Burada daha önce yürümenin faydalarını sizlerle paylaşmıştım. Şimdiki yazımda sizlerle su içmenin faydalarını paylaşmak isterim. İnsanlığın var oluşunda ve biyolojik organizmasında da fazlaca önemi ve yeri olan su bizler için zannettiğimizden çok daha fazla öneme sahip.
Bilimsel olarak ispatlandığı şekliyle; Beyinde %85, kanda %80, kaslarımızda ise %70 oranında su bulunmaktadır.
Her şeyden önce organlarımızın sağlıklı çalışması, hücrelerimizin gençliğinin devamı ve sağlığımızın sürekliliği için vazgeçilmez bir konumda olan su birçoğumuz tarafından yeterince içilmiyor.
Birbirinden farklı hastalık belirti sebepleriyle de olsa hekimimize başvurduğumuzda bizlere ilk söyleyeceği şey bol bol ve dengeli su tüketimine dikkat etmemiz olacaktır. Su hayatın başlangıcı ve insan yaşamının devamının temel taşlarından birisidir. Su olmadan vücut fonksiyonlarından birçoğu zarar görür ve canlılık yaşamı devam edemez. Nitekim bilim insanları dünya dışı yaşamı araştırırken ilk baktıkları şey o gezegende su ve hava yani temiz oksijenin varlığı oluyor.
Temiz su tüketimi biz insanlara yüzlerce farklı fayda sağlamakla birlikte bu yazımızda en temel olanlarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Düzenli ve dengeli su tüketimi;
-Sindirim Sistemini çalıştırır.
–Mineral, vitamin ve diğer besin maddelerinin emilimini sağlar.
-Böbrek ve karaciğer toksinlerini temizler.
-Vücut ısısını dengeler.
-Hücreler besin ve oksijen taşıma görevi görür.
–Cilt hücrelerini yeniler.
-Vücutta ki atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Bu kadar çok faydası olan ve önemli olan suyu nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz sorusu hemen aklımıza geliyor. Öncelikte su içmek için susama hissini beklememeliyiz. Günde 4-5 periyot aralıklarla su içmeliyiz. Günlük tükettiğimiz besinlerden belirli oranda su alıyor olsak da tabii bu yeterli düzeyde değildir.
Günlük aktif olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimiz sebebiyle vücudumuz en az 2 litre suya ihtiyaç duymaktadır. Bu su miktarını aralıklarla tekrar vücudumuza almalı ve vücudumuzun su dengesini korumalıyız.
Bir dipnot ile yazımı şöyle bitireyim; bu yazımızda bahsi geçen miktarlar ve tavsiyeler yetişkin kadın ve erkek bireyler içindir. Bir sonra ki yazımızda çocuklar için gerekli bilgileri sizlerle paylaşacağım.