12 Eylül 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Sindirim, idrar ve üreme çıkışı tek olan Kırgız bebek, İstanbul’da sağlığına kavuştu

Sindirim, idrar ve üreme çıkışı tek olan Kırgız bebek, İstanbul’da sağlığına kavuştu

Haberton - Haberton
1 Ağustos 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kırgızistan’da idrar yolu, vajina ve rektumun tek bir kanalda birleştiği nadir görülen ‘persistan kloaka’ anomalisiyle doğan 17 aylık Sezimai Aziretaalyeva, İstanbul’da 10 saat süren bir operasyonla yeniden hayata bağlandı.

Kırgızistan’da yaşayan Manas Kyzy Uulkan ile Targyn Uulu Azıretaalya çiftinin kız çocuklarına doğumun ardından, rektum, vajen ve idrar yolunun ayrı açıklıklar yerine tek bir ortak kanalda birleştiği ‘persistan kloaka’ tanısı kondu. Tedavi arayışına giren aile, Rusya’da farklı merkezlerde 5 ameliyat yaptırdı. Ancak operasyonlardan sonuç alınamadığı gibi, bebeğin anüsü, vajeni ve idrar yolu tamamen kapandı. Bunun üzerine aile, tavsiye üzerine tedavi için Türkiye’ye geldi.

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nde yapılan değerlendirmelerin ardından çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi ekipleri tarafından ayrıntılı cerrahi planlama yapıldı.

Yaklaşık 10 saat süren ameliyatta daha önceki girişimler nedeniyle bozulan anatomik yapı yeniden oluşturuldu. Cerrahi sırasında kapalı olan bağırsak çıkışı, idrar yolu ve vajina birbirinden ayrılarak yeniden yapılandırıldı. Operasyon sonrası yoğun bakımda takip edilen bebek, genel durumunun düzelmesiyle servise alındı.

Doktorlar, taburculuğun ardından uygulanacak rehabilitasyon programı ve yakın takip süreciyle çocuğun idrar ve bağırsak fonksiyonlarını kazanmasını, ilerleyen dönemde ise yaşıtları gibi normal bir yaşam sürmesini hedefliyor. Kolostomisinin ise 3 ila 6 ay sonra yapılacak ikinci operasyonla kapatılması planlanıyor.

Kızımın Anüsünün Yeniden Yapılacağı Günü Hep Hayal Ettim

Anne Manas Kyzy Uulkan (21), kızlarının doğumundan itibaren zorlu bir tedavi süreci yaşadıklarını belirterek, “Biz 2023 yılında evlendik. Kızımız 2025 yılında doğdu. Doğar doğmaz hastalığını öğrendik ve ertesi gün ilk ameliyatına alındı. Daha sonra iki aylık olduğunda yeniden ameliyat edildi.

Karnından stoma açıldı. Moskova’da toplam üç kez ameliyat edildi, ayrıca iki kez anüs oluşturma ameliyatı yapıldı ancak ikisi de başarısız oldu. Doktorlar bize her şeyin düzeleceğini söylemişlerdi ama sonuç alamayınca buraya gelmeye karar verdik” dedi.

Türkiye’ye gelmelerinde başka bir hastanın ailesinin tavsiyesinin etkili olduğunu söyleyen Uulkan, “Moskova’dayken burada ameliyat olmuş başka bir çocuğun annesiyle görüştük. Bize, ‘Doktor Murat Çakar’a başvurun, mutlaka Türkiye’ye gidin’ dedi. Biz de geldik. Doktorlar bize olumsuz hiçbir şey söylemedi.

Her şeyin düzeleceğini, sadece bir ameliyat daha gerektiğini anlattı” diye konuştu.

Ameliyat günü yaşadıkları heyecanı da anlatan anne Uulkan, “Sabah saat 08.00’de kızımızı ameliyata aldılar. Eşimle birlikte saatlerce bekledik. Çok ağladık. Sürekli doktorun ne zaman çıkacağını sorduk.

Akşam saat 20.00 civarında doktor ameliyattan çıktı ve bize operasyonun nasıl geçtiğini anlattı. Kızımın anüsünün yeniden yapılacağı günü hep hayal ediyordum. Doktor Murat Çakar’a yaptıkları her şey için sonsuz teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Şu An Kızımızın Durumu İyi

Baba Targyn Uulu Azıretaaly ise “Doktorumuzdan çok memnunuz. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Şu an kızımızın durumu iyi, kendini iyi hissediyor. Biz de sonuçtan çok memnunuz” dedi.

50 Bin Canlı Doğumda Bir Görülüyor

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Çakar ise hastanın daha önce geçirdiği başarısız ameliyatlar nedeniyle oldukça zor bir vakayla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Hastamız 17 aylık ve ‘persistan kloaka anomalisi’ dediğimiz nadir bir rahatsızlığa sahip. Bu hastalıkta anüs, vajen ve idrar yolu tek bir ortak açıklığa açılıyor. Yaklaşık 20 ila 50 bin canlı doğumda bir görülüyor.

Normal şartlarda doğumdan sonra kolostomi açılır, yaklaşık altıncı ayda ise esas onarım ameliyatı yapılır. Ancak hastamız bize birçok ameliyat geçirmiş olarak geldi. Rusya’da yapılan ameliyatlara bağlı ciddi komplikasyonlar gelişmişti. Kolostomisi ve sistostomisi vardı. Daha önce yapılan anüs bozulmuş, tekrar yapılmış ancak yine başarısız olmuştu.

Vajeni ve idrar yolu tamamen kapatılmıştı. Muayenede anüs, vajen ve idrar yolunun tamamen kapalı olduğunu gördük” diye konuştu.

10 Saatlik Operasyonla Yeniden Anüs, Vajen Ve İdrar Yolu Oluşturduk

Ameliyat sırasında ek sorunlarla da karşılaştıklarını söyleyen Op. Dr. Çakar, “Operatör Doktor Melih Akın ile birlikte ameliyatı planladık. Ameliyat sırasında kalın bağırsağın önemli bir bölümünün daha önce alındığını gördük. Aşağıya indireceğimiz bağırsak bölümü oldukça kısaydı.

Yaklaşık 10 saat süren ameliyatla yeniden anüs oluşturduk, vajen rekonstrüksiyonu yaptık ve idrar yolunu onardık. Şu anda sağlık durumu iyi. Yaklaşık iki hafta hastanemizde takip ettik, iyileşmesini bekledik ve gerekli kontrollerini yaptık. Şimdi ülkesine dönmeye hazır” dedi.

Op. Dr. Çakar, hastanın tedavisinin henüz tamamlanmadığını belirterek, “Şu anda kolostomisi devam ediyor. Yaklaşık 3 ila 6 ay sonra tekrar geldiğinde kolostomisini kapatacağız. Bundan sonraki süreçte anal ve vajinal dilatasyonlara devam edeceğiz.

Yaranın iyileşmesini ve kolonun toparlanmasını bekleyeceğiz. Daha sonra distal kolon grafisi çekeceğiz. Üretra ve vajeni yeniden değerlendireceğiz. Ardından kolostomisini kapatacağız.

Aileye dilatasyonların nasıl yapılacağını öğrettik. Ülkelerine döndükten sonra da bu uygulamaya devam edecekler. Kolostomi kapatıldıktan sonra çocuğun büyüdükçe normal idrar ve dışkı kontrolünü kazanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu Vakayı Diğerlerinden Ayıran En Önemli Özellik 5 Kez Ameliyat Edilmiş Olmasıydı

Daha önce yapılan çok sayıda cerrahi girişimin tedaviyi güçleştirdiğini vurgulayan Op. Dr. Çakar, “Birden fazla ameliyat hem operasyon süresini uzatıyor hem de başarı oranını etkileyebiliyor. Ayrıca idrar ve dışkı tutma fonksiyonlarını olumsuz etkileyebiliyor. Deneyimli merkezlerde bu ameliyatlar normalde tek seansta başarıyla yapılabiliyor.

Bu vakayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, çok sayıda ameliyat geçirmiş olmasıydı. Bu kadar fazla cerrahi girişim o bölgedeki sinir yapılarını etkileyebiliyor. Biz ameliyat sırasında bu yapılara zarar vermemek için son derece dikkatli davrandık. Primer ameliyatlarda idrar ve dışkı kontrolü açısından başarı oranımız yüzde 70-80 civarında.

Bu oran literatürde bildirilen sonuçların üzerinde. Bu hastamızda da iyi bir sonuç almayı bekliyoruz” dedi.

İleride Çocuk Sahibi Olmasında Hiçbir Engel Gözükmüyor

Persistan kloakanın nadir görülen bir doğumsal anomali olduğunu belirten Op. Dr. Çakar, “Genetik geçiş görülebilir ancak tamamen genetik bir hastalık değildir. Çoğunlukla sporadik, yani kendiliğinden ortaya çıkar. Hastamızın ileride çocuk sahibi olmasında da şu an için bir engel görünmüyor” diye konuştu.

Etiketler: İstanbulOperasyonRusyaTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sancaktepe’de Atatürk Mahallesi Spor Salonu hizmete açıldı

Sonraki Haber

Aydın’da orman yangını ikinci gününde! 8 helikopter yeniden alevlerle mücadelede

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

‘İlaç Salınımlı Balonlar ve Ötesi’ toplantısı Adana’da başladı
Sağlık Haberleri

‘İlaç Salınımlı Balonlar ve Ötesi’ toplantısı Adana’da başladı: Hedef, Adana’yı tıp üssü yapmak

11 Eylül 2026
İzmir'de pediatri hekimleri çocuk sağlığı için buluştu
Sağlık Haberleri

İzmir’de pediatri hekimleri çocuk sağlığı için buluştu

11 Eylül 2026
Alzheimer hastalarının sosyal hayatın içinde kalması önemli: Aile ve dostlarıyla birlikte olmalılar
Sağlık Haberleri

Alzheimer hastalarının sosyal hayatın içinde kalması önemli: Aile ve dostlarıyla birlikte olmalılar

11 Eylül 2026
'Evde hemodiyaliz, böbrek hastalarında sağ kalım oranını artırıyor'
Sağlık Haberleri

‘Evde hemodiyaliz, böbrek hastalarında sağ kalım oranını artırıyor’

11 Eylül 2026
‘Prostat kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir, kontrollerinizi ihmal etmeyin’
Sağlık Haberleri

‘Prostat kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir, kontrollerinizi ihmal etmeyin’

11 Eylül 2026
Uzmanı Uyardı: Ağır okul çantası çocukların omurga sağlığını tehdit ediyor
Sağlık Haberleri

Ağır okul çantası çocukların omurga sağlığını tehdit ediyor

11 Eylül 2026
Sonraki Haber
Aydın’daki orman yangını 3'üncü gününde

Aydın'da orman yangını ikinci gününde! 8 helikopter yeniden alevlerle mücadelede

En Güncel Haberler

Balıkesir'de plastik fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Balıkesir’de plastik fabrikasında yangın

11 Eylül 2026
Kayserispor'un savunma oyuncusu Fethi Özer ameliyat oldu
Spor Haberleri

Kayserispor’un savunma oyuncusu Fethi Özer ameliyat oldu

11 Eylül 2026
Sanata ve sanatçıya vefa: Bir toplumun hafızasını yaşatmak
Yazarlar

Sanata ve sanatçıya vefa: Bir toplumun hafızasını yaşatmak

11 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

TEKNOFEST’te öğrencilerin zorlu parkurda mücadelesi

11 Eylül 2026
Yaşam

Yaralı Nil kaplumbağası ‘Mergen’in tedavisi tamamlandı: Doğal yaşam alanına salındı

11 Eylül 2026
Yaşam

Edirne’de ilk yardımın önemi, trafiğe kapalı caddede uygulamalı anlatıldı

11 Eylül 2026
Yaşam

Gölete giren 2 kardeş boğulma tehlikesi geçirdi

11 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Edirne’de ilk yardımın önemi, trafiğe kapalı caddede uygulamalı anlatıldı

Edirne’de ilk yardımın önemi, trafiğe kapalı caddede uygulamalı anlatıldı

- Haberton
11 Eylül 2026

Edirne’de, Dünya İlk Yardım Günü kapsamında, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde, ilk yardımın önemi ve nasıl yapılacağı uygulamalı anlatıldı. Eylül ayının...

Türkiye’de belediye başkanlarının yetkileri: Yerel yönetim rehberi

Türk mutfağında sonbahar geçişi: Mevsim malzemeleriyle yeni tarifler

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı: Hastaları bilgilendirme sorunu var mı?

Güncel Haber

Balıkesir'de plastik fabrikasında yangın

Balıkesir’de plastik fabrikasında yangın

11 Eylül 2026
Kayserispor'un savunma oyuncusu Fethi Özer ameliyat oldu

Kayserispor’un savunma oyuncusu Fethi Özer ameliyat oldu

11 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton