Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, “Şirketlerin tıpkı araç filoları olduğu gibi, robot filoları da olacak. Buradaki başarı da bu filoların uyum içinde çalışabildiği orkestrasyonu sağlamaktan geçecek” dedi.
Dünya Robotik Raporu’nun güncel edisyonunda, dünya çapında her 10 bin imalat sektörü işine karşılık 141 robotun olduğu bilgisine yer verildi. Mikroçip üreticisi Nvidia, insansı robotlar için bir temel model geliştirmeyi amaçlayan Project GR00T için planlarını açıkladı.
Hem yazılım tabanlı robotik süreç otomasyonu (RPA), yapay zeka, makine öğrenmesi teknolojilerinden oluşan dijital çalışanlar hem de doğrudan sahada çalışabilen endüstriyel robotlarla bu dönüşümün çoktan başladığına dikkat çeken Alkın, “Yapay zekayla güçlendirilen akıllı robotlar, tüm sektörler için müthiş bir kapasite artışı anlamına geliyor. Örneğin Çin’deki bir fabrikada her 76 saniyede 1 otomobil üretiliyor. Bu verimlilik başarısı, robotiğin gücü sayesinde mümkün oluyor.
Küresel nüfus yaşlandıkça ve ön saflarda işgücüne erişme zorluğu arttıkça, şirketler bu görevler için dijital çalışan ve robotları işe almaya başlayacaklar. Biz de bu vizyonla yola çıkarak, şirketlerin işletmelere hem beyaz yaka rolleri için hem de üretim verimliliklerini artırabilmeler için robot kiralayabildiği ya da satın alabildiği öncü bir hizmet modeli geliştirdik” diye konuştu.
YALNIZCA MARTTA ROBOTİK GİRİŞİMLERİNE 642 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI
Robotik sektörünün geleceğine ilişkin öncü göstergelerden birinin de robotik girişimlerine yapılan yatırımlar olduğuna dikkat çeken Alkın, “Yalnızca mart ayında, 37 robotik girişiminin, dünya çapında toplamda 642 milyon dolar yatırım aldığını görüyoruz. Bu şirketler arasında uzaya göreve giden robotlar üretenler de var, otonom forkliftler geliştirenler de. Biz de kedi tuvaleti robotlarından garson robotlara, cobot olarak bilinen işbirlikçi robotlardan üretim hattı robotlarına, teslimat robotlarından insansı robotlara uzanan bir çeşitlilikte farklı yeteneklere sahip robotlar sunuyoruz.
Robot İstihdam Ajansı, geleceğin iş modellerine bugünden hazırlanmak isteyen tüm şirketlere robotiğin ve yapay zekanın gücüyle verimlilik artışı, satış başarısı, kısa sürede yatırım geri dönüşü vaat ediyor. İnsan-robot etkileşiminin gündelik yaşama kadar ineceği bir geleceğe adımlarken iş modellerini dijitalin standartlarına göre yeniden tasarlamak isteyen şirketlere benzersiz bir danışmanlık ve yeni nesil işe alım hizmeti sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
“ŞİRKETLERİN ARAÇ FİLOLARI GİBİ ROBOT FİLOLARI DA OLACAK”
Çok da uzak olmayan bir gelecekte şirketlerin hem bilgisayar ortamında tekrarlayan işleri dijital çalışanlara devretme yoğunluğunun artacağını, hem de endüstriyel robotların imalattan Horeca’ya, turizmden tedarik zincirine, adaptasyonunun yeni rekorlar kıracağını belirten Alkın, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Şirketlerin tıpkı araç filoları olduğu gibi, robot filoları da olacak. Buradaki başarı da bu filoların uyum içinde çalışabildiği orkestrasyonu sağlamaktan geçecek. Türkiye, Çin, İtalya, Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre ve ABD’den dünyaca ünlü robot üreticilerinden temin ettiğimiz 61 robotluk portföyümüzle, kiralanmaya ve satın alınmaya hazır bir robot aday havuzu sunuyoruz. Çok çeşitli sektörlerde, farklı amaçlar için Türkiye’nin öncü markalarınca tercih edilen Robot İstihdam Ajansı robotlarıyla geleceğe yatırım yapmak isteyen her şirketle tanışmaya, robot filomuzu tanıtmaya ve yeteneklerimizi göstermeye hazırız.”