Zeytinlik teklifinin görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) komisyonda başlarken, Muğlalı zeytin üreticileri Meclis önünde basın açıklaması yaparak teklife tepki gösterdi.
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine izin verilmesini de öngören ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda başladı.
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) çağrısıyla Muğla’dan gelen yaklaşık 100 zeytin üreticisi, TBMM kapısında toplandı. Grubun, bütçe görüşmeleri nedeniyle ziyaretçi yasağı olması nedeniyle içeriye girişine izin verilmedi. Muhalefet milletvekilleri, grubu, kendi araçları ile Meclis kampüsüne taşıdı. Ellerinde ‘Zeytinime dokunma’ yazılı pankart bulunan grup, getirdikleri zeytin dallarından yaptıkları taçları başlarına taktı.
‘KÖMÜR İÇİN ZEYTİNLİKLERİMİZİ FEDA ETTİRMEYECEĞİZ’
Grup adına açıklama yapan zeytin üreticisi Necla Işık, “İkizköy Akbelen’de tam 1,5 yıldır nöbet var. Biz buraya derdimizi anlatmaya geldik. Gecenin bir yarısında yağmur çamur demeden zeytinimizi, çoluğumuzu çocuğumuzu, her şeyimizi bırakıp buralara kadar koştuk. Fakat gördük ki yine köylünün sesi kesilmeye çalışılıyor. Bir avuç köylüyüz burada. Biz buraya savaşmaya gelmedik. Topumuz, tüfeğimiz zeytinler. ‘Barışın simgesi, şifadır, ata mirasıdır’ dedik. ‘Niçin kömür uğruna feda ediliyor’ diye sormak için buradayız. Kömür için zeytinliklerimizi asla feda ettirmeyeceğiz. Bu sefer zeytinimizi, toprağımızı vermeyeceğiz. Tutunduğumuz tek dalımızı kesmek istiyorlar. Kestirmeyeceğiz ne pahasına olursa olsun” dedi.
‘TEKLİF GERİ ÇEKİLMELİDİR’
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Muğla Milas’tan gelen bu gördüğünüz insanların temel geçim kaynağı zeytindir. Zeytin yasasıyla ellerinden alınmak istenen bu zeytin ağaçları, artık onların elinden çıkmak durumunda kalıyor. Zeytini; gıda, geçim ve sağlıkta kullanan ülkelerin zeytinle ilgili herhangi bir probleminin olmadığını görüyoruz. Ama Muğla’mızda ve ülkemizde problem var. Buna karşı bu hemşehrilerim, akrabalarım buradalar” açıklamasında bulundu.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise kanun teklifinin mal kaçırırcasına getirildiğini söyleyerek, “Kamu zararı yaratacak olan bu yasa teklifi, geri çekilmelidir” diye konuştu.
AK PARTİ VE CHP İLE HDP MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA ‘USUL’ TARTIŞMASI
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Komisyon Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız başkanlığında TBMM Komisyon Binası’nda toplandı. Toplantının başlamasının ardından muhalefet milletvekillerinin salonu küçük bulması ve bazı milletvekillerinin ayakta kalmasından dolayı salonun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu’na taşınmasını teklif etmesinin ardından Komisyon Başkanı Altunyaldız’ın da onayıyla komisyon salonu değiştirildi.
AK PARTİ’Lİ ELİTAŞ: BU GÖRÜŞ BİLDİRMEDİR
Toplantının, Plan ve Bütçe Komisyonu Salonu’nda başlamasının ardından AK Parti milletvekilleri ile CHP ve HDP milletvekilleri arasında ‘usul’ tartışması yaşandı. HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun, “Burada örneğin komisyonun göndermiş olduğu fahri komisyon üyeleri var. Sağlık komisyonundan, çevre komisyonundan üyeler var. Bizim bir alt komisyon kurulması talebimiz var.
Bunun için dilekçe yazmam gerekiyorsa yazayım. Bizim parti olarak bunun bir alt komisyona sevk edilmesi talebimiz var. Bunun bu komisyondan çekilerek öncelikle ilgili komisyonlara yönlendirme talebimiz var. Bu olmazsa alt komisyon kurulması talebimiz var. Bu talepler bir kere karara bağlanmadı. Usule ilişkin kararlar tamamlandıktan sonra Fahri Bey’e geçebiliriz” diye konuştu.
Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Sayın Kenanoğlu’nun söylediği şey doğru fakat burada zeytinle uğraşan tarımcı arkadaşlarımız veya başka işler; yasanın tümünün anayasaya aykırı olup olmadığı konusunda bir görüş beyan edemezler. Şimdi İçtüzük 84’üncü maddeye bakarsanız anayasaya aykırılık olup olmadığını zaten Meclis Başkanlığı değerlendirmiş göndermiş. Birinci madde sanıyorum zeytinlik maddesidir; bu çerçevede değerlendirilerek zeytinlikle ilgili sivil toplum örgütlerine de söz verilebilir. Kanun teklifi sahibi daha teklifini sunmadı. Bu ona geçmek anlamına gelmez, bu görüş bildirmedir” şeklinde yanıt verdi.
KOMİSYON BAŞKANI ALTUNYALDIZ GÖRÜŞMEYE ARA VERDİ
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Altunyaldız’ın söz vermesi üzerine teklifin sahibi Düzce Milletvekili Fahri Çakır konuşmasına başladı. Çakır’ın konuşması esnasında CHP ve HDP’li milletvekilleri ‘usul’ tartışılmadan konuşmalara geçildiği için buna tepki gösterdi. Çakır’ın konuşmasına devam etmesiyle CHP ve HDP’li milletvekilleri ayağa kalkıp Altunyaldız’ın kürsüsüne giderek usul tartışılmadan konuşmalara başlanamayacağı söyledi. AK Parti milletvekilleri ile CHP ve HDP’li milletvekillerinin sözlü tartışmaya başlamasının ardından Altunyaldız, komisyon görüşmelerine ara verdi.