İstanbul Kültür Üniversitesi, gençlere özel ‘Tasarım Fabrikası’ projesini hayata geçirdi. Çeşitli bölümlerde okuyan gençlerin dijital olarak kendine has tasarımlarda bulunabileceği fabrikada, aynı zamanda farklı sektörden şirketler de yer alıyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı ile Kültür Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Tasarım Fabrikası Projesi’ne toplam 100 öğrenci katılabilecek. 18-29 yaşlarındaki gençlerin mülakatla alınacağı projede 50 profesyonel firma da yer alacak. Bu sayede yaratıcı endüstrilerde eğitim gören öğrencilerle firmalar eşleştirilecek.
Fabrikanın Kültür Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra İstanbul’da 18-29 yaş aralığındaki gençlerin katılımına da açık olacağını belirten Tasarım Fabrikası Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gabriela Olaru, “100 öğrenciden 50’si firmayla usta-çırak şeklinde eşleştirilecek. Öğrencilerin firmalara nitelikli personel olabilmesi için eğitim sürecine girilecek. Kalan 50’si de eğer girişimcilik fikirleri varsa bu dünyaya adım atmak istiyorlarsa workshop ve seminerlere katılarak kendilerini geliştirebilecek. Ayrıca başarılı olurlarsa yatırımcılar veya üniversitemizin teknoloji transferi ofisi üzerinden şirketleşme yolculuğuna devam edebilecekler” açıklamasını yaptı.
“HAYALLERİNDEKİ FİRMAYLA ÇALIŞABİLECEKLER”
Mimarlık, çizgi film animasyon, moda tekstil tasarım, bilgisayar mühendisliği, yazılım, yeni medya gibi birçok alanla Tasarım Fabrikası’nda yer alınabileceğini ifade eden Olaru sözlerine şunları ekledi:
“Sonuçta oyun geliştirme, mimarlık, prototipleme, moda ve tasarım, yazılım geliştirme, AR/VR teknolojileri, sanal stüdyolar, podcast üretimi gibi bütün bu alanlardaki öğrencilerimize, firmalarımız burada bir ürün veya bir hizmet üretebilecekler. ‘Nitelikli bir personel olmak istiyorum ve iş hayatına atılmadan önce daha okul sıralarında hayalimdeki firmayı deneyimlemek, onları tanımak istiyorum’ diyen o elli öğrenciden biri ‘ben çırağım’ diyecek ve gelip hayalindeki firma ile eşleşecek. Yani aslında ön staj görecekler. İşin nasıl yapıldığını, o firmanın kültür, ruhunu, üretim süreçlerini öğrenebilecek ve hazır hale gelecek. Dolayısıyla vakit kaybı olmadan hazır hale gelip direkt o firmadaki kişiler tarafından istihdam edilebilecek.”
“30 BİN EUROYU BOŞA HARCAMASINLAR”
Mütevelli Heyet Danışmanı Ender Rıza Ekici ise “4 yıldır bunun hayalini kuruyorduk. Fabrika, tamamen dijital teknolojiler üzerine kurulu. Burada 14 disiplinden bahsediyoruz. Ama mimarlık dediğimiz zaman da dijital mimarlık, moda dediğimizde de dijital moda. Biz burada kesip biçmeyeceğiz. Yazılım başlığı altında sayamayacağım kadar çok hedef noktamız var. Biz, endüstri ile öğrenciyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bir bulut şirketiyle bulut alanında çalışmak isteyen öğrenciyi aynı yerde tutacağız. Günün sonunda o öğrenci, o şirketin kültürünü almış olacak.
Teknolojik bilgileri toparlayacak. Hayalimiz şu ki bizden mezun olduğunda artı üniversiteden mezun olduğunda direkt işe başlayıp üretmeye başlasınlar. Çünkü adaptasyon deneme vs. olmayacak. 2018’de yapılmış araştırma var. Yeni mezun bir öğrencinin şirkete kazandırılmasının maliyeti 30 bin euro. Biz bu 30 bin euroyu sıfırlamaya çalışıyoruz. O yatırımı yapmasınlar. Burada bizimle çalışsınlar. O para da firmaların ceplerine kalsın. Hemen üretmeye başlasınlar” açıklamasını yaptı.