Türkiye’deki firmaların e-ihracatla dünyaya açılabilmelerine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen ‘e-İhracat Stratejileri’ paneli ticaret sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Global Marketing Agency (GMA) Türkiye tarafından TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen ‘e-İhracat Stratejileri Programı’ dün başladı. Etkinlik, Türkiye’deki firmaların ürünlerini yurt dışında başarıyla pazarlayabilmelerine katkı sağlamayı hedefliyor.
Programda konuşan PttAVM Genel Müdürü ve Elektronik Ticaret İşletmeciler Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin, Çin’den sonra internet ortamında satılabilecek en çok ürüne sahip ülke olduğunu söyledi. Dünya ticaretinde satılan her 4 üründen birinin yurt dışına gittiğini belirten Çevikoğlu, Türkiye’de ise sadece 20 paketten birinin yurt dışına satıldığını ifade etti.
Çin pazarında Türkiye’yi temsil eden ve bilinen ürünlerin yer almasını planladıklarını vurgulayan Çevikoğlu, “Çin, 1.4 trilyon dolar ile pazarın yüzde 34’üne hakim. Yıllık 67 milyar dolarlık e-ithalat yapıyorlar. Biz de bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın destekleri ile 5 yıl içerisinde Çin’e 500 milyon dolarlık e-ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Çevikoğlu, Türk firmalarına hiçbir maliyet yüklemeden Çin’de satış yapma imkanı sağladıklarını söyleyerek, “Yurt dışındaki tüm ülkelere satış yapma hedefimiz olmalı fakat Çin’e ayrıca konsantre olmalıyız. Bir markanın Çin pazarına tek başına girebilmesinin maliyeti yaklaşık 200 bin dolar. Bizleri bir köprü olarak kullanarak, bu maliyetleri ödemeden Çin pazarına giriş yapabilirsiniz” diye konuştu.
E- ihracat bakımından özellikle Avrupa, Çin ve Rusya’ya odaklandıklarını aktaran Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın bu alana yönelik önemli destekleri olduğunu dile getirdi.
Programda, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Hasan Önal’da sunum yaptı.