Kaygı, bizim en temel duygularımızın başında gelir. Tehdit edici bir durumla karşı karşıya kaldığımızda verilen bedensel ve ruhsal tepkidir. Hala sınavlara giren bir birey olarak, sınav kaygısı ve heyecanı benim için de kaçınılmaz oluyor.
Sınav kaygısında neler mi olur? Sınav sırasında bilgiler unutulabilir, normalde olan performans sınava yansıtılamayabilir, bunların yanında nefes darlığı, terleme, mide bulantısı hatta karın ağrısı gibi fizyolojik belirtiler de eşlik edebilir. Tabi ki sıfır kaygılı olmak kimseden beklenemez. Çünkü dozunda olan kaygı kişiyi motive eder ve başarılı olmasına yardımcı olur. Bunun tam tersi yüksek kaygı durumunda ise olumsuz etkilenmek kaçınılmaz olur.
Sınav kaygısının nedenlerine şöyle bir göz atacak olursak;
– Başta başarısız olma korkusu
– Aileler tarafından yapılan baskı
– Mükemmeliyetçi düşünce yapısı
– Yanlış ders çalışma teknikleri
– Sınava olduğundan fazla anlam yüklenmesi durumlarını sıralayabiliriz.
Bu sebepler, sınav kaygısını yenebilme isteğimizden daha güçlü değildir elbette. Sınav kaygısını yenmek için, kaygılı düşüncelerin gerçekliğini sorgulayarak ve onun yerine motive olacak daha olumlu düşünceleri koyarak başlamak gerekir. Hemen bir örnekle açıklayalım; ”Bu sınavda başaramazsam hayatım kayar” gibi gerçek dışı bir düşünce yerine ” Bu sınav beni başarıya götürecek olan onlarca yoldan sadece bir tanesi” düşüncesine sahip olursak, kaygının üzerimizdeki etkisi büyük oranda azalacaktır.
Nefes egzersizi yapmak da sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olan bir diğer yöntemdir. Burnumuzdan derin bir nefes alarak, birkaç saniye nefesimizi tutup yavaşça bırakmak işe yarayacaktır. Diyelim ki kaygımız bizi sınav esnasında çok çaresiz bıraktı ve odaklanmakta güçlük çekiyoruz. İşte böyle anlarda başka bir nesneye odaklanıp bulunulan ana tekrar geri dönmek çok iyi gelecektir. Birkaç saniye içinde toparlanmamızı sağlayacaktır. Ancak bu nesne kaygımızı minimuma indirecek bir nesne olmalıdır. Örneğin, kaleme değil de ağaca konmuş bir kuşa odaklanmak daha iyi bir fikir olacaktır.
Bu yöntemlerle sınav kaygısını en aza indirmeye çalışabilirsiniz. Ancak bunlar da yeterli gelmiyorsa ve kaygıyı aşırı yoğun hissediyor, baş edemiyorsanız profesyonel bir yardım almak en doğru karar olacaktır.