26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Terörizm Siyonizm ve İsrail’in kuruluşu

Terörizm Siyonizm ve İsrail’in kuruluşu

Nur Torun - Nur Torun
22 Ocak 2022 - Güncellenme Tarihi 28 Ocak 2022
- Yazarlar
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Terörizm Siyonizm ve İsrail'in kuruluşu

Terörizm Siyonizm ve İsrail'in kuruluşu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bu yazıda elimden geldiğince Siyonizm ve İsrail’in kuruluşunda nelerin etken olduğunu, bu süreci nelerin tetiklediğini ve bu süreçten sonra kurulan İsrail devletinin nasıl ortaya çıktığından kısaca bahsetmek istedim.

Anti – Semitizm Orta Çağ boyunca Hristiyanlığın yegane düşünsel ve toplumsal güç olduğu Avrupa’da temel davranış biçimlerinden biri olmuştur.

PEKİ NEDEN?

Hristiyanlığın kuruluş sürecinden başlayan ve o dönem Yahudi ileri gelenlerinin Hz. İsa ve yandaşlarına karşı tutum ve davranışları bir tür seromoni, gelenek ve kutsal metin olmuştur. Yahudilerin yaptıklarının hepsinin zihinlerinde olduklarını belirtirler.

SİYONİZM NEDİR?

Siyonizmin pek çok tanımı yapılabilmektedir. Burada esas alınacak konu başlıklarımız ulusçu bakışın yarattığı devinim ile birlikte Siyonizmin doğuşu, eylem planı ve örgütlenme sürecine evrilme nasıl olmuş olacaktır. Kurulan terör örgütleri ve aynı zamanda tanımlamaları yapılacaktır.

TANIM:

Pek çok tanımı yapılabilse de, Siyonizm kavramı kısaca dinsel gelenekler, kutsal sayılmış yerler ve ideallerden beslenen bir Yahudi ulusçu akım teorisidir.

Bildiğimiz üzere 19. Yüzyıl Avrupası bir ulusçuluk ve uluslar yüzyılıydı. İtalyan ulusçulardan Mazzini’nin tanımıyla “ Her ulusa bir devlet.” Temelinde biçimlenmiştir

SİYONİZM NASIL DOĞDU?

İsmini Kudüs yakınlarında olan Siyon Dağı veya Kalesinden almıştır. Siyonizm 1948’e kadar Diaspora ve antisemitizm hareketlerinden kurtulmayı amaçlamıştır.

Yukarıda belirttiğim Mazzini’ci geleneği izleyip Yahudilerinde bir devlet kurması gerektiğini düşünmeye başlamışlardır.

1900 yıl sonra o zamanlar hala Osmanlı İmpartorluğu gözetiminde bulunan Filistin’de bir devlet kurmayı amaçlamıştır.

Kendilerini yaklaşık 2000 yıl süredir bir sürgünün içinde sürüklendiklerini düşünen Yahudi toplumunda Filistin’e dönerek Hz. Davut’un devletini yeniden kurmak ve yaşamak dinsel bir özlem ve bunun yanı sıra kutsal bir görevdi

Bu dinsel algı ve görev üstüne Mazzini’ci bir yaklaşım kurmak oldukça kolay olmuştur. Ve Siyonizm bu şekilde bu yazıda bahsedeceğimiz şeklinde doğmuştur.

İlk başta bahsettiğimiz antisemitizm hareketleri nedeniyle Yahudilere yönelik dinsel ve ırkçılık yaklaşımlar olmasından dolayı Siyonizm kısa sürede dünyanın dört bir yanındaki Yahudileri harekete geçirmiştir.

Terörizm Siyonizm ve İsrail'in kuruluşu
Terörizm Siyonizm ve İsrail’in kuruluşu
SİYONİZM EYLEM PROGRAMI VE ÖRGÜTLÜ BİR YAPIYA DÖNÜŞMESİ?

Siyonizm, ideolojik bir yapıya, bir eylem planına ve ardından örgütlü bir yapıya dönüşmesinde hiç şüphesiz gTheodor Herlz’in çabalarıyla olmuştur.

Bu zat-ı muhterem Avusturya kökenli bir Yahudi olmakla beraber Siyonizm üstüne çok kapsamlı çalışmalar yapmıştır.

Fransa’ da ortaya çıkan Dreyfus Olayı sonrası artan Yahudi düşmanlığı ve karşıtlığı hem onun hayatına hem de Siyonizm fikrinin büyüyüp gelişmesine ve kendine bir yön tutmasında önemli bir rol almıştır.

DREYFUS DAVASI VEYA OLAYI NEDİR ?

Theodor Herzl, 1891 – 1895 yıllarında Viyana’da yayınlanan bir gazetenin Paris muhabiri olarak Dreyfus Davası’nı takip etmiştir. Fransız ordusunda yüzbaşı olarak görev yapan Fransız Yahudisi Alfred Dreyfus, Paris’teki Alman askeri ataşesine Fransız ordusunun sırlarını satmakla suçlanıyordu.

Herhangi bir somut delil veya kanıt olmamasına rağmen, gizli bir dosya ve bir el yazısı karşılaştırmasıyla, Dreyfus sürgüne yollanmış ve rütbesi elinden alınmıştır. Ve çok sonrasında suçsuzluğu ispatlansa bile hiçbir şey telafi edilmemiştir.

Bu olay yaşanırken olayı takip eden Herlz, Fransızların asimilasyon ideolojisinin bir işe yaramayacağı ve hatta asimile olsalar bile Yahudi halkını rahat bırakmayacaklarını iyice anlamasına sebep olmuştur. Kendini Dreyfus olayıyla özleştirmiş olduğu için Filistin’de bir devlet kurmak isteme düşünü bir kitapta ele almıştır.

Herlz, Filistin’de kutsal kitaplarda ve metinlerde anlatılmış biçimiyle bir devlet kurma hayalini ele almıştır. Der Judenstaat ( Yahudi Devleti) kitabını 1896 yılında yayınlanmıştır.

Bu kitap, 1897 yılında Dünya Siyonist Teşkilatı’nın kurulmasını ve kurulduğu İsviçre’nin Basel kentinde teşkilatın ilk kongresinin yapılmasını sağlamıştır.

Herlz, kongrede “Ben bugün burada Yahudi Devleti’ni kurdum, ancak bunu yüksek sesle söylersem bütün dünya güler. Fakat beş sene içinde ya da elli sene sonra bunu herkes böyle bilecektir.” demiştir. 

SİYONİST TERÖR ÖRGÜTLERİ OLUŞUMU

Siyonistler, İsrail devleti kurmak için Filistin’e göç ettirildi. Geldikleri topraklarda yeni bir yerleşim yeri , hayat ve düzen kurabilmek için orada bulunan herkesin göç ettirilmesi veya katledilmesi gerektiğine inanmışlar ve örgütler kurmaya başlamışlardır.

Müthiş bir hızla terörist faaliyetler ve örgütler ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemli 3 tanesi şöyledir:

  1. Haganah
  2. Irgun
  3. Stern
HAGANAH

Bu örgüt 1920 yılında Filistin’ deki Yahudiler tarafından kurulmuştur. Bu örgütün temelleri 1912 yılına kadar dayanmaktadır.

Bu yıllarda bu örgüt birkaç yüz kişilik ve gönüllülerden oluşuyordu. 1929’ da Filistinli Arapların Yahudilere karşı ayaklanmasıyla, bu örgütün alt yapısında hızlı bir değişim olmuştur.

Yerleşim yerlerinde bulunan tüm gençleri ve kentlerden gelen binlerce üyeyi kapsayan bir örgüt olmaya başladı. Burada örgütte bulunanlara eğitim – öğretim ve hatta askeri eğitim verecek insanlar yetiştirilmeye başlanmıştır. Avrupa’dan düzenli bir şekilde silah getirilmeye, büyük bir cephane kurulmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra yeraltı silah üretimlerini sürdürmüşlerdir.

1917 Balfour Deklerasyonu yayınlandığında Siyonistlerin yanında olan İngilizler, 1930’da bu davranışlarını değiştirmişlerdir. İngiliz parlementosunun 1930 yılında çıkardığı yasa, açık bir Anti – Siyonist tutumu içerisindeydi.

1941’ de Haganah’ın ilk donanımlı askerleri taburları oluşturur hale gelmiştir. İngilizler 2. Dünya savaşı için bu askerleri İtalya’da kullanmak üzere istemiştir.

Bu sırada örgüt içinde korumak dışında karşı eyleme geçememek veya saldırı pozisyonuna yönelememek savaşçılar arasında ve örgüt üyeleri arasında çatırtılar oluşturuyordu. Bu çatırtılar sonucunda ortaya Irgun adında ikinci bir örgüt topluluğu çıkmıştır.

IRGUN

Irgun, 1936 yılından sonra Polonya hükümetince gizlice desteklendi. Bunun nedeninin Polonya’da hatırı sayılır bir Yahudi yoğunluğunun olması ve bu nüfusu Filistin’e gönderme isteğine dayandırılmıştır. Polonyalılardan askeri eğitim ve silah temini yapılmıştır. 1943’te Irgun liderliğine daha sonra İsrail altıncı başbakanı olacak olan Menachem Begin gelmiştir.

STERN – LEHİ

(Lehi = Lohamei Herut Yisrael, “ İsrail Özgürlük Savaşçıları”)

Filistin’den İngiliz mandasının kalkmasını, Yahudi göçünün serbest bırakılmasını ve Yahudi devleti kurulmasını isteyen ve bunu oldukça şiddetli bir biçimde savunan silahlı Siyonist bir direniş örgütüdür. Stern’in en büyük amacı, “ Fırat ve Nil arasında bir İbrani Krallığı” kurmaktı. Ne yazık ki isteklerine göre bu örgütün gücü çok sınırlıydı. Bu da Stern’in aşırı güç kullanarak eylem planları yapmasına neden olmuştur.

En büyük sükse getiren olay Haziran 1946’da yapılan 11 örgüt üyesinin de öldüğü Hayfa Demiryolu şantiyesinin bombalanması olayıdır.

1940 yılında Irgun örgütünden ayrılan Avraham Stern tarafından kurulmuştur

Bulunan örgütlerin en küçüğü olmasına rağmen İngilizlere karşı eylem ve suikastleri oldukça ses getirmiştir.

28 Mayıs 1948’de İsrail Ordusunun kurulmasıyla eylemlerine son vermiştir.

1948 senesinde İsrail’in kurulmasından sonra dağıtılmış olan Stern Çetesi’nin bazı birimleri İsrail’in resmi ordusuna bağlanmıştır.

Etiketler: İsrail
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şiddetin olduğu yerde halk sağlığı olmaz

Sonraki Haber

Sedef Kabaş tutuklandı

Nur Torun

Nur Torun

ADÜ - IR Allianz Türkiye - Marmara Bölge Yazı dışında şiir ve resim alanlarında yetkinliğimi sürdürmeye çalışmaktayım.

İlgili Haberler

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu
Yazarlar

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

25 Haziran 2026
Türk Edebiyatında bilinen ilk Türk yazar
Yazarlar

Türk Edebiyatında bilinen ilk Türk yazar

25 Haziran 2026
Metinlerin ruhunu dinleyen bir kalem: Ayşe Ayan
Yazarlar

Metinlerin ruhunu dinleyen bir kalem: Ayşe Ayan

25 Haziran 2026
Kadınların başarısını konuşmak yerine kıyafetlerini tartışmak
Yazarlar

Kadınların başarısını konuşmak yerine kıyafetlerini tartışmak

24 Haziran 2026
Türkiye'de Vali, Libya'da Başbakan: Sadullah Koloğlu
Yazarlar

Türkiye’de Vali, Libya’da Başbakan: Sadullah Koloğlu

24 Haziran 2026
Yemişim tramvayı
Yazarlar

Yemişim tramvayı

23 Haziran 2026
Sonraki Haber
Sedef Kabaş tutuklandı

Sedef Kabaş tutuklandı

En Güncel Haberler

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi
Yerel Haberler

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Yerel Haberler

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

- Esra Sinem Karataş
25 Haziran 2026

Modern dünyanın en büyük yanılgılarından biri, insanın aradığını dışarıda bulacağını sanmasıdır. Daha çok kazanmak, daha çok görünmek, daha çok sahip...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton