Sosyal medya bitti birde psikolojisi başladı.
Sosyal medya insanların tüm çıplaklığıyla artık özel yaşamını sergilediği ortam olmaya başladı. O yüzden sosyal medya psikolojisi ve onun iyi ve kötü taraflarını iyi ayırt etmek gerekir.
Öncelikle her olayını, her durumunu , hayatındaki her gelişmeyi sosyal medyada paylaşmak sosyal medya ile aşırı bağımızı belirtir. Günümüzde hayatını sırf sosyal medyada takipçi kazanmak, beğeni almak için yaşayan kitleler var.
Sosyal medyayı yaşamı haline getiren görgü yoksunu bir nesil yaklaşıyor. Neden sade, şık ama kaliteli hayatlar yaşamak varken sosyal medyada o partilerden bu partilere koşuyoruz?. Paylaşılan fotoğrafların altında ben mutsuzum yardım çığlıkları yatıyor.
Peki nedir bunun temelinde yatan?
Anne-baba sevgisizliği,huzursuzluk,benlik kaybı, olduğundan farklı gorünme hissi ve mutsuzluk…
Peki sonuçları neler?
Kendini mutluymuş gibi sosyal medyada gösterme çabaları, göründüğü gibi değilde olmak istediği gibi davranışlar, sürekli gösteriş içeren resimler ve bir çoğu…
Neden sosyal medya bize göre değilde biz ona göre yaşıyoruz yaşamımızı?
Neden giydiğiniz elbisenin rengini bile insanlar hatırlamazken, bu elbiseyle fotoğraf paylaştım bir daha paylaşmayayım çabalarına giriyorsunuz?
Bırakın dün ne yediğini hatırlamayı yiyecek ekmek bulamayan insanlarında olduğunu bu hayatta unutmayalım.
Peki ne yapmalıyiz?
Daha çok kitap okumalı,daha çok kültür seviyemizi genişletmeli, ufkumuzu açmalı, bizden ekonomik olarak kötü seviyede olan insanları düşünmeliyiz. Her yediğimizin, içtiğimizin fotoğrafını çekmek zorunda değiliz. Sonuçta tek yemek yiyen ve içen insan olmadığımızı unutmayalım.
Fotoğraf çekeceğiz diye hayatı kaçırmamalıyız. Hayat an’ı yaşamaktır an da kalmalı ve an’ı kaçırmamalı.
Vicdan muhakemesi yaptığımız ve sosyal medyanın o kötü psikolojisinden uzak kaldığımız bir hayat dilerim.