800 farklı desen envantere alındı. Çini galerisi seçkisi de bu çalışmaların sonucunda oluşturuldu. Restorasyon ihtiyaçları için depolarda eşleşen parçaların tespiti ise sürüyor.Mâbeyn Yolu Çini Sanat Galerisi’nde 16. yüzyılın İznik merkezli klasik üslubunun yanı sıra, 17. yüzyıldaki çeşitlilik ve 18. yüzyılda Avrupa etkilerinin belirginleştiği Kütahya üretimine kadar uzanan yeni dönemi görmen mümkün. Çinilerde lale, karanfil, sümbül, hatâî gibi motiflerle dönemsel manzara ve figüratif sahneler de yer alıyor.

‘GEÇİŞ GÜZERGAHINI ÇİNİ GALERİSİ OLARAK DÜZENLEDİK’

Çalışmalardan bahseden Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Burası görmüş olduğunuz gibi Topkapı Sarayı’nın gizemli kalmış köşelerinden bir tanesi. Aslında sarayın tarihi içerisinde çok önemli yeri olan bir nokta. Burası Mabeyn Yolu olarak bilinen, padişahın özel kullandığı dairelerle haremi birbirine bağlayan çok önemli bir koridor; ama daha sonraki yüzyıllarda kullanım dışında kalmış ve uzun yıllar unutulmuş bir mekandı. Mabeyn ile ilgili restorasyon projelerimiz çerçevesinde bu ara geçiş güzergahını da mekanda bulunan çinilere de atıfta bulunmak amacıyla bir çini galerisi olarak düzenledik. Çiniler gerçekten Topkapı Sarayı başta olmak üzere Milli Saraylar koleksiyonunun çok önemli bir parçası. Buradaki çinilerden kastımız dekoratif olarak mekanlarda kullanılmış olan çinileri kapsıyor.

Bu noktada Topkapı Sarayı oldukça zengin bir çini koleksiyonuna sahip. İnşaa edildiği dönemlerde ve 16. yüzyıldaki yeniden yapılanmasında Türk çini sanatının en zirve dönemi olduğu düşünülürse bu çeşitlilik daha iyi anlaşılabilir. Bu noktada İznik çinileri zaten koleksiyonun çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Bununla birlikte daha sonraki yüzyıllarda devreye giren Kütahya çiniciliğinin çok özel örnekleri de var. Bunlarla ilgili daha sonraki yüzyıllarda kullanım gereği bazı mekanlardan kaldırılmış çiniler depolarımızda bulunuyordu. Bu çinileri ziyaretçilerin görme şansı pek fazla bulunmuyordu. Bu galeride bu çinileri bir bütün halinde, bir seçki halinde ziyaretçiyle buluşturmayı hedefledik; çünkü sarayın tarihinin ve koleksiyonlarının bu önemli parçası görülmeden bu sarayı bir bütün olarak anlamak çok mümkün olmayacaktı. Yer olarak buranın seçilmesinin önemi de buradan kaynaklanıyor.

İçinde bulunduğumuz Mabeyn Yolu’nda, duvarda görmüş olduğunuz uzun bir yazı dizisi var. Burada Osman Gazi’den Sultan 2’inci Selim’e kadar yaşamış olan Osmanlı sultanlarının isimleri bir bütün halinde, dolayısıyla bir 16. yüzyıl çinisinde yazılmış olduğunu görüyoruz. Bütün bu boyutlarıyla ziyaretçilerimize, özellikle Harem bölümüyle Mabeyn’i biraraya bağlayan bu önemli noktada böyle bir galeriyi kazandırmış olmaktan dolayı fevkalade mutluyuz” dedi.

‘ÇALIŞMALAR 3 YILIMIZI ALDI’

Dr. Yasin Yıldız, “Restorasyon çalışmaları oldukça uzun sürüyor. Mabeyn’deki padişah daireleriyle ilgili çalışmalarımızda da sona geldik. Padişahın kullanmış olduğu oda, aynalı oda, Valide Sultan Dairesi; bunların hepsi yakın zamanda ziyarete hazır hale gelecek. Burayı haremle bağlayan, bu içinde bulunmuş olduğumuz galeri haline dönüştürdüğümüz koridor ise bugünden itibaren ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Çalışmaların bir bütün olarak yaklaşık 3 yılımızı aldığını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

‘NAHVİ’NİN ÇİNİLERE İŞLENEN ÇOK ÖNEMLİ BİR KASİDESİ VAR’

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, “Belki eser sayısından önce arkada, özellikle giriş bölümünde Nahvi’nin yazmış olduğu ve 19. yüzyıl çinilerine işlenen çok önemli bir kaside var. Bu koleksiyonumuzun çok müstesna bir parçası. Bir bütün halinde burada sergileyebiliyoruz; çok sayıda çiniden oluşuyor. Burada yaklaşık ilk etapta 250 parça çiniyi sergiliyoruz. Çiniler yaklaşık söylemiş olduğum gibi 16. yüzyılla 19. yüzyıl arasını kapsıyor. Dolayısıyla 19. yüzyıla varması nedeniyle bunların içinde bir miktar saraya ithal çinilerin geldiği dönemi de kapsadığını düşünürsek aslında Osmanlı Sarayı’nda kullanılmış olan bir bütün çini geleneğini, burada yerli olsun yabancı olsun göstermiş oluyoruz” diye konuştu.

Etiketler: Sergi
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yargı iktidarın güdümünde olduğu müddetçe kaç paket çıkarırsanız çıkarın adalet tesis edilemez

Sonraki Haber

Hakan Fidan Hamas heyetiyle görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Uzak Şehir’deki Albora Konağı kapılarını dijital dünyaya açtı: 360 derece sanal tur başladı
Kültür ve Sanat

Uzak Şehir’deki Albora Konağı kapılarını dijital dünyaya açtı: 360 derece sanal tur başladı

29 Ekim 2026
Mardin'de Cumhuriyet coşkusu; çocuk korosundan 4 dilde 'Yar Sabiha' türküsü
Kültür ve Sanat

Mardin’de Cumhuriyet coşkusu; çocuk korosundan 4 dilde ‘Yar Sabiha’ türküsü

29 Ekim 2026
MÜYORBİR’den Cumhuriyet’in 103’üncü yılına özel 29 Ekim türküsü
Kültür ve Sanat

MÜYORBİR’den Cumhuriyet’in 103’üncü yılına özel 29 Ekim türküsü

29 Ekim 2026
Cumhuriyet Bayramı'nın 103'üncü yılı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kutlandı
Kültür ve Sanat

Cumhuriyet Bayramı’nın 103’üncü yılı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda kutlandı

29 Ekim 2026
Beyaz’ın ‘Joker’i Kubat
Kültür ve Sanat

Beyaz’ın ‘Joker’i Kubat

29 Ekim 2026
İzmir Kültür Yolu Festivali'nde 'Sır' ve 'Arayış' sergileri, sanatseverlerle buluştu
Kültür ve Sanat

İzmir Kültür Yolu Festivali’nde ‘Sır’ ve ‘Arayış’ sergileri, sanatseverlerle buluştu

29 Ekim 2026
Sonraki Haber
Hakan Fidan Hamas heyetiyle görüştü

Hakan Fidan Hamas heyetiyle görüştü

En Güncel Haberler

Uzak Şehir’deki Albora Konağı kapılarını dijital dünyaya açtı: 360 derece sanal tur başladı
Kültür ve Sanat

Uzak Şehir’deki Albora Konağı kapılarını dijital dünyaya açtı: 360 derece sanal tur başladı

29 Ekim 2026
KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı
Dış Haberler

KKTC’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı

29 Ekim 2026
Sinem Dedetaş cezaevinden tahliye ediliyor: Mahkemeden ev hapsi kararı
Öne Çıkan

Sinem Dedetaş cezaevinden tahliye ediliyor: Mahkemeden ev hapsi kararı

29 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kaza şehidi polis memurunun cenazesi, törenle Ankara’ya uğurlandı

29 Ekim 2026
Yaşam

Çorum’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

29 Ekim 2026
Yaşam

Belediye otobüsünde bando sürprizi: Cumhuriyet marşlarıyla yolculuk yaptılar

29 Ekim 2026
Yaşam

İzmir’de Cumhuriyet’in 103’üncü yılı coşkusu: Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı

29 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de fabrika alanındaki konteynerde uyuşturucu ele geçirildi: 3 gözaltı

İzmir’de fabrika alanındaki konteynerde uyuşturucu ele geçirildi: 3 gözaltı

- Haberton
29 Ekim 2026

İzmir'in Torbalı ilçesinde bir fabrikanın alanında bulunan işçilerin kaldığı konteynerde 810 gram kubar esrar ile hassas terazi ele geçirildi; 3...

Cumhuriyet’in 103 Yıllık Yolculuğu: Kuruluş İdeallerinden Günümüze

“Cumhuriyet’in görünmeyen kahramanları: Kimi cephede savaştı, kimi geleceğin Türkiye’sini kurdu!”

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Güncel Haber

Kaza şehidi polis memurunun cenazesi, törenle Ankara'ya uğurlandı

Kaza şehidi polis memurunun cenazesi, törenle Ankara’ya uğurlandı

29 Ekim 2026
Çorum’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

Çorum’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu

29 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton