“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”- Mustafa Kemal ATATÜRK… Bir lider düşünün gençliğe olan inancını hiç kaybetmesin, güvenini hep yüksek tutsun ve her daim gelecek neslin parlayan ışığı olarak görsün.
Hayali bile kusursuzken o lider etten ve kemikten Mustafa Kemal Atatürk. Bugün gururla şanlı bayrağımızı dalgalandırıyor ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki dönüm noktalarından birini kutluyor oluşumuzun haklı gururu paha biçilemezken gelin 19 Mayıs’a yakından bakalım.
Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki önemli olaylardan biri Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır.
Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı.
Dolayısıyla Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır ki şimdi bu yolculuğun izlerini Türk olmanın gururu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları olarak taşıyor ve yaşıyoruz.
Tabi ki Cumhuriyet sahnesi kurulmadan önce Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve orada ki manzaraya dair notları tarihin gerçeklerini gözler önüne sermeye yetiyordu.
16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra “Bandırma” adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrıldı. 17 Mayıs 1919 Cumartesi günü Bandırma Vapuru saat 21.40 sıralarında İnebolu’ya vardı ve 18 Mayıs 1919 Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonuna gelindi.
Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden sandallarla Merkez iskelesine çıkarıldılar. Bu sandallardan birinin sahibi olan İsmail Yurtsever, o zaman için Atatürk’ü tanımadığını söyler, Atatürk’ü sandalda ve Samsun’da iken geniş yakalı lejyon kaputu ve başında kalpakla gördüğünü anlatır. Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi.
Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas’ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşündü, yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu ama, O’nda ve O’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi.
Kısaca bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.