Son yıllarda demans, beyin sisi ve konsantrasyon bozuklukları gibi rahatsızlıklar artmaya başlamıştır.
Sağlık profesyonelleri ve hastalar bu semptomların giderilmesi için oldukça çaba harcamaktadırlar. Yapılan çalışmalarla yeni moleküller bulunmaya devam etmektedir.
Sitikolin; fosfatidilkolin ve fosfolipitlerin üretiminde önemli olan moleküllerden biridir. Beyin fosfolipitlerinin sentezini uyararak beyin sağlığında rol oynayan, vücutta doğal olarak oluşan ve takviye olarak da alınabilen kolin ve sitidin kaynağıdır. Bu molekül ayrıca; hücre zarlarını koruyan ve koruyucu sinir kaplamaları oluşturan bir özelliğe sahiptir. Böylelikle nöronal membranların biyosentezini aktive eder. Bu mekanizmalar sayesinde beynin hipoksiye ve iskemik hasarına karşı koruyucu özellik gösterir. Nöronları koruyucu etkiye sahip, beyin performansını artıran ve nörolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olan doğal bir beyin kimyasalıdır. Etki mekanizması oldukça komplekstir. Dopamin ve norepinefrinin arttırılması ve serotonin seviyelerine katkı sunar. Beyine zarar veren bir kimyasal olan glutamat seviyelerinin düşürülmesine yardım eder. Asetil kolinin öncülüdür.
Sitokilinin faydalarını kısaca belirtelim;
Antioksidan; glutatyon sentezini artırır.
Sitikolinin öğrenme ve hafıza performansını iyileştirdiği gösterilmiştir. Başta Japonya’da geliştirilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise gıda takviyesi olarak satışa sunulmaktadır. Ciddi unutkanlık problemlerinin ve semptomlarının etkisini azaltır.
Alzheimer tedavisinde, özellikle ilk dönemlerde hastaların semptomlarını düzeltici etkisi olduğu öne sürülmüştür. Tedavi basamaklarında kullanılan ilaçlardan olmasa da destekleyici olarak kullanılması önerilmektedir.
Optik sinirin tıkanmasına bağlı olan görme bozukluklarında bu ilacın etkili olduğu belirtilmiştir.
Bazı psikiyatrik hastalıklarda da küçük ölçekli çalışmaların sonuçlarına dayanılarak önerilmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarında etkili olabileceği iddia edilmiştir. Otizmli çocuklarda bazı semptomlar üzerine etkili olabileceği öne sürülmüştür. Depresyon ve bipolar bozukluk gibi hastalıkların semptomlarını da azaltabileceği vurgulanmıştır.
İştah üzerindeki etkisi oldukça olumludur. İştahı beyindeki dopamin seviyesini düzenleyerek azaltır.
Ayrıca; yapılan çalışmalarda; İnme tedavisinde (günlük 400-500 mg), glokom ve nöropati gibi hastalıklarda da önerilmektedir.
Sitikolin doğal besin kaynaklarından elde edilebileceği gibi gıda takviyesi olarak da alınabilir. Sığır karaciğeri, yumurta, somun, yeşil mercimek, kinoa, nohut, brokoli, havuç gibi gıdalar sitikolin içermektedir.
Sitikolin nadiren baş ağrısı, bulantı, kusma halsizlik ve karın ağrısı yapabilir.
Sonuç olarak; sitikolin şu anda yapılan çalışmalarda beyin için yararlı bir gıda takviyesi olarak kullanılabilir. Günlük tedavi dozu değişkendir. Hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket etmenizi öneririm.
Sağlıklı günlere…