6 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı

Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı

Haberton - Haberton
28 Kasım 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı

Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sustainability Talks İstanbul’da konuşan Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz, “Tekstil sektörü çatı güneş enerjisi santralleriyle yeşil fabrika dönüşümünde öncü olmalı'” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu ile Orbit Consulting stratejik ortaklığında ve Kipaş Mensucat ana sponsorluğunda organize edilen Sustainability Talks İstanbul’da konuşan Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz, “Yeşil mutabakat ve sıfır karbon emisyonu hedefleri ile dünya döngüsel olarak değişim için adım atıyor. Tekstil, çatı güneş enerjisi santralleri ile ’yeşil fabrika’ dönüşümünde öncü olmalı” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu ile Orbit Consulting stratejik ortaklığında ve Kipaş Mensucat ana sponsorluğunda organize edilen Sustainability Talks İstanbul, 25 Kasım’da Zorlu PSM’de hibrit olarak düzenlendi. ‘Tekstil sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunun bir tercih değil, zorunluluk ve sorumluluk’ olarak görüldüğü konusunda mutabakata varılan Sustainability Talks Istanbul’da Türk tekstil sektörünün sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmaları ve yaratacağı farkındalık; sürdürülebilirlik çalışmalarının tabana yayılması noktasında kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekildi.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAYA DÖNÜK SOMUT ADIMLAR EGS SKORUNU ETKİLİYOR

“Tekstilde Döngüsellik” panelinin konuşmacıları arasında yer alan Solarçatı CEO’su Utku Korkmaz etkinlikte yaptığı konuşmada, “Yeşil mutabakat ve sıfır karbon emisyonu hedefleri ile dünya döngüsel olarak değişim için adım atıyor. Tekstil, çatı güneş enerjisi santralleri ile ’yeşil fabrika’ dönüşümünde öncü olmalı. Bu bağlamda gündem konumuz özellikle ‘ESG Derecelendirmesi’. Yani artık tüm kredilendirme tarafında ESG notu da dikkate alınacak.

ESG; “Çevresel sosyal yönetişim derecelendirmesi” demek ve bir şirketin uzun vadeli, sektörel malzeme çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerine karşı direncinin ölçümlenmesi ve bu doğrultuda kredi verilmesi demek. Karbon vergisi yine sektörleri harekete geçiren konulardan biri. İhracattan, istihdama, üretimden yatırıma her alanda örnek ve öncü olan tekstil sektörünün; enerji kullanımında sürdürülebilirlik çalışmaları ile de birçok sektöre öncü olması gerekliliğine bu etkinliğimizde bir kez daha şahit olduk. Güneş enerjisi doğaya zarar vermez ve tükenmeyen bir kaynaktır. Firmalar ÇATIGES ile kendi elektriğini üretmeye başlarlar ve paneller sayesinde tasarruf elde edebilirler. Hatta tüketimden fazla enerji üretiliyorsa, bu enerji bir gelir kaynağı da olabilir” dedi.

“ÇATILARDA KURULU GÜÇ ÖNÜMÜZDEKİ 3 YIL İÇİNDE HIZLICA YÜKSELMELİ”

Tekstilde bu doğrultuda Yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretimi ve enerjide sürdürülebilir kaynak kullanımı konusuna desteklerinin devam edeceğini belirten Korkmaz, “Tekstilde sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda iş süreçlerindeki en önemli adım enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji ve yerli kaynak kullanımı olmalı. Tekstil, çatı güneş enerjisi santralleri ile enerjisini üretmeli, tekstil endüstrisinde çatılarda kurulu gücün önümüzdeki 3 yıl içerisinde hızlıca yükselmesi şart.

Tekirdağ, Çorlu’da bulunan Tamtex Tekstil de ÇATIGES ile elektriğini güneşten üretiyor. ÇATIGES uzman mühendislerinin detaylı çalışmaları sonucunda Tamtex Tekstil işletmesi 1016 kWp kurulu güç elde etti. Aralık 2020’de tamamlanan bu proje sayesinde, işletmenin en büyük giderlerinden olan birisi olan elektrik faturalarından tasarruf sağlanıyor. Aynı zamanda yıllık 4 bin 365 adet ağacı kurtaran ve 669,57 ton karbon salımını engelleyen Tamtex Tekstil işletmesi, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda büyük bir adım atmış oldu” diye konuştu.

Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı
Tekstil sektörü çatı güneş enerjisinde öncü olmalı

“Tekirdağ, Çorlu’da bulunan Tamtex Tekstil de ÇATIGES ile elektriğini güneşten üretiyor” diyen Korkmaz, “ÇATIGES uzman mühendislerinin detaylı çalışmaları sonucunda Tamtex Tekstil işletmesi 1016 kWp kurulu güç elde etti. Aralık 2020’de tamamlanan bu proje sayesinde, işletmenin en büyük giderlerinden olan birisi olan elektrik faturalarından tasarruf sağlanıyor. Aynı zamanda yıllık 4 bin 365 adet ağacı kurtaran ve 669,57 ton karbon salımını engelleyen Tamtex Tekstil işletmesi, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda büyük bir adım atmış oldu. Her Çatı Güneş Enerji Santrali, 1 MW kurulu gücü ile ortalama 402 kişiye düşen tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar. Bu da sürdürülebilirlik için inanılmaz olumlu bir önlem ve etkidir” ifadelerini kullandı.

“ENERJİSİNİ ÜRETEN FABRİKALAR ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR’ ÜRETİM VE EKONOMİK KATKI SAĞLAR”

Korkmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

“Örneğin bir Tekstil firmasına ait Güneş enerjisi santralinde 499,20 kWe kurulu gücü ile ortalama 728 bin 832 kilovatsaat elektrik üretimi ile 201 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Örnek verdiğimiz Güneş Enerji Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 244 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

Bu üretim kapasitesine sahip olan bir Güneş Enerji Santrali lisanssız elektrik üretim tesisi ile elektrik faturasının ulusal elektrik fiyatları üzerinden yılda yaklaşık 757 bin 985 TL daha az geleceği söylenebilir. Ayrıca yıllık 728 bin 832 kWh üretim kapasitesine sahip olan böyle bir enerji tesisin ürettiği elektrik yurtdışından ithal edilmiş olsaydı toptan fiyatı ile yaklaşık olarak 122 bin 378 TL ödeme yapılacaktı. Bu nedenle enerjisini üreten fabrikalar Güneş Enerji Santrali GES ile enerjide dışa bağımlılığımızın azalmasına da katkıda bulunur. Tüm tekstil üreticilerimizi güneş enerjisine yüzlerini dönerek enerjide sürdürülebilir kaynak kullanımını ajandalarına eklemeleri için çağrıda bulunuyoruz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ayancık Terminal Köprüsü hizmete açılıyor

Sonraki Haber

Peru’da 7.5 büyüklüğünde deprem

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Akıllı üretim sistemlerini yönetecek dijital fabrika operatörleri yetiştirilecek
İş Dünyası

Akıllı üretim sistemlerini yönetecek dijital fabrika operatörleri yetiştirilecek

5 Ağustos 2026
Akkuyu NGS’nin devreye alınma sürecini Türk tedarikçiler değerlendirdi
İş Dünyası

Akkuyu NGS’nin devreye alınma sürecini Türk tedarikçiler değerlendirdi

5 Ağustos 2026
BTSO, TEKNOSAB KOBİ OSB ile yeni ekosistem kuruyor
İş Dünyası

BTSO, TEKNOSAB KOBİ OSB ile yeni ekosistem kuruyor

4 Ağustos 2026
TCMB Başkanı Karahan, ETSO'da ekonomi istişare toplantısına katıldı
İş Dünyası

TCMB Başkanı Karahan, ETSO’da ekonomi istişare toplantısına katıldı

4 Ağustos 2026
Ekonomist dergisinin ‘Türkiye’nin En Güçlü 50 İK Lideri’ araştırması açıklandı
İş Dünyası

Ekonomist dergisinin ‘Türkiye’nin En Güçlü 50 İK Lideri’ araştırması açıklandı

4 Ağustos 2026
Yarının Köyleri eğitimleriyle kırsalda ürünler markaya dönüşüyor
İş Dünyası

Yarının Köyleri eğitimleriyle kırsalda ürünler markaya dönüşüyor

4 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Peru'da 7.5 büyüklüğünde deprem

Peru'da 7.5 büyüklüğünde deprem

En Güncel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
Bursa'da elektrikli  bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da elektrikli bisiklet uçuruma yuvarlandı: 3 yaralı

6 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Okul saldırısında ölen Adnan Göktürk’ün babası: Cumhurbaşkanımız taleplerimizi olumlu karşıladı

5 Ağustos 2026
Yaşam

2 yaşındaki bebeği Heimlich manevrasıyla kurtaran personele ödül

5 Ağustos 2026
Yaşam

Çiftliğin havalandırması arızalanınca 4 bin tavuk öldü

5 Ağustos 2026
Yaşam

Denizde boğulma tehlikesi geçiren Batın, kurtarılamadı

5 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

Nefes borusuna cisim kaçan kadın, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı; o anlar kamerada

- Haberton
6 Ağustos 2026

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bir kuaförün önünde nefes borusuna cisim kaçan kadın, kuaför çalışanının yaptığı Heimlich manevrası ile kurtarıldı. O anlar...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Eskişehir’de şarampole devrilip takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

6 Ağustos 2026
Bursa'da İznik Gölü'ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

Bursa’da İznik Gölü’ne düşen bir kişi hayatını kaybetti

6 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton