Operasyonel verimlilik tavsiye olamaz bu bir zorunluktur. Operasyonel verimlilik daha az girdi ile daha çok çıktı sağlamak anlamına gelmektedir. Sürdürülebilir rekabet için operasyonel verimlilik şart!
Perakendeciyseniz müşteri memnuniyetini sağlamalı veya artırmalısınız, ayrıca kullanılan kaynakları geri dönüştürebilmek adına operasyon verimliliği aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir. Operasyonel verimlilik tavsiye olamaz bu bir zorunluktur. Operasyonel verimlilik daha az girdi ile daha çok çıktı sağlamak anlamına gelmektedir.
Perakendede “Girdi” Operasyon faaliyetleri için kullanılan kaynakların tümüdür. “Çıktı” ise; faaliyeti gerçekleştirerek ulaşmak istenilen finansal sonuçlar gibi maddi hedefler veya maddi olmayan hedefler olarak düşünebiliriz. (Müşteri memnuniyeti)
Operasyonel verimlilikte kritik nokta tek amaç olamaz, belli dengeler korunarak başarılması gereklidir. Atılan adımlar hizmet, kalite ve rekabet gücünü azaltmaması müşteri memnuniyetini düşürmemesi gerekmektedir. Operasyonel verimlilik artışı, faaliyetlerin karını artıracaktır, ancak sabit yatırım işletme karını arttırmayabileceğini unutmamak gerekir.
Verimlilik = çıktıların giderlere oranı diye bakabiliriz.
Gelirleri düşürmeden giderleri azaltmak, giderleri arttırmadan gelirleri arttırmak yada giderleri azaltırken aynı zamanda geliri arttırmak verimlilik artışını sağlayacaktır. Bu denklemlere göre izleyeceğimiz yolların cevapları perakende matematiğinde yatar.
Gelirleri artırmayı düşünüyorsak, perakende matematiğini bilmemiz gerekiyor yani müşteri dönüşüm oranı, ziyaretçi trafiği, OFA (Fatura /fiş başına ürün adedi), PSF yüksek ürünlerin satışını arttırmak, müşteri konforunu sağlayarak, olumlu müşteri deneyimi sunulması müşterilerin tekrar ziyaret etmesi veya etrafına tavsiye etmesini sağlamak gibi hedefler, sabit ve operasyonel yatırımlarını yapan perakendecilerin satışlarını artıracak aksiyon adımlarıdır.
Hedefler belli ya sonuçlar?
Hedefler gerçekleştirebilmek için doğru ürün, doğru zaman, doğru lokasyon, doğru fiyat, doğru sunum, doğru hizmet, doğru kampanya ve doğru iletişim koşullarını sağlamak ana sorumluluğumuzdur. Dolasıyla verimliliğin artırılma çabasına şirketteki tüm iş kolları birlikte çalışılması, birimler arası koordinasyon ve iş birliği ile mümkün olacaktır.
Verimliliğin diğer önemli başlığı giderlerdir. Giderlerde 3 temel kaynak vardır ve bunlar en önemli dikkat çeken başlıklardır.
Kira, Personel, Stok..
Kiralanan alanın kullanım verimliliği, çalışan verimliliği, stok ve satış verimliliğin sağlanması kritik hedeflerdir. Bunları çalışan başına düşen satış tutarı, metrekare başına düşen satış tutarı, ve stok devir hızı ölçümleri ile gözlemleyip ölçebiliriz.
Diğer gider kalemleri içerisinde olan enerji tüketiminden tasarruf sağlamak, sarf malzeme kullanımını optimum seviyede yapılması, nakliye ve depolama maliyetlerini azaltacak tedbirlerin alınması gibi uygulamalar operasyonel verimliliğin artmasına destek olacaktır.
Operasyonel Verimlilikte Teknoloji ŞARTTIR. Tercih olamaz..
Teknoloji, süreçlerdeki iyileştirmelere kaynak olup, karar destek ve uygulama araçlarını güçlendirerek müşteri deneyimini besleyerek operasyonel verimliği arttıracaktır. Evrenin önde gelen perakendecilerinin de odaklandığı ana alan burasıdır. Teknolojik gelişmeler dolayısıyla, işini sürdürülebilir rekabet ve karlılık ile devam ettirerek büyütmek isteyen perakendecilerin buraya odaklanması artık bir tercih değil, zorunluluktur.
Perakende’ de Teknoloji takip eden WALMART…
Walmart, “Alphabot” adını verdiği bir sistem ile internetten gelen siparişlerde ürünleri reyon reyon tek tek toplama işini optimize eden bir sistemle reyonda geçirilen zamanı düşürerek iş gücü verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Sanal Gerçeklik gözlükleriyle müşterilerinin evden çıkmadan alışverişlerini yapıp evlerine ulaştırmasına yönelik girişimi de gene fiziki mağazacılık yapan perakendecilerin mağaza düzeni ve işgücü maliyetleri ile mücadele yöntemlerinden birisi.
Walmart’ın teknoloji kullanarak, alışveriş yapan müşterilerin ödemelerini kasalara uğratmadan mobil cihazlarla mağazada aldığı pilot bir proğramı var.
Mağaza çalışanları mobil cihazları ile ürünleri tarayıp, kredi kartı ile ödemesini alıp, bluetooth yazıcıda faturayı basıp müşteriye teslim ederek kendisini yolcu ediyorlar. Müşterilerin ürünlerini kendi tarayıp ödeme almasını sağlayan diğer perakendeciler Macy’s, Kroger ve Meijer dir.
Perakende Veriliğe dayalı Analitik Zeka…
Veriye dayalı karar vermenin önemi her daim perakende vardır. Günümüzde artık verinin derinleşmesi ve zenginleştirilmesi, analitik araçların daha çok güçlenmesi ve hızlanması ile karar vericiler operasyonel verimlilikte fırsatları daha rahat görebilmektedir. Bunları kullanarak alacakları kararlar ile kaynak kullanımının verimliliğini dolasıyla da Operasyonel verimliliği arttırabilmektedirler.
Mağaza yönetimi, kampanya yönetimi, performans yönetimi, tedarik yönetimine teknoloji perakendecilere ipuçları için fırsatlarla doludur.
Perakendeciler teknoloji alanında devreye alacakları yenilikler, verimlilik artışına müthiş katkı sağlatacaktır. Veri analizinin önemi ve verimlilik ölçümleri artık günümüzde öne çıkmaktadır.
Karlı ve sürdürülebilir rekabet ve büyümek için modern işletme teknikleri uygulanması, gelişen teknolojiden faydalanmak, işletme kararlarını analize dayandırmak Çalışan verimliliği, finansal verimlilik, stok verimliliği ve alan verimliliği ile elde edecekleri kazanımlarla mümkün olacaktır.