İlkokul ve ortaokul dönemlerinde sürekli bizlere şu soru sorulurdu: “Söyle bakalım büyüyünce ne olacaksın?” hatırlar mısınız?
ÇAĞ İLE BİRLİKTE DEĞİŞEN TEKNOLOJİK GELİŞMELERE AYAK UYDURALIM
Z kuşağına kadar sorulan bu soruya çok net cevap verebiliyorduk. Hayatımızda birçok yeni meslek yer almıştır ancak %80’e yakın söylediğimiz meslekler hâlâ popülerliğini korumaktadır; ancak 2019’da doğan bir çocuğa bu sorunun cevabı olmadığını söylersem, ne düşünürsünüz? Cevabı yok diyorum; çünkü ileride sahip olacağı mesleklerin %70’i hâlâ keşfedilmemiş durumda. Teknoloji ile hızlı bir değişim yaşayan sosyal yaşam, yarınlarımızı bile bilinmezliğe sürüklemiş durumda.
Bugün sizlerle ileride yok olacak mesleklerden ziyade şu an popülerliği çok fazla olan mesleklerin nasıl yok olacağını anlatacağım:
1) Doktorluk
Şu an birçok ebeveyne sorduğumuz da çocuğunun doktor olması için binlerce lira harcayabileceğini dile getirebiliyorlar. Düşünsenize yarın işsiz kalacak diye bugün binlerce lira harcayacak.
Şu an hayli hazırda olan bir robot Çin’de 5G bağlantısı kullanarak bir hayvana cerrahi operasyon yaptı. Yapılan operasyonda başarı oranı %98 olarak sonuçlandı. Daha gelişmiş bir teknolojiyle %98 başarı sağlayan robota mı güvenirsiniz yoksa o an ki ruh sağlığı psikolojik durumunu tahmin etmediğiniz bir doktora mı? İşte bu tür düşünceler bizleri yapay zekaya daha çok itmiş olacak.
2) Avukatlık
Bugün veri analizi depolama ve bağlantılandırma yapabilen yapay zekâ sözleşme inceleyebiliyor, mevzuatları tarayarak analiz edebiliyor, mahkeme kararlarını tahmin edebiliyor, sözleşme ve hukuki görüş yazısı taslakları oluşturabiliyor. Bütün bunları yaparken fazladan sekreter, fazladan mesai saati, yemek ücret, sağlık sigortası gibi hiç bir ücret ödemeden binlerce insanın yapacağı işlemi tek başına yapabiliyor.
Üstelik bir yapay zeka ile davaların da %62 oranında başarılı olan bir avukatı aynı dava üzerinden ayrı ayrı incelemeye almışlar. Bu arada avukatlık davalarında %62 çok başarılı bir oran demektir. Başarılı avukat bu davayı %56 oranından başarılı bir şekilde kazanmıştır. Peki, sizce yapay zekanın aynı davada ki başarı puanı kaçtır? Tahminleriniz %96 ise “Evet” haklısınız. Şimdi kendimize soralım; siz olsanız yapay zeka hizmetini mi seçerdiniz yoksa dünyanın en iyi avukatını mı?
3) Çiftçiler
Ülkemizde ve dünyada çiftçi sayısı oldukça fazla. Gün geçtikçe sayılarının azaldığını medyada sık sık duyuyoruz. Peki, ben size çiftçi sayısının sıfıra ineceğini söylesem! Sadece 100 dolara otomotların hazır olduğunu tek batarya ile 48 saat aralıksız çalışabileceğini hatta terleme, yorulma, uyuma gibi hiç bir insanı zaman kaybı yaşatmadan koca bir tarlayı buğdayı ekebilecek dersem siz tarla için çiftçi mi tutarsınız yoksa otomot mu?
4) Film Yıldızları
Film yıldızları onlarca bilim kurgu filmlerinde robotlarla ilgili sahneler de yer verilmiştir. Senaryo da her türlü istila ele alınsa da asıl istila edecekleri kendi meslekleri olacağı hiç akıllarına gelmiş midir? Son zamanlarda sosyal medyada denk gelmişsinizdir. İnsan suretleri ve mimikleri ile birebir aynı harekeleri sergileyen robotlar en son Prens Harry’in robot hali kalabalık tarafında Prens Harry sanılıyor ve balkon konuşması yaptırılıyor. Medyaya yansımasaydı kalabalık robotu hâlâ Prens Harry sanacaktı. İlerleyen zamanlarda yapay zeka yüzlerle ünlü olan robotlar artık film yıldızlarının isimlerini tozlu raflara kaldıracak gibi gözüküyor.
5) Sigorta Şirketi
Sigorta alanında çalışan pek çok kişiyi gelecekte büyük bir risk bekliyor. Yeni oluşturulan sigorta inceleme programlarıyla birlikte sigorta işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor ve firmalar daha az maliyet sunuyor. Siz işveren olsanız yüzlerce kişinin yaptığı işi bir robota vermez miydiniz?
Yapılan son araştırmalara göre Japonya’da sigorta şirketleri yapay zeka kullanımına başladı bile.
Buraya onlarca meslek yazabiliriz elbette: Finans analistleri, gazeteciler, şoförler, pilotlar, banka çalışanları vb. meslekleri listeleyebiliriz.
Değişim zamanla olacak ona göre adımlar atılmalıdır ancak unutmayın helikopter kameramanlığı bir günde yok oldu. Dronlar çıktığı andan itibaren tüm firmalar bu pratik ve masrafsız aletleri almaya başladı.
Yarın birçok değişikliklerin ne denli büyük olacağını elbette kimse bilemez ancak bu değerlendirmeleri ve değişimlerdeki örnekleri göz önünde bulundurarak geleceğe dair daha sağlam adımlar atabiliriz…
Sevgiyle kalın…