16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyeleri dalış yaptı

TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyeleri dalış yaptı

Haberton - Haberton
7 Eylül 2021 - Güncellenme Tarihi 4 Mart 2022
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyeleri dalış yaptı

TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyeleri dalış yaptı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyeleri Büyükada’daki Yörük Ali Koyu’nda dalış yaptı

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Müsilaj Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, “Şu anda ortalama 5-10 metreye dalıyor arkadaşlar. Oralarda ufak müsilajlar görebiliyoruz. Küçük parçacıklar halinde müsilaj görebiliyoruz ama geçmişte, özellikle Haziran ve Temmuz ayındaki müsilaj yok. Bizim için sevindirici bir haber. Ekosisteme etkisini gözlemliyorsunuz çünkü canlılarda bir solma var, burada bile canlılarda bir solma var” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Müsilaj Komisyonu Başkanı Mustafa Demir ve beraberindeki komisyon üyeleri milletvekilleri Büyükada’daki Yörük Ali Koyu’nda dalış yaptı. Deniz altında müsilajın etkinliği ve deniz canlılarına etkisi incelendi. Komisyon başkanı ve üyelerinden oluşan 11 kişilik ekip 5-10-15 metrelerde su altında inceleme yaptı. Su altı görüntülerinde müsiajın 15 metrede az miktarda olsa da bulunduğu görüldü. Müsilajın su altında puslu bir görüntü oluşturduğu görüldü.

“MÜSİLAJ ESKİSİ GİBİ DEĞİL”

Dalış ve su altı incelemelerinin ardından komisyon Başkanı Mustafa Demir, “Biz uzun süre üniversitelerden bilim insanlarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı, Tarım ve Orman Bakanlığımızı dinledik, yerel yönetimlerimizin temsilcilerini dinledik. Müsilajla ilgili, Marmara Denizi‘nin kirletilmesiyle ilgili yaptıkları çalışmaları dinledik. Netice itibariyle komisyonun aldığı kararla Marmara’ya komşu olan bütün illeri dolaşıyoruz.

Bugün İstanbul’dayız. Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’ye gideceğiz. Bu çalışmalar içerisinde arıtma tesislerini yakından inceliyoruz. Fiziki, kimyasal arıtmalar var, biyolojik ve ileri biyolojik arıtmalar var. Sabah Yenikapı’daydık. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Bugün Büyükada’dayız, bizzat görmeyi arzu ettik. Bilim insanlarının bizlere söylediği ilk 30 metrede müsilajın olduğu.

Ancak bu son gelişmelerde, sevindirici bir şey müsilaj eskisi gibi değil. Şu anda daldığımızda da ufacık parçacıklar halinde müsilajı görüyoruz, bıraktığı etkiyi görüyoruz. Yani yer altındaki canlılarda bir şey var, bir renkleşme var onu görüyoruz. Fakat ne yaparsak yapalım müsilaja neden olan etkenleri, başta kirleticileri, Marmara Denizi’ni kirleten bu kirleticileri arıtmadan mümkün olmayacağını hepimiz biliyoruz. Bu çalışmalarda onlardan bir tanesi. Marmara havzasında yaşayan 25 milyon insanımız var. Bu 25 milyon insandan kaynaklı evsel veya kentsel atıklar var. Sanayi ve endüstri atıkları var ve kötü tarım uygulamalarından dolayı da yine tarımda uygulanan ilaçlar neticesinde denize ulaşan kirleticiler var. Bunların temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“5-10 METREYE DALIYOR ARKADAŞLAR, ORALARDA UFAK MÜSİLAJLAR GÖREBİLİYORUZ”

Mustafa Demir, Müsilaj Bilim Kurulu konusunda ise, “Şu anda fiziksel arıtma değil, mekanik arıtma değil, ileri biyolojik arıtmanın başta İstanbul olmak üzere bütün Marmara’da hayata geçirilmesi. Şüphesiz bu hem bir kaynak gerektiriyor hem de zaman gerekiyor. Ama bunu başarmış belediyelerimiz de var. Organize sanayi kuruluşlarımız da var. Henüz yeni başlayan yerler de var. Biz de onların tespitini yapıyoruz.

Netice itibariyle bir rapor oluşturacağız. Bu raporda mevcut durumu, kirleticilerin etkileri, çözüm yollarıyla birlikte bir rapor oluşturup gerekli yerlere takdim edeceğiz. Şu anda ortalama 5-10 metreye dalıyor arkadaşlar, oralarda ufak müsilajlar görebiliyoruz. Küçük parçacıklar halinde müsilaj görebiliyoruz ama geçmişte, özellikle Haziran ve Temmuz ayındaki müsilaj yok. Bizim için sevindirici bir haber. Ekosisteme etkisini gözlemliyorsunuz çünkü canlılarda bir solma var, burada bile canlılarda bir solma var ama müsilajın yok olması da bizim açımızdan, gelecek açısından önemli” açıklamalarında bulundu.

Etiketler: TBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Elvis Presley’nin saçı 605 bin Türk lirasına satıldı

Sonraki Haber

CHP’li Altay: İYİ Parti ve CHP ayrı partidir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan '15 Temmuz' mesajı
Politika

Kılıçdaroğlu’ndan ’15 Temmuz’ mesajı

15 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 15 Temmuz gazilerine 'teşekkür beratı'
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan 15 Temmuz gazilerine ‘teşekkür beratı’

15 Temmuz 2026
Özgür Özel'den 15 Temmuz mesajı: "FETÖ'nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu"
Politika

Özgür Özel’den 15 Temmuz mesajı: “FETÖ’nün her türlü yapılanması ele alındı, siyasi ayağına gelince iş durdu”

15 Temmuz 2026
FETÖ terör örgütüyle mücadele bir milli seferberliktir
Politika

FETÖ terör örgütüyle mücadele bir milli seferberliktir

15 Temmuz 2026
Öğrenci affına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, komisyonda kabul edildi
Politika

Öğrenci affına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, komisyonda kabul edildi

15 Temmuz 2026
DMM'den '15 Temmuz' mesajı
Politika

DMM’den ’15 Temmuz’ mesajı

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
CHP'li Altay İYİ Parti ve CHP ayrı partidir

CHP'li Altay: İYİ Parti ve CHP ayrı partidir

En Güncel Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti

16 Temmuz 2026
15 Temmuz'un 10'uncu yılında İstanbul'daki camilerde sela okundu
Öne Çıkan

15 Temmuz’un 10’uncu yılında İstanbul’daki camilerde sela okundu

16 Temmuz 2026
Kağıthane’de '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma programı düzenlendi
Yerel Haberler

Kağıthane’de ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ anma programı düzenlendi

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

16 Temmuz 2026
Yaşam

Bodrum’da ’15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Bakan Çiftçi: Bütün güvenlik birimlerimizle devletimizin güvenliği, milletimizin huzuru için teyakkuzdayız

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Saraçhane'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Saraçhane’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

- Haberton
16 Temmuz 2026

Fatih'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Program kapsamında Fatih Camii'nde toplanan kalabalık, Anıt Park'a...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

Marmaris’te ‘15 Temmuz’ anma etkinliği

16 Temmuz 2026
Çanakkale Şehitler Abidesi'nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Çanakkale Şehitler Abidesi’nde 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton