26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Tarımsal girdi maliyetlerinde korkutan tablo

Tarımsal girdi maliyetlerinde korkutan tablo

Haberton - Haberton
19 Şubat 2022
- Politika, CHP Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Tarımsal girdi maliyetlerinde korkutan tablo

Tarımsal girdi maliyetlerinde korkutan tablo

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde geçen yıla göre 3-4 kat artan tarımsal girdi maliyetlerinin gerçekçi bir şekilde düşürülmemesi halinde, gelecek yıl gıdaya ulaşmada bugünkünden daha büyük sorun yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Tarım Bakan Pakdemirli’nin “Çiftçi sattığı ürünlerin fiyatlarından memnun, çiftçi mutlu” şeklindeki sözlerini de eleştiren Gürer, “Tarım Bakanını gerçekçi olmaya davet ediyorum; soğanı tarlada, limonu dalda kalan çiftçi nasıl mutlu oluyor?” diye sordu. Ömer Fethi Gürer AKP’li Mahir Ünal’ın zamları devlet yapmıyor “sözüne gönderme yaparak “Zamları devlet yapmıyorsa indirimleri Cumhurbaşkanı niye açıklıyor” diye sordu.

GİRDİ MALİYETLERİ ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre, tohum, tarım ilaç,sulama suyu,tarla kirası,traktör ve ekipman giderleri,yem fiyatları ve elektrik faturalarında büyük artışların, zamların üreticinin ve besicinin belini büktüğünü söyledi.

“ÇİFTÇİ MUTLU” AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ

Çiftçiliği, besiciliği ve süt inekçiliğini bırakanların sayısının giderek arttığına dikkat çeken CHP ‘Li vekil Ömer Fethi Gürer, buna rağmen Tarım ve Oman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “2021 yılında üretim yapan çiftçiler sattıkları ünlerin fiyatlarından memnun kaldılar, çiftçiler mutlu” şeklindeki sözlerini, kendine has üslubuyla eleştirdi.

Bu sözleri sarf eden Tarım ve Orman Bakanının, ülkemizdeki tarımdan ve tarımsal sorunların genelinden haberdar olmadığının ortaya çıktığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü geçtiğimiz yıl soğan tarlada kaldı; çiftçi mutsuzdu, limon dalında kaldı; çiftçi mutsuzdu. CHP’li belediyeler limonların bir kısmını satın alarak dalda çürümesinin,ürünün tarlada kalmasının önüne geçti.Kabak çekirdeği,beyaz çerezlik ayçiçeği,ayva, naranciye,muz gibi ürün üreticileri de geçen yıl para kazanamadı.Tüketiciye ise pahalı ürün ulaştı.Üreten mutsuz.Tüketende alım gücü bırakılmadı .” hatırlatmasında bulundu.

PANCAR ÜRETİCİSİ EKİM YAPMAM DİYİNCE, EKİM YAPILMADAN AVANS FİYATI AÇIKLANDI

Şekerpancarının ise sözleşmeli ekilen bir ürün olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 420 lira olarak açıklanan taban fiyattan zarar eden çiftçinin bu yıl ekim yapmamayı düşünmesi üzerine siyasi iktidarın bugüne kadar yapmadığı bir uygulamayı hayata geçirerek, henüz ekim yapılmayan martta ekimi yapılacak ve eylül ayında sökümüne başlanacak olan şeker pancarı için şimdiden 800 lira avans verileceğini açıkladığını hatırlattı.

800 lira olarak belirlenen avans fiyatının üzerine de 75 lira destekleme primi eklendiğin söyleyen Gürer, “Çünkü çiftçi bu yıl ekim yapmayı düşünmüyordu. Örneğin bir köyde 200 olan şekerpancarı üreticisi sayısı 10’a kadar düşmüştü. Eğer tarım bakanın dediği gibi çitçi mutlu olsaydı, şekerpancarı ekmeye devam ederdi” diye konuştu.

ÇİFTÇİ, TMO’YA BUĞDAY VERMEDİ

Buğdayda da şekerpancarındakine benzer bir durum yaşandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buğdayda ekmeklik buğday için 2 bin 250 lira taban fiyat belirlendi. TMO bu taban fiyattan ne kadar ürün aldı diye Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdim. Gelen yanıtta. Piyasada dahi iyi koşullar olduğu için çiftçinin TMO’ya vermek yerine ürününü piyasaya verdiği belirtildi. TMO’nun asli görevi piyasayı dengelemektir. TMO çiftçiden yeterli miktarda ürün almadı çünkü düşük taban fiyat belirlendi, çiftçi de arayış içine girdi” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİNDEN KAZANAMIYOR

Çiftçinin ürettiği üründen para kazanamadığı için her yıl ürün desenini değiştirdiğini söyleyen Gürer, soğanın tarlada kalması nedeniyle bu önümüzdeki yıl üreticinin soğan ekmeme kararı aldığına dikkat çekerek, bu durumun soğan üretimini düşürmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

GÜBREDE İNDİRİM YÜZDE 30 FİYAT ARTIŞI YÜZDE 342

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübreye yüzde 30 indirim yapacağı yönündeki açıklamasını üzerinden de eleştirilerini sürdüren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ve Orman Bakanına verdiğim yazılı soru önergesinde geçen yıl gübrede yıllık artış ne kadar oldu diye sordum. Bakan Pakdemirli, yıllık gübre fiyatı artışının yüzde 342 olduğunu açıkladı. Yüzde 342 artan gübreye yüzde 30 indirim olunca çiftçinin indirim var diye gidip gübre mi alacağını sanıyorsunuz?” diye sordu.

GÜBRE FİYATLARINDA 3-4 KAT ARTIŞ VAR

Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfatın bugün indirimli fiyatının 6 bin lira, 1160 lira olan Can gübrenin 5400 lira, 2140 lira olan Dap gübrenin 9450 lira, 1860 lira olan üre gübrenin 9450 lira ve 2140 lira olan 20*20 gübrenin 7 bin lira olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun neresi indirim? Şu anda üst gübrenin atılma dönemi. Vatandaş taban gübre atamadı. Fiyatlar çok uçmuştu. Bari üst gübrede doğru dürüst bir indirim yapın ki vatandaş gübre atabilsin” diye konuştu.

YEM FİYATLARI DA ARTTI

Besiciler ve süt inekçiliği yapanların aldığı yemde yüzde 12 indirim yapıldığını ancak besicinin bundan faydalanamayacağını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü bir ay sonra yem fiyatları yine artacak. Süt inekçiliği yapan da besicilik yapan da bu işten vazgeçiyor. ‘Çiftçi mutlu’ demekle çiftçi mutlu olmuyor. Çiftçinin sorunu artıyor, tarlada, tohumda, ilaçta, gübrede, elektrik faturasında sorun var. Bir yıl içindeki artış çiftçiyi canından bezdirdi” şeklinde konuştu.

BU ÜLKE TARIMA ZARAR VERİYORSUNIZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in verilerine göre ülkemizde nüfusun yüzde 94’nün kentlerde, yüzde 6’sının ise kırsalda yaşadığını da ifade ederek, “Siyasi iktidar, Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 6’ya bile sahip çıkamıyor. Sonra da çıkıp ‘çiftçi mutlu ‘ diye açıklama yapıyor. Çiftçi çiftçiliği bırakıyor, haberiniz olsun. Bu ülkeye en büyük kötülüğü bu şekilde yapıyorsunuz. İthalata mecbur kılıyorsunuz. Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek, Rusya ve Ukrayna’dan buğday ve bitkisel ham yağ alıyorsunuz. O yüzden piyasaları dengeleyemiyorsunuz” saptamasında bulundu.

GERÇEKÇİ İNDİRİMLER YAPIN

CHP Milletvekili Gürer, siyasi iktidara çağrı yaparak, “Gelin çiftçimize gerçekti anlamda, lafta kalmayan destekler verin. Onların ekim yapmalarını sağlayın. Gübrede gerçekçi indirimler yapın. Yoksa geleceğimiz bugünden daha sorunlu olacak” diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer AKP’li Mahir Ünal’ın zamları devlet yapmıyor “sözüne gönderme yaparak “Zamları devlet yapmıyorsa indirimleri Cumhurbaşkanı niye açıklıyor” diye sordu.

Etiketler: Tarım
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Başkan Köse Lalahanlı Kadınlarla buluştu

Sonraki Haber

Başkentliler en çok mandalina tüketti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı
Politika

Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı

26 Nisan 2026
Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı
Politika

Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı

26 Nisan 2026
"Varlık barışı" yine gündemde!
Politika

“Varlık barışı” yine gündemde!

26 Nisan 2026
Sivas YHT Hattı'nı 3 yılda 2 milyon 356 bin yolcu kullandı
Politika

Sivas YHT Hattı’nı 3 yılda 2 milyon 356 bin yolcu kullandı

26 Nisan 2026
Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Başkentliler en çok mandalina tüketti

Başkentliler en çok mandalina tüketti

En Güncel Haberler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler
Sağlık Haberleri

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Altınordu sezonu moralli kapattı
Spor Haberleri

Altınordu sezonu moralli kapattı

26 Nisan 2026
Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?
Sağlık Haberleri

Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yörükler 27’nci kez geleneklerini canlandırdı

26 Nisan 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak havayı fırsat bilenler sahile akın etti

26 Nisan 2026
Yaşam

Didim 2. Ege Lezzetleri Festivali’ne 2’nci günde de yoğun ilgi

26 Nisan 2026
Yaşam

Doktordan hemşire annesine sürpriz

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Manisa filede Vanjak'ı aldı

Manisa filede Vanjak’ı aldı

- Haberton
26 Nisan 2026

Voleybolda Sultanlar Ligi'nin yeni takımı Vestel Manisa Büyükşehir Belediyespor'da transfer harekatı sürüyor. Manisa temsilcisi son olarak 30 yaşında, 1.93 boyundaki...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Altınordu sezonu moralli kapattı

Altınordu sezonu moralli kapattı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton