Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü dolayısı ile yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, tüm Türkiye’de sokak hayvanları için yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılması gerektiği vurgulandı.
4 Nisan Sokak Hayvanları Günü dolayısı ile Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son dönemlerde ülkemizde çok önemli bir konu için konuşmalar, toplantılar ve konferanslar yapılıyor. Hem hayvan sevenlerin hem de hayvanlardan korkan ve pek de hoşlanmayan insanların bu konu hakkında bir düşüncesi var. Hepsini okuyor ve duyuyoruz. Ancak veteriner hekimler olarak en doğru, en insancıl ve en bilimsel konuşmayı bizler yapabiliriz. Her yerde bir çok kez dile getirdiğimiz gibi sokak hayvanlarını korumanın en kısa ve insancıl yolu kısırlaştırma işlemini efektif ve istikrarlı yapmaktır.
4 Nisan sokak hayvanları günü dolayısı ile sesimiz daha da gür çıkacak. Kendini savunamayan, orantısız şiddete karşı duramayan her canlının yanında olmak her birimizin görevi. Doğal hayattaki birtakım dengeler için de her bir canlıya tabi ki ihtiyacımız var. Bu konudaki ana problem ise kontrolsüz bir nüfus artışıdır. Bu nüfus artışı ne yazık ki hem kedi hem köpeklerin yeterince besin bulamamasına, enfeksiyöz birçok hastalığın kritik noktalara ulaşmasına, doğan yavruların açlık ve sefalet içinde ölümüne sebep olmaktadır.
Tüm bunların sonucu da açlık, ağrı ve hastalık sebebiyle agresyon gösteren hayvanlar olmaktadır. Neden- sonuç ilişkisi kurmadan atmak istediğimiz her adım ne yazık ki haksız ölümlere ve insanlık dışı uygulamalara yol açacaktır. Açın halinden anlamak, kimsesize kimse olmak, kendinden güçsüze yardım eli uzatmak bizim milletimizin çok iyi bildiği ancak son dönemlerde biraz da unuttuğu bir ahlaki kavram olmuştur. Bunu hatırlatmak da veteriner hekimler olarak üstlendiğimiz bir görevdir.
Barınak hekimlerinin sayısının azlığı, barınak şartlarının birçok il ve ilçede yetersiz kalması, hayvanların hospitalize edildiği alanların az olması, postoperatif dönem için uygun koşulları sağlamaması gibi birçok problemin yerel yönetimlerce çözülmesi gerekmektedir. Tüm Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Klinisyen veteriner hekimler bu konuda belediye yönetimlerine destek vermeye hazırdır.
İnsanlık tarihinde gerçekten gerçekleştirilmek istenip, bütçe ayrılıp, doğru adımlar atılmasına rağmen gerçekleştirilememiş, imkansız sıfatıyla nitelendirilmiş herhangi bir proje sayısı çok azdır. Burada bize göre önemli olan nokta konunun çözümünün gerçekten istenmesi ve doğru adımların, doğru mercilerle atılmasıdır. İstenildiği takdirde yapılamayacak bir iş yoktur. Bunu bizler veteriner hekimler olarak birçok mecrada istatiksel olarak, bilimsel bilgilerin ışığında kağıda ve kaleme döktük. Bir o kadar daha da işbirliği isteyen her merci ile bu bilgileri paylaşmaya hazırız.
Öldürülen, işkence edilen, kimsenin görmediği yerlerde gizlice istismara uğrayan, tüm sesi olmayan canlıların sesi olarak mesleğimizi icraa ederken bir yandan da insan sağlığını düşünmek, zoonoz hastalıklarla savaşmak bizim görevimizdir. Tek sağlık kavramında sokak hayvanları ivedilikle kısırlaştırılırken, aşılamaların yapılması, agresif ve baskın köpeklerin rehabilitasyonu için veteriner hekimlerin varlığı ve iş birliği çok mühimdir. Umuyoruz ki sokak hayvanları sorununda yetkili merci olarak biz veteriner hekimlerin sesi duyulur ve bir an önce sokak hayvanlarından ortaya çıkan problemler insancıl ve doğru yöntemlerle çözülür.
4 Nisan sokak hayvanları günümüz kutlu olsun, sevgi ve empati dolu bir hayat dileğimizle…”