Sahadan notlar.. Muhabir bakış açısıyla haber oluşturulurken süreci takip etmenin yollarını yine sahadan aktarıyoruz. Bir haber metni iskelet etrafında köklendirilir ve oluşturulur. Muhabir bakış açısıyla haberin oluşumunu belirler.
Her haber başarılı bir haber metni olmak açısından haber süreçlerinden geçer. Bu nedenle muhabir kalemi denen bir tabir vardır. Çünkü muhabirin bakış açısı, düşünce şekli haberin yönünü, açısını ve görüşünü değiştirir. Bunu açıklarken en basit yol ile başlarsak okumayan insan yazamaz. Kalemin kuvvetli olması için önce zihnin kuvvetli olması gerekir. Bakış açısını da kapsayan haber metni ilk süreçte taslak için 5N 1K ile oluşur. Bu yapı haber metninin iskeletidir. Daha sonra süreç içerisinde kalemi güçlendirecek ve muhabirin haber metni içerisinde farkını, imzasını taşıyacak kendi sözcükleri yer alır.
Haber metni temel bilgi çarpıtılmadan, kaynağa dayalı şekilde objektif olarak köklendirilir. Muhabirin imzasını oluşturacak olay örgüsünün etrafında kendi anlatım tarzı metne işlenir. Haber sürecinin devamında metne uygun fotoğraflamalar yapılır. Bazen video alım, bazen yalnızca fotoğraf habere eklenir. Bu şekilde haber kulağa hitap ederken fotoğraflar da gözle temas ederek zihinde olay örgüsünü tamamlar. Eskiden olduğu gibi süreç aynen ilerlerken günümüzde değişen olgu haberde hızdır. Günümüz gelişmiş internet ve teknolojisi sayesinde haber süreci hızlı olmadan aktarım gecikirse olayın haber olma özelliğindeki güncellik olgusu atlandığından haber değeri yitirilmiş olur ve anlamı kalmaz. Bu sebeple tüm kurallar uygulanırken hız da önemli bir olgu olarak karşımıza çıkar.