KKTC Cumhurbaşkanı Tatar “Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır, tüm dünya bunu böyle bilmelidir” dedi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere Hatay’a geldi. Hatay Valiliği’ni ziyaretinde Tatar, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin artarak devam ettiğini belirterek, “Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır, tüm dünya bunu böyle bilmelidir” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hatay programı kapsamında ilk olarak valiliği ziyaret etti. Tören mangası ile karşılanan Tatar, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Rahmi Doğan ile bir araya geldi. Ziyarette konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti fevkalade güzel ilişkiler içerisinde.
Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Ankara, İstanbul gibi şehirlere ziyaretler gerçekleştirdim. Doğu Akdeniz’de halkımızın refahı için birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye’de KKTC’ye karşı güzel bir algı var. Aramızdaki ilişkinin her geçen gün daha iyiye gittiğini görüyorum. Bazı zor zamanlardan geçtik ancak geleceğe güvenle bakabilmek ve güçlü olabilmek için ortak hareket etmek fevkalade önemli. Hatay’dan çok sayıda vatandaş Kıbrıs’ta yaşamaktadır.
Bırakın çocuğu artık torunlar orada yaşamaktadır. Bu da bizim zenginliğimizdir. 47 yıl sonra Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir siyaset anlayışı ile Türkiye’nin de büyük destekleriyle Maraş’ın açılmasıyla yan yana yaşayan iki ayrı egemen devletin iş birliği olabileceğini tüm dünyaya anlatmaya çalışıyoruz. Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır. Tüm dünya bunu böyle bilmelidir. Kıbrıs’ta yaşayan Türkler, Osmanlı döneminde yönetici olarak orada bulundular. İngiliz yönetiminde birtakım sıkıntılar yaşadık ama hiçbir dönemde Rumların boyunduruğu altına girmedik. Bu çok önemli” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN ADADAKİ VARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ’
Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğiyle bir federasyon fikrini görüşmediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:
“Çünkü federasyon Rum tarafıyla ortaklıktır. Bu da kuzeyiyle güneyiyle Türkiye’nin oradan ayrılması anlamını taşıyacaktır. Kıbrıs’ta iki ayrı egemen devletin varlığı kabul edildiğinde biz Türkiye Cumhuriyeti ile istediğimiz anlaşmayı yapabiliriz. Bu vesileyle de Türkiye’nin adadaki garantörlüğü, askeri varlığının devamı sağlanır. Bizim güvencemiz Türkiye’nin adadaki varlığına bağlıdır. Kıbrıs’ın stratejik olarak öneminin arttığı bu dönemde bizim ilişkilerimizi artırmamız gerekmektedir. Ben sık sık Hatay’a gelen biriyim ancak koronavirüs sürecinden dolayı 2 yıl sonra gelebildim. Bu vesileyle koronavirüse yakalananlara acil şifalar diliyorum. Aşı olma çağrısını yineliyorum çünkü aşılama artarsa uçak seferleri eskisi gibi artacaktır.
Hatay ile Kuzey Kıbrıs arasındaki uçak seferlerinin eski seviyesine aşılama ile geleceğini düşünüyorum. Aramızdaki turizm, kültürel iş birliği eskisi gibi olacaktır çünkü buradan oraya gidip yerleşmiş, iş kurmuş çok sayıda vatandaş vardır. Onlar orada evlenmiş ve torun sahibi olmuşlardır. Bir bakıma onlar artık bizim de vatandaşımızdır. Hatay’ın tarihine baktığımızda milli mücadele, Atatürk’ün verdiği önemi görüyor ve önemsiyoruz çünkü bizim de hayatımız milli mücadele ile geçmektedir. Bu ilişkilerin sürdürülebilmesi öncelikle cumhurbaşkanı olarak benim ve tüm halkımızın ortak dileğidir.”
Hatay Valisi Doğan da yaptığı konuşmada, “Sizleri burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Hatay’ı sevdiğinizi ve sık sık geldiğinizi ifade ettiniz. Bizim Kıbrıs’ta yaşayan ciddi sayıda Hataylı hemşehrimiz var ve farklı sektörlerde iş yapıyorlar. Bizim ilişkilerimiz de oldukça sıcak. Sizin sık sık gelmeniz bizim için mutluluk vericidir. Kıbrıs sorunu bizim için de büyük önem arz etmektedir. Kıbrıs davasındaki samimiyetiniz ve dik duruşunuz Türk halkı tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Sizleri burada görmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz” dedi.
FESTİVAL AÇILIŞINA KATILDI
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere geldiği Hatay’da, Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi tarafından düzenlenen, Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali’nin açılış programına katıldı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, milletvekilleri ve belediye başkanlarının katıldığı açılış programında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hatay’da bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında, “Kıbrıs’ta egemen olmamız, sizlerle muhabbetimizin devam etmesi, İskenderun’dan Ege adalarına kadar 2000 kilometrekarelik Doğu Akdeniz’deki iş birliğimizin daha ileri seviyeye taşınması hepimizin temennisidir. Bu bakımdan Hataylı kardeşlerimizle aramızdaki ekonomik, ticari ve siyasi anlamda iletişimimizin güçlenmesi önemlidir. Biz artık birbirimize daha yakınız. Zeytini andığımız bugünde zeytinin bereketi, refahı, barışı içinde geleceğe hep birlikte yürümek benim hep arzu ettiğimiz bir durumdu” ifadelerini kullandı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan da Hatay’ın bir tarım ve sanayi kenti olduğunu ifade ederek, “Bizim yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ihracatımız var. Bugün Amik Ovası’nda pamuk hasadı yapılırken, Hatay’ın kuzeyinde narenciye hasadı yapılırken, güneyinde bugün Altınözü’nde zeytin ve zeytinyağı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Büyük bir zeytin ağacı varlığımız ve üretimimiz var. Bunun tanıtımı için bunun ülke dışına ihracatı için yapılan çalışmalar var” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve beraberindeki protokol üyeleri ile beraber, festival alanında stantları gezdi.
KIBRIS GAZİLERİ İLE BULUŞTU
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir dizi ziyaret ve programa katılmak üzere geldiği Hatay’da, Kıbrıs gazileri ile bir araya geldi. Bir otelde düzenlenen ve Hatay Valisi Rahmi Doğan ile çok sayıda gazi ve ailesinin katıldığı toplantıda konuşan Tatar, Kıbrıs gazileri ile buluştuğunda ailesiyle buluşuyormuş gibi sevindiğini söyledi. Konuşmasının başında, Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olanlara Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı dileyen Tatar, gazilere de sağlık diledi. Tatar, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Kıbrıs Türkü her zaman vefalıdır. Bize özgürlüğümüzü bahşedenlere vefalıdır. Bugün bağımsız Kıbrıs varsa o gün orada savaşan Türkler sayesindedir. O günden bugüne devlet kurduk. Doğu Akdeniz’de milli çıkarları korumak için denizde, havada ve karada KKTC’nin önemi ortaya çıkmaktadır. Kıbrıs Harekatı çok önemlidir. O harekatı yapana minnetimiz devam edecektir. Bu sebeple bu minneti anlatmak benim boynumun borcudur. Çeşitli sıkıntılar olabilir. Rum-Yunan ikilisi hala bize kısıtlama yapıyor. Ama benim cumhurbaşkanı seçilmem ile yeni dönem başladı. Bu yeni dönemde tek devletli federatif bir çözüm kabul edilemez.
Çoğunluk olan Kıbrıs Türk halkını asimile etmek ve 1974’ün gerisine götürmek istiyorlar. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destekleriyle iki devletli bir çözüm süreci yaşanıyor. Orada Türkiye’nin garantörlüğü devam edecek. Türk askeri de Kıbrıs’ta kalmaya devam edecek. Benim orada olmam sizlerin verdiği mücadelenin taçlanmasıdır. Çünkü biz hep bunu bekledik. Kahraman Mehmetçikler Kıbrıs’a adım atarak bizim mücahitlerimizle birlikte bir mücadele ortaya koydular. Kıbrıs Türkü’nün bağımsız bir devlete kavuşması size nasip oldu. Bunu korumak da bize nasip oldu. Bundan dolayı artık Kıbrıs’ta iki devletli bir çözüm olabilecektir.
KKTC’ye kendi geleceğini tayin etme hakkı ve Türkiye’nin orada kalma garantisi verilirse ancak böyle bir anlaşmaya imza atarız. Eğer ‘Türk askeri gidecek’ derlerse biz bu anlaşmaya yokuz. Çünkü ben sizi nasıl özlemle beklediğimizi biliyorum. Çünkü biz Osmanlı’nın 1571’de Kıbrıs’ı fethinden sonra oraya yerleşenlerin torunlarıyız. Bunun mücadelesini de biz devam ettiriyoruz. Bizim Türkiye ile münasebetimiz her zaman iyi olmalıdır. İnşallah gelecekte de buradaki varlığımızı sürdürmek istiyoruz. Dünyaya karşı da Kıbrıs Türkünün arkasında Türkiye var diyeceğiz.”