Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Taban fiyat baskılamasınin çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde yaşanan sorunlar, maliyet artışları ve taban fiyatların beklentilerin çok altında kalmasının neden olacağı sorunlara dikkat çekti.
Ülkemizde mevsimsel koşullar sayesinde çok çeşitli ürünler yetiştirme olanağı bulunduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bitkisel üretimde yem bitkileri dahil 64 cins tahıl, 48 cins meyve ,40 çeşit sebze üretilebilmektedir. Buğday, dane mısır (slaj hariç), ayçiçeği, pamuk, mercimek gibi ürünler iç talebi karşılayamadığı için ithal edilen başlıca ürünlerdir.
Ayçiçeği tohum ithalatı yanında ham yağda da ciddi oranda dışa bağımlıyız. 2022 yılında 207 ülke ve serbest bölgenin 143’ünde doğrudan tarım ürünü ithalatı yapılmıştır.
Rusya, Ukrayna, Brezilya, Kanada ve ABD’den yapılan ithalatın doğrudan tarım ürünleri toplam ithalatının yüzde 76’sını oluşturduğu hesaplanmaktadır.
2022 yılında en çok Rusya ve Ukrayna’dan tahıl ve yağlı tohum ürünleri ithal edildiği de görülmektedir. Bu yılın ilk altı ayında da 6,5 milyon ton hububat ithalatı nedeniyle TMO depoları dolu olduğundan hasat döneminde randevu sistemi düzenli işlememiş ve çiftçi tüccara mahkum edilmiştir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi girdi maliyetlerinin de sürekli artması ve uygulanan ekonomik model ile taban fiyat baskılaması da çiftçiyi sıkıntıya sokmuştur” dedi.
Gürer “Dünyada verimi artırmak için gübre ve tarımsal ilaç yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin toprak yapısı nedeniyle özellikle azotlu kimyasal gübre kullanımı artmaktadır. Üre gübre 14.000 TL ve DAP gübre 20.000 TL olarak bayi tarafından peşin fiyata satılmaktadır. Doğru sulama yöntemleri ile toprağın mineralleri korunması toprak analizi sağlanarak gübre kullanımı yapılması gübre kullanımını düzenli kılacaktır. Çok farklı zararlı ve hastalıklarla mücadele de tarım zehirleri kullanılmaktadır. Doğal yollardan zararlılarla bu bağlamda mücadele geliştirilmesi de önemlidir” ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım ürünleri fiyatlarına doğrudan yansıyan iklim koşulları ve üretim rekoltesi yanı sıra lojistik maliyet, akaryakıt fiyatları ile ortaya çıkan nakliye, gübre fiyatları ve doğalgaz fiyatları maliyetlere önemli etki yapmaktadır,” diyen CHP Milletvekili Gürer, “Türkiye’de girdi fiyatları üretici ürün satış fiyatından daha fazla arttığı için birim başı karlılık düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmaktadır. Çiftçinin sorunlarını çözmek yerine ithalata yönelmek, hem üretim daralması hem çiftçi sayısının azalması hem de raftaki ürün fiyatının düşmemesine yol açması nedeniyle daraltılmalı ve yerli üretim desteklenmelidir.
Uygulanan yeni ekonomik model ile düşük taban fiyat uygulamasına geçildiği, çiftçi destek ve alacaklarında süreç uzatıldığı da görülmektedir. Mısır’dan sonra pancar için verilen düşük taban fiyat somut bir örnektir. Hasadı bazı bölgelerde bitmiş, bazı bölgelerde ise devam etmektedir. İktidarın, yeterli desteği çiftçiye vermemesi çiftçiyi kaygılandırmaktadır. Genel seçim öncesi taban fiyatlar çiftçiye cazip gelip ekim yapması sonrası hasatta adeta sokakta bırakılmışlardır. Buğday, ayçiçek, mısır, pamuk, fındık, salçalık domates çiftçisi zor bir dönem geçirmiştir. Tarlada ürün fiyatı baskılanırken aracılık sistemi ile raftaki ürün fiyatı ise düşmek yerine katlamaktadır; üretenin tüketenin kazanamadığı ithalatçı ve aracılara yararına bir düzen devam etmektedir,” şeklinde konuştu.