TBMM Başkanı Mustafa Şentop ” Belki önümüzdeki seçimlerin temel tartışma konusu yeni anayasa konusu olur, olabilir” dedi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Ben yeni anayasa tartışmasına uygun bir ortam olduğunu düşünüyorum halen fakat henüz sıcak bir tartışma ortamına gelmedi. Belki önümüzdeki seçimlerin temel tartışma konusu yeni anayasa konusu olur, olabilir” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Türk Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi’nin “Anayasalar ve Siyaset” konferansına katıldı. Kadıköy’de bulunan Filizli Köşkteki toplantıya Şentop’un yanı sıra Türk Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi Başkanı İdris Güllüce ve Türk Parlamenterler Birliği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı İlhan Albayrak ve davetliler katıldı.
Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmasında, “Parlamenter sistem İngiliz sistemidir ve monarşilerin sistemidir. Krallıkların sistemidir. Dünyada da zaten ilk ortaya çıkışı öyle. İyi işlediği iddia edilen ülkeler dikkate alınırsa monarşilerin olduğu ülkelerde sistem iyi işliyor.
Cumhuriyet olan ve üniter yapıya sahip ülkelerde cumhuriyet artı üniter yapılı ülkelerde parlamenter sistemin iyi işlediğine dair örnek yok. Almanya’da biraz iyi işlediği söylenebilir ama Almanya federal sistemdir, üniter değildir. İngiltere, Kuzey Avrupa ülkeleri krallıktır” dedi.
Şentop, “Parlamenter sistem, üniter yapıya sahip cumhuriyetler için uygun. İyi işleyen bir sistem değil. Federal sistemde yetkiler zaten büyük ölçüde federe yönetimlerle, federal yönetimler arasında dağıldığı için, federal yönetim dış ilişkiler ağırlıklı olmak üzere, ülkenin genelini ilgilendiren meseleler ağırlıklı olmak üzere hareket ediyor. Ama halkın karşı karşıya olduğu sorunları daha federe halde yönetiyorlar. Bu sistem işleyebiliyor, bir kriz yaşanmadan işleyebiliyor.
Şu anda Avrupa’da 7 ülke parlamenter sistem, ülkede hükümet kurma konusunda sorunlar yaşıyor. Bir kısmı monarşide bunların. Aylardır hükümet oluşturmakta sorun yaşıyorlar. Niye bir şey olmuyor, otomatik pilot var zaten bütün sistemlerde. Bunu siz bir yönetim olarak görüyorsunuz bu zaten var. Hükümet olmadığı zamanlarda bürokrasi aksaklık olmadan yürütmeye çalışıyor” diye konuştu.
“KAÇ ADAM LAZIM?”
Mustafa Şentop, başkanlık sistemindeki tek adam eleştirileriyle ilgili olarak, “Tek adam bütün sistemlerde bir tek adam var. Tek adam dediğimiz şey son kararı tek kişinin vermesi meselesidir. ‘Parlamenter sistemde çok adam mı var?’ diye itiraz edenlere soruyorum. Kaç adam lazım? Size göre kaç adam olması lazım? Kaç tane, 2-3-5-10… Parlamenter sistemde çok adam mı var? Klasik parlamenter sistemde başbakan var, cumhurbaşkanı kısıtlı yetkilere sahip. Kabine var, bakanlar kurulu var. Ama mesele irade-i külliye, irade-i cüz’iye çatışmasında ortaya çıkar.
Çatışma yoksa orada bir tahlil yapabilmek, kanaat ortaya koyabilmek mümkün değil. Tek adam var mı, yok mu parlamenter sistemde? Bir bakan başbakanın istediği kararnameyi imzalamıyor, ‘ben imzalamayacağım’ diyor. Ne olur orada, bakanın dediği mi olur? Başbakanın dediği olur. Bunu yapan bakan, başbakan ısrar ediyorsa imzalaması için, bakan istifa edecek. Etmiyorsa ne olur? Başbakan gider cumhurbaşkanıyla konuşur bakanı değiştirir. Yerine başka bir bakanı getirir.
O imzalar kararnameyi. Bir çatışma olduğu zaman kararı kim veriyor? İstişare ediyor, uzlaşıyorlar mı? Yok öyle bir şey. Sonuçta başbakanın dediği oluyor. Cumhurbaşkanının yetkileri parlamenter sistemde normal olarak sembolik. İki tane olduğu zaman zaten çatışma yaşanıyor bu sefer. Bunları Türkiye daha önceki dönemlerde de yaşadı. İlk anayasanın devreye girdiği zaman Özal ile Kenan Evren zamanında da yaşandı. Daha önce de yaşandı. Siyasi partilerde tek adam yok mu? Kararı çok adam mı veriyor? Bir adam veriyor sonuç itibariyle” ifadelerini kullandı.
YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI
Şentop, anayasa konusunda ise, “Ben yeni anayasa tartışmasına uygun bir ortam olduğunu düşünüyorum halen fakat henüz sıcak bir tartışma ortamına gelmedi. Belki önümüzdeki seçimlerin temel tartışma konusu yeni anayasa konusu olur, olabilir. Millette o zaman ‘bu işin çözün’ diye belli bir siyasi bloğa, parti veya partilere destek ve güç verirse, o zaman yeni anayasa tartışması, daha detaylı bir tartışma olarak hazırlanır” dedi.
“Gençlerimiz yaşadığımız ekonomik zorlukların geçici olduğunu bilsinler”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Sağlık Bilimleri Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Üniversitenin Üsküdar’da bulunan kampüsündeki törene Şentop’un yanı sıra YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvardar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erol, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmasında, “Savaşlar ve yıkımlar yaşayan milletimiz Cumhuriyet’imizi ilan ettiğimiz 1923’te yaklaşık 11 milyon nüfusa sahipti. Sadece 86 hastanemiz, 340 doktorumuz, 560 sağlık memurumuz, 136 ebemiz vardı. İki yıl sonra yüzüncü yaşına basacak olan Cumhuriyet’imiz, kurulduğu dönemdeki sınırlı insan kaynağından bugün ulaştığı nitelikli sağlık çalışanlarıyla, modern şehir ve üniversite hastaneleriyle gurur duymaktadır. Nitelikli insan yetiştirmek emek ister, sabır ister, zaman ister. Tıpkı çıraklıktan ustalığa giden süreç gibi bir hekimin yetişmesi de en az altı yıllık bir eğitim gerektirmektedir. Tecrübe konusunu da dikkate aldığımızda iyi bir hekimin en az 10 yıllık bir eğitim sürecine ihtiyacı vardır.” dedi.
Şentop, “Geldiğimiz aşama itibarıyla Türkiye 118 yıl önceki şartlarına kıyas kabul edilemeyecek kadar ileri bir ülkedir. 2021 verilerine göre ülkemizde tıp fakültesi bulunan 122 üniversite mevcut. Yaklaşık 1 milyon 150 bin civarında sağlık çalışanından, sağlık ordusuna sahibiz. Bunun yaklaşık 166 bini hekim, 205 binden fazlası ise hemşiredir. Bu gurur verici tablo, cumhuriyetimizin 98 yılda gösterdiği başarının ispatıdır. Son 20 yılda yaptığımız yenilikler ve yaşadığımız tecrübeler ise insanımıza imkânlarını geliştirme, yeteneklerini keşfetme imkânı sunmuştur. Artık yenilikçi düşünen, sürekli icat çıkarmaya çalışan ve başarılarıyla ayakta durabileceğine inanan bir insanımız var” diye konuştu.
“BUGÜNÜN ZORLUKLARI HİÇBİR ŞEKİLDE ÜMİDİNİZİ KIRMAMALIDIR”
Şentop, “Gençlerimiz yaşadığımız ekonomik zorlukların geçici olduğunu bilsinler” diyerek şunları kaydetti:
“Koronavirüs salgını sonrasında dünyada ekonomik ve siyasi dengeler yeniden kuruluyor. Yeni bir bölgesel ve uluslararası denge arayışı var. Bu arayışın getirdiği belirsizlikler iktisadi dengelerde oynaklıklara da sebep oluyor. Türkiye de bu süreçten hissesine düşeni almak zorunda kaldı. Bugünün zorlukları hiçbir şekilde ümidinizi kırmamalıdır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 118 yıl önce kurulduğunda şartlar bugünden çok kötüydü. 2016 yılında yeniden açıldığında da ülkemiz 15 Temmuz ihanetine maruz kalmıştı. Ama biz zorluklarla, sıkıntılarla mücadele etmeyi bilen bir milletiz. Bugünkü varlığımızı geçmişin azimli, gayretli çalışmalarına borçluyuz.
Aynı azim ve gayretle çalışmaya devam edecek ve inşallah daha güzel yarınlara erişeceğiz. Bilgi, günümüzde paradan daha önemli sermayedir. Gelecekte bilgi üretmeyen milletler bilgi üreten milletlere tabi olmak zorunda kalacaklar. Yarının dünyasında söz sahibi olacak ülkeler; bilgiyi üreten, bilgiye dayalı teknoloji geliştiren ülkelerdir. Bizim de geleceğe dair düşüncelerimizi, iddialarımızı hayata geçirmemiz bilgi ve bilgiye dayalı teknoloji ile mümkün olacaktır. Bunun için de kendimize güvenecek, daha çok çalışacak ve daha çok bilgi üreteceğiz. Milletimiz için, Müslümanlar için, bütün insanlık için tek yol budur.”