Mitoloji, her milletin doğuşundan itibaren anlamlandırdığı tabiat olayları ve nesneleri hikayeleştirmesini konu edinen, edebiyat dünyasının bir dalı olarak tanımlayabiliriz.
Peki sadece edebiyatın sınırları içinde mi kalır mitoloji? Hayır. Tarih, coğrafya, sanat gibi bir çok alana da kaynaklık edebilir.
Sanata olan kaynaklığını anlatmak tragedyalar dönemine kadar gidebiliriz. Ama yok o kadar geriye gitmeye gerek yok. Kendimizden bahsedebiliriz.
Türk mitolojisi başta olmak üzere bir çok kültürün mitolojik hikayesi tiyatro olarak uyarlandı. Tiyatro zaten genleri gereği de mitolojiyle kuvvetli bağları olan bir alan. Eski bir Yunan kenti olan Efes Antik Kenti tiyatrosunun tarihçesine indiğinizde mitolojik izlere de rastlayabiliriz.
Günümüzde de bir çok mitolojik hikâyenin senaryolar içinde yer aldığını görebiliriz. Hepinizin aklına ilk olarak Atiye dizisi gelecektir. Evet o dizide, Türk ve İran-Pers mitolojisine ait sembollere sıkça rastladık. Turna kuşu herkesin ilk aklına gelen örnek olabilir. Türk mitolojisi ve daha büyük çerçeve de ele alırsak Türk halk kültürüne dayandırırsak Bektaşiliğe ait kaynaklarda turna kuşunun hikâyesine rastlayabiliriz.
Turna kuşunun yanı sıra Atiye dizisinde Şahmeran hikayesine de rastladık. Şahmeran hikayesi de kültürümüzde sıkça üzerinde durulan mitolojik bir hikayedir. Tarsus’ta binlerce yıl önce yer altında yaşayan meran adı verilen yılanların kraliçesi olarak bilinir. Bazı kaynaklarda hikâyenin Güneydoğu bölgesi tarafına da değinildiğini görebiliriz.
Şimdi bu hikayenin tamamen isim olarak direk alınacağı yeni bir dizinin hazırlığın başlandığı duyuruldu. Serenay Sarıkaya’nın başrolünde yer alacağı dizinin ilgi çekmesi bekleniyor. Bu tür efsanelere bağlı hikayelerin ilgi çekiciliği olduğu aşikar. Doğrusu kendini izletiyor da… Senaryonun kendi kültürümüzden alınması da böyle projeleri değerli kılıyor. İlgi çeken bir bölümden sonra kapsamlı bir mitoloji araştırması neden yapmayalım? Ardından tarihsel ve edebi bir araştırma ve öğrenme zinciri neden oluşmasın. Hikayenin aslının bozulmaması kaydıyla öyle uyarlamalara sonuna kadar varız.