18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü, yani bilinen bir diğer adıyla Dünya Kültür Mirası Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Bildiğimiz üzere geçmişte yaşamış toplumlar dünya üzerinde çeşitli izler bırakmıştır. Bunlardan bazıları yazımıza konu olan anıtlar ve sitlerdir. Günümüze kadar ulaşan anıtlar ve sitler tarihin belirli dönemlerinde yaşamış olan toplumların değerlerine ve yaşayış biçimlerine ışık tutmaktadır. Günümüzden geçmişe doğru ışık tutmak için tarihi ve kültürel miraslara ve onların korunmasına ihtiyacımız vardır.
18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü, yani bilinen bir diğer adıyla Dünya Kültür Mirası Günü tüm dünyada kültürel mirasların korunması, yaşatılması ve toplumlarda bu bilincin sürekli hale getirilmesi amacıyla çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
Ülkemizin UNESCO tarafından belirlenen Dünya Mirasları Listesi’nde toplam 19 mirası bulunmaktadır. Bu miraslardan 17 tanesi kültürel miras, kalan 2 tanesi karma miras listesine girmektedir. UNESCO’nun ilan etme sırasına göre ülkemizdeki dünya mirası listesinde yer alan miraslarımız şunlardır;
- 1985, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
- 1985, İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul)
- 1985, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) – Karma Miras Alanı
- 1986, Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum)
- 1987, Nemrut Dağı (Adıyaman)
- 1988, Hieropolis-Pamukkale (Denizli) – Karma Miras Alanı
- 1988, Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla)
- 1994, Safranbolu Şehri (Karabük)
- 1998, Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale)
- 2011, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)
- 2012, Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya)
- 2014, Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu (Bursa)
- 2014, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir)
- 2015, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır)
- 2015, Efes (İzmir)
- 2016, Ani Arkeolojik Alanı (Kars)
- 2017, Aphrodisias (Aydın)
- 2018, Göbeklitepe (Şanlıurfa)
- 2021, Arslantepe Höyüğü (Malatya)
Bugünün anlam ve önemini sadece bugün değil sürekli olarak kavramalıyız. Geçmişten günümüze bizlere yadigar kalan tarihi ve kültürel miraslarımızı aslına uygun bir şekilde korumalı, yaşatmalı, en iyi şekilde tanıtmalı ve bu misyonu gelecek nesillere emanet etmeliyiz. Miraslarımızı koruma misyonunu topluma aşılamalı ve miraslarımızın ne derece kıymetli olduğunu somut bir şekilde gözler önüne sermeliyiz. Unutulmamalıdır ki miraslarımızı korumak hepimizin vatandaşlık görevidir.