Gelişen teknoloji karşısında insanlık yeniden sorgulanıyor. Teknoloji değişim yaratıyor ve sosyal ağlar sayesinde nerede olursanız olun görsel iletişimin, araştıran sorgulayan okuyan insanları bir araya getirerek, inançlar felsefe ve tarihi kaynaklar yeniden sorgulanırken beraberinde yeni yasalar geliştiriliyor.
Teknolojinin her alanından faydalanarak gerçekleri ortaya çıkartanlara karşı rahatsız olanlar, kontrolü sağlamayınca herkes fikir mücadelesi ve tartışmaların özgürce gerçekleri ifade edebilme yarışı içindedir.
Bu tartışmaların kendi sosyal kanalarından yayın yaparak, uzmanlarca belgelerle analiz ederler. Buna istinaden kitlelerin olumlu veya olumsuz yorumların önüne geçilmese de halkın nabzı ve ortak akıl belirler. Böylelikle ister istemez insanlar birey olarak kendi iç dünyasını sorguluyor.
Saklı olanlar, sorgulamaya kapalı olan inanç ve değerler veya doğru bildiğimiz yanlışları, yanlış bildiğimiz doğruları, dijital ortamdan sosyal medyayı kullanarak, birileri tarafından bağımsız olarak, sorgulamaya kapalı olan konuları ortaya koyarak, her şey teknoloji karşısında yeniden şekillendiriliyor. Belki bu bağımsız sorgulamayı yılar önce tolerans göstermiş olunsaysı bizler çağın gerisinden değil ilerisinde olacaktık.
Dünyaya gelirken hayatımızda seçemediğimiz seçenekleri her ne kadar bize dayatılırken varlığımızın nedeni ve sonucu? sorularını sorurken gençlerimiz hayatlarını yeniden dizayn ediyor.
Gün geçtikçe bilimin sonsuz arayışı karşısında uyum sağlamak kaçınılmaz. Hayatımıza hızlı giren teknoloji kör topal bir şekilde kullanarak bir şeylerin doğru veya yanlış olduğuna farkına varılır. Fakat teknoloji ve bilimin gerisinden kalanlar ve bilimin ilerisinden olanlardan daha fazla olacak. Çünkü eğitime, liyakat, bilime.. yeterince kaliteli ve hakkaniyet göstermesek, doğru çalışılma, gayret ve çaba göstermesek gelişime ayak uydurmayız.
Bilimin doğurduğu teknolojinin daha güçlü bir teknoloji yaratma güçlüğü peşindeyken ileriki zamanlarda tabiatta ve tüm canlılara neler getireceğini tahmin edemeyiz. Ama şunu biliyoruz ki yeni bir çağa ayak uydurmamız gerektiğini ve bu teknoloji çağının yaşam alanımızı modernleştirerek bizlere olumlu ve olumsuz yaşantı sunacağını kanaatine varmışız.
Umarım teknolojiyi insanlara doğru bilgiyle iyileştirici yanını kullanarak insanlığa ve gelecek nesillerimize hizmet sağlar.
Teknoloji geliştikçe yapay zekâ arttıkça inançlardan daha çok evrensel yasalar geçerli olacağı ve bu yasalar uygulanacağı kaçınılmaz bir durum.
Artık inançlar toplum kontrolünden çıkıp kişisel, araştırmacı, bilim doğrultusundan hareket edilerek, Allah ile kişi inancı arasına hiçbir toplum veya bireyler giremeyecek. Böylelikle herkes inandığıyla kalacak. Yeni nesil aile ve toplum baskısından dolayı içindeki duyguları dışarıya vermiyor. Zaman zaman sosyal medya platolarından değişimi görüyoruz.
Her geçen gün duyduklarımıza gördüklerimize şaşıyoruz. Bu şaşırmamızın varacağı son nokta olmayacaktır.
Eğitimde en yüksek seviyeye çıkaracak salt akılsal bilgi edinme yoluna giden bilim ve teknoloji modernden, toplum yapısı oluşumuna zemin hazırlamak. Modern toplum teknolojiyi kullanan toplumlardır. Siyasi ilişkiler, post modern süreçler, yeni ekonomi dijital teknoloji rasyonel üzerinde birleşmesi güçlüyü daha da güçlenmesini ortaya çıkartır.
Hızla gelişen iletişim bazen korku ve karamsarlığa kapılsak da yine de umutlu olmamız güzel bir şeydir. Bilim ve teknoloji konusunda gelişimi gösteren modern çağ ekonomi ve siyasal alanında çığır açarak savaşlara değil insanlığa hizmet etme umudu beklemek.
Eğitim, ulaşım, sanayi, sağlık, iletişim, tarım, inşaat alanında akılı şehirler daha adını sayamadığım alanlarda sil başta yenilikler bizleri bekliyor. Anlayacağımız şu ki, teknoloji taşları yerinden oynatıyor.
Yeter ki okuyalım araştıralım. Okumasak araştırmasak gelişime dönüşüme uyum sağlayamayız. Aksi taktirde çağ dışı bir toplum olarak yaşarız.