Halk arasında sosyalizm, “İki ineğin var sosyalist sistem senden bu ineğin bir tanesi başkasına vermek için alır” olarak anlatılmaktadır. Fakat tam anlamıyla sosyalizm nedir?
Sosyalizm akımı diğer tüm akımlar gibi kaynağını Fransız İhtilalinden almaktadır. 1789 yılında İnsan ve Vatandaş Hakları Demeci ile ortaya çıkan siyasal eşitlik ilkesinin zamanla ekonomik eşitlik ilkesine dönüştürülmesiyle sosyalizm akımının doğuşu başlamıştır. Sosyalizm akımı zamanla bir fikirden çok, toplumda eşitliğin sağlanması için nasıl bir düzen oluşturulmalı ve denetlenmeli sorularına cevap aramaya başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak herkesin kendine göre bir sosyalist düzen oluşturması sosyalizm akımının ortak bir fikir çerçevesinde birleşememesine yol açmıştır. Bu fikir ayrılıkları neticesinde 19. Yüzyıl boyunca bu fikirler birleşmemiştir.
Karl Marx ile birlikte sosyalizm akımı önemli derecede değişim göstermiştir. Marx kendi sosyalist düzenini işçi sınıfı esasına dayandırmıştır. Bu sistemi evrensel açıdan ele aldığı için bütün dünya işçilerinin örgütlenmesi konusuna ağırlık vermiştir.
Bu çalışmalar sonucunda I. Ve II. Enternasyonaller ortaya çıkmıştır. Sizlere kısaca Enternasyonallerden bahsetmem gerekirse; “İşçi sınıfına dayanan sosyalist ve komünist çizgide yer alan sendika ve siyasi partilerin oluşturduğu dünya işçileri arasındaki dayanışmayı sağlayan ilk büyük sosyalist örgüttür.”
Bir diğer anlamıyla sosyalizm işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, özel üretim yerine kamu bazlı üretimi destekleyen, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi bir teori olarak adlandırılmaktadır.
Fakat sosyalizm akımının hakim olduğu ülkelerde hükümetin yıllar içinde halkı sömürmeye ve köleleştirmeye başladığı görülmektedir. Bu ülkelerde sosyalizm akımını savunan hükümetler görevlerinin başına geldiklerinde, kimi zaman demokrasi kimi zaman ise silah zoruyla, halkın en büyük afyonu olan “eşitlik” ve “adalet” kavramlarını ön plana çıkarmışlardır. Buna en büyük örnek olarak Stalin’i gösterebiliriz. İlk başlarda halkı etkisine almış fakat daha sonraları uyguladığı yargısız infazlar ve çalışma kampları gibi politikalar sebebiyle 10 milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir.
Sosyalizmi daha basit ve zihninizi yormadan anlamak için “Hayvan Çiftliği-George Orwell” kitabını okumanızı siz değerli okurlarıma şiddetle tavsiye ederim. Sizlere bu yazımda kısa ve öz bir şekilde sosyalizmi anlatmak istedim. Her türlü yanlış için sizlerden özür diler, Nazım Hikmet’in sosyalizmi anlattığı dizeler ile veda etmek isterim;
sosyalizm, devirmek dağları elbirliğiyle, ama elimizin öz biçimi, öz sıcaklığını yitirmeden. yahut, mesela, sevgilimizin bizden ne şan, ne para, vefadan başka bişey beklemeyişi..